Trini píše:Pro Janu, která to nechce hledat, protože by se ukázalo, jak "její svět" nemá nic společného s tím, o čem mluví realizovaní:
Talks with Sri Ramana Maharshi
D.: What does Maharshi think of the theory of universal illusion
(Maya)?
M.: What is Maya? It is only Reality.
D.: Is not Maya illusion?
M.: Maya is used to signify the manifestations of the Reality. Thus
Maya is only Reality.https://selfdefinition.org/ramana/Talks ... mplete.pdf Je to na straně 17.
Péťo, díky moc, za odkaz na autorizovaný text. Nejde tady o to, aby nějaká osoba "měla" pravdu, ale rozkrývat skutečné poznání, co Pravda je.
Překlad a vysvětlení dialogu o Maye:
D.: Co si Maharši myslí o teorii univerzální iluze (Maya)?
(Zde se tazatel ptá přímo na koncept Mayi.)
M.: Co je Maya? Je to jen Realita.
(Aha! Tady je ten výrok, který tě zmátl. Ale pojďme dál, hned se to vysvětlí.)
D.: Není Maya iluze?
(Tazatel je zmatený a zpochybňuje Ramanovu odpověď, protože to je v rozporu s běžným chápáním Mayi.)
M.: Maya se používá k označení projevů Reality. Tím pádem je Maya pouze Realitou.
(A teď je to jasné!)
Co Ramana v tomto dialogu říká:
Ramana Maharši tady vysvětluje koncept Mayi z velmi pokročilé a absolutní perspektivy Advaita-védanty. Jeho odpovědi nejsou pro začátečníky, kteří stále operují s dualitou "iluze vs. realita".
"Co je Maya? Je to jen Realita."
Ramana zde mluví z pohledu nejvyšší (absolutní) pravdy (paramárthika satya). Z tohoto pohledu existuje pouze jedna jediná Realita – Brahman (nebo Já). Nic nemůže existovat mimo tuto Realitu.
Proto, i když se Maya jeví jako "iluze" nebo "závoj", ve své podstatě a původu nemůže být něčím, co by bylo mimo Realitu. Kdyby byla něčím úplně odděleným a neskutečným, nemohla by vůbec existovat.
Je to podobné jako když řekneš: "Vlny jsou jen oceán." Vlny mají sice odlišnou formu a jeví se jako samostatné, ale ve skutečnosti jsou jen projevem oceánu. Nejsou nic jiného než oceán.
"Maya se používá k označení projevů Reality. Tím pádem je Maya pouze Realitou."
Toto je podstatné pro vysvětlení. Ramana zde jasně říká, že Maya není nějaká samostatná entita oddělená od Skutečnosti. Je to spíše způsob, jakým se Realita projevuje, nebo jak se Realita zdá projevovat pro omezené vnímání mysli.
Jinými slovy, svět, který vnímáme (všechny formy a jména), je Maya. Ale tento svět není stvořen z ničeho. Je to projev (manifestace) samotného Brahmanu/Já. Proto, když se podíváme za formy a jména, uvidíme jen Realitu, ze které povstaly.
Analogie: Když vidíš zlatý prsten, náhrdelník a náramek, jsou to různé formy (Maya). Ale pod všemi těmito formami je jen zlato (Realita). Formy se mění a jsou pomíjivé, ale zlato zůstává. Z pohledu zlata, prsten je zlato, náhrdelník je zlato. Stejně tak z pohledu absolutní Skutečnosti, Maya je Realita.
Pro mysl, která se identifikuje s egem a smysly, se svět jeví jako oddělený a skutečný, a toto oddělení je iluzí (Maya). Ramana to učil nesčetněkrát, protože je to úroveň, na které většina lidí funguje a potřebuje z ní vycházet.
Ramana v tomto textu jde o krok dál. Říká, že když překročíš tuto iluzi a poznáš Realitu, uvidíš, že i to, co se jevilo jako Maya, není ve skutečnosti nic jiného než projev té samé Reality. Není to "něco" odděleného, co by Realitu zastíralo, ale spíše způsob, jakým se Realita jeví.
Ramana Maharši tady nemění své učení o tom, že Maya je iluzorní z pohledu ega. Spíše jej doplňuje z vyššího, absolutního pohledu. Říká:
Na relativní úrovni (pro mysl) je Maya iluze oddělenosti od Já.
Na absolutní úrovni (z pohledu Já) je Maya pouze
projevem Já, a tudíž je Realitou.
Neznamená to, že by měl svět sám o sobě absolutní realitu stejnou jako Já. Znamená to, že svět (Maya) je svou podstatou a původem Já.