V čem spočívá blaženost?

Re: V čem spočívá blaženost?

Příspěvekod Trini » úte 14. říj 2025 8:07:20

Nic píše:
Když tedy Ramana říká, že maya je Skutečností, nemíní tím, že maya - iluze je stejně skutečná jako Brahman,

Po realizaci bys poznala, že je to přesně tak, jak říká Ramana: What is Maya? It is only Reality.

Bez realizace si to interpretuješ podle své úrovně a dokonce si vymýšlíš, že Ramana mínil něco jiného než řekl. ;)
Trini

Poděkoval: 360
Poděkováno: 125-krát v 114 příspěvcích

Příspěvekod Trini » úte 14. říj 2025 8:11:13

:)

Absolutno v klidu, Absolutno v pohybu

Maya je Absolutno v pohybu.
Trini

Příspěvekod Nic » úte 14. říj 2025 8:11:25

Trini píše:Pro Janu, která to nechce hledat, protože by se ukázalo, jak "její svět" nemá nic společného s tím, o čem mluví realizovaní:

Talks with Sri Ramana Maharshi

D.: What does Maharshi think of the theory of universal illusion
(Maya)?

M.: What is Maya? It is only Reality.

D.: Is not Maya illusion?

M.: Maya is used to signify the manifestations of the Reality. Thus
Maya is only Reality.

https://selfdefinition.org/ramana/Talks ... mplete.pdf

Je to na straně 17.

Péťo, díky moc, za odkaz na autorizovaný text. Nejde tady o to, aby nějaká osoba "měla" pravdu, ale rozkrývat skutečné poznání, co Pravda je.

Překlad a vysvětlení dialogu o Maye:
D.: Co si Maharši myslí o teorii univerzální iluze (Maya)?
(Zde se tazatel ptá přímo na koncept Mayi.)
M.: Co je Maya? Je to jen Realita.
(Aha! Tady je ten výrok, který tě zmátl. Ale pojďme dál, hned se to vysvětlí.)
D.: Není Maya iluze?
(Tazatel je zmatený a zpochybňuje Ramanovu odpověď, protože to je v rozporu s běžným chápáním Mayi.)
M.: Maya se používá k označení projevů Reality. Tím pádem je Maya pouze Realitou.
(A teď je to jasné!)
Co Ramana v tomto dialogu říká:
Ramana Maharši tady vysvětluje koncept Mayi z velmi pokročilé a absolutní perspektivy Advaita-védanty. Jeho odpovědi nejsou pro začátečníky, kteří stále operují s dualitou "iluze vs. realita".
"Co je Maya? Je to jen Realita."
Ramana zde mluví z pohledu nejvyšší (absolutní) pravdy (paramárthika satya). Z tohoto pohledu existuje pouze jedna jediná Realita – Brahman (nebo Já). Nic nemůže existovat mimo tuto Realitu.
Proto, i když se Maya jeví jako "iluze" nebo "závoj", ve své podstatě a původu nemůže být něčím, co by bylo mimo Realitu. Kdyby byla něčím úplně odděleným a neskutečným, nemohla by vůbec existovat.
Je to podobné jako když řekneš: "Vlny jsou jen oceán." Vlny mají sice odlišnou formu a jeví se jako samostatné, ale ve skutečnosti jsou jen projevem oceánu. Nejsou nic jiného než oceán.
"Maya se používá k označení projevů Reality. Tím pádem je Maya pouze Realitou."
Toto je podstatné pro vysvětlení. Ramana zde jasně říká, že Maya není nějaká samostatná entita oddělená od Skutečnosti. Je to spíše způsob, jakým se Realita projevuje, nebo jak se Realita zdá projevovat pro omezené vnímání mysli.
Jinými slovy, svět, který vnímáme (všechny formy a jména), je Maya. Ale tento svět není stvořen z ničeho. Je to projev (manifestace) samotného Brahmanu/Já. Proto, když se podíváme za formy a jména, uvidíme jen Realitu, ze které povstaly.
Analogie: Když vidíš zlatý prsten, náhrdelník a náramek, jsou to různé formy (Maya). Ale pod všemi těmito formami je jen zlato (Realita). Formy se mění a jsou pomíjivé, ale zlato zůstává. Z pohledu zlata, prsten je zlato, náhrdelník je zlato. Stejně tak z pohledu absolutní Skutečnosti, Maya je Realita.
Pro mysl, která se identifikuje s egem a smysly, se svět jeví jako oddělený a skutečný, a toto oddělení je iluzí (Maya). Ramana to učil nesčetněkrát, protože je to úroveň, na které většina lidí funguje a potřebuje z ní vycházet.

Ramana v tomto textu jde o krok dál. Říká, že když překročíš tuto iluzi a poznáš Realitu, uvidíš, že i to, co se jevilo jako Maya, není ve skutečnosti nic jiného než projev té samé Reality. Není to "něco" odděleného, co by Realitu zastíralo, ale spíše způsob, jakým se Realita jeví.

Ramana Maharši tady nemění své učení o tom, že Maya je iluzorní z pohledu ega. Spíše jej doplňuje z vyššího, absolutního pohledu. Říká:
Na relativní úrovni (pro mysl) je Maya iluze oddělenosti od Já.
Na absolutní úrovni (z pohledu Já) je Maya pouze projevem Já, a tudíž je Realitou.

Neznamená to, že by měl svět sám o sobě absolutní realitu stejnou jako Já. Znamená to, že svět (Maya) je svou podstatou a původem Já.
Nic

Poděkoval: 75
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Nic » úte 14. říj 2025 8:21:57

Takže prakticky:

Maharádž: Všichni jste promočení, protože hustě prší. V mém světě je vždy pěkné počasí.

"Všichni jste promočení, protože hustě prší."
"Déšť" tady symbolizuje Mayu: Déšť představuje veškeré utrpení, starosti, problémy, duality (dobro/zlo, štěstí/neštěstí, zisk/ztráta), pomíjivost a iluze, které prožívá individuální mysl (ego) ve světě. Je to stav, kdy jsme ponořeni do jevové reality a bereme ji za absolutní.

"Promočení" znamená identifikaci s egem a myslí: Být promočený znamená být ztotožněn s tělem a myslí, s jejími touhami, strachy a vnímáním. Když se ztotožňujeme s egem, jsme vystaveni všem "vrtochům počasí" světa – tzn. zákonům karmy, utrpení, změnám a iluzím Mayi. Jsme oběťmi vnějších okolností.

"V mém světě je vždy pěkné počasí."
"Můj svět" je stav Seberealizace/Já: Nisargadatta mluví ze stavu plné realizace Já (Átman/Brahman). V tomto stavu je mysl překonána a iluze Mayi již nemají moc. Není zde dualita, není utrpení, nejsou žádné "problémy", protože není "kdo by je prožíval" a není "co by je způsobovalo" v konečném smyslu.

"Pěkné počasí" je Realita - pravé Já: "Pěkné počasí" symbolizuje neměnnou, věčnou, blaženou a klidnou Realitu Já. Tato Realita je vždy přítomna, za všemi jevy. Ať už venku prší (Maya se projevuje), nebo svítí slunce, Realita (Já) zůstává nedotčena a neměnná. Pro realizovanou bytost vnímání Mayi (světa) nezpůsobuje utrpení, protože ví, že to není její pravá podstata.

Stejně jako Ramana, Nisargadatta uznává, že pro neprobuzenou mysl je svět (Maya) plný "deště" – utrpení a iluzí.
Oba učitelé ukazují na to, že za veškerým tím "deštěm" je vždycky přítomná neměnná a klidná Skutečnost Já.

Cílem duchovní praxe je rozpoznat, že náš "skutečný domov" (Já) je tam, kde vždy svítí slunce, a přestat se ztotožňovat s "promočeným" egem. To se děje buď Ramanovou cestou sebedotazování ("Kdo jsem já?") nebo Nisargadattovou cestou poznání "Já Jsem" – obě vedou k rozpuštění iluzí mysli.

Výrok Nisargadatty je krásnou poetickou zkratkou, která naprosto přesně vyjadřuje podstatu učení Advaita-védanty o vztahu mezi iluzorní Mayou a neměnnou Skutečností.
Nic

Příspěvekod Trini » úte 14. říj 2025 8:35:19

Nic píše:
Trini píše:Pro Janu, která to nechce hledat, protože by se ukázalo, jak "její svět" nemá nic společného s tím, o čem mluví realizovaní:

Talks with Sri Ramana Maharshi

D.: What does Maharshi think of the theory of universal illusion
(Maya)?

M.: What is Maya? It is only Reality.

D.: Is not Maya illusion?

M.: Maya is used to signify the manifestations of the Reality. Thus
Maya is only Reality.

https://selfdefinition.org/ramana/Talks ... mplete.pdf

Je to na straně 17.

Péťo, díky moc, za odkaz na autorizovaný text. Nejde tady o to, aby nějaká osoba "měla" pravdu, ale rozkrývat skutečné poznání, co Pravda je.

Nejde o žádné rozkrývání - to je jen nesmyslné hraní si s pojmy/ slovy. Ty zatím nic jiného neděláš.

Pravdou se musíš stát - teprve potom je zcela jasné, o čem mluví realizováni.

Eduard Tomáš

529.

Když čtu duchovní knihy nebo skripta, přesně všemu rozumím. Nepřinášejí mně už vůbec nic nového, a tak vlastně nevím, co mám ještě hledat.

Máš hledat Pravdu, což znamená stát se Jí.

Co je to "stát se Jí", tomu nerozumím?

Odložit ego. Ale jestliže tomu nerozumíš, a hlavně nedoveděš-li to provést v praxi, tak nerozumíš ani duchovním knihám, i kdybys je znal nazpamět.

...............................................

Tohle se týká přesně tebe, Jano. Myslíš si, že rozumíš tomu, co říkají realizovaní, a přitom opak je pravdou - vůbec tomu nerozumíš, a tak to musíš "rozkrývat" = interpretovat to po svém, tvrdit, že vlastně řekli něco jiného, než mínili apod. ;)

Mimochodem: Ani ses mi neomluvila za své tvrzení, že žádná taková přímá Ramanova citace neexistuje.
Trini

Příspěvekod Nic » úte 14. říj 2025 8:38:08

A ještě jednodušeji a názorněji:

Prší.

Déšť JE

Smyslové vnímání je jen částečné a neúplné, dává neúplné poznání.

Mysl - pokud k tomu přidává osobní pohled skutečnost zahaluje do iluze.

Mimo ztotožnění s tělem a myslí, je tady jen skutečnost, která tady JE

To JE je Jsoucno = Bytí, to je ve své podstatě pořád skutečné.

S překročením mysli, bez připoutanosti k tělu, je to JE pořád stejné, pořád je sat- čit- ánandou.
Nic

Příspěvekod Trini » úte 14. říj 2025 8:40:32

Nic píše:Takže prakticky:

Praktické je hledat "já": Kdo jsem já?

Tvé nesmyslné "rozkrývání" - co vlastně realizovaní mínili tím, co řekli, je nejen hloupé, ale je ztrátou času.
Trini

Příspěvekod Trini » úte 14. říj 2025 8:48:43

Zdeněk píše:
Nic píše:Zůstává jen jediná vědomá blažená Láska.

Vždyť je to v přímém rozporu s Mistra Eckharta citací.

Přesně.

To je to Janino "rozkrývání". ;)
Trini

Příspěvekod armin » úte 14. říj 2025 8:49:53

Když moudrý mluví s hlupáky, občas řekne i hloupost - asi aby mu hlupáci lépe rozuměli.
A toho se hlupách rád chytne a drží jak klíště, protože mu to dává naději že on bude tím chytřejším, šťastnějším a moudřejším hlupákem než ti ostatní, u kterých v jejich světech prší, kdežto v jeho světě je krásné počasít, jako v tom Maharadžově..

Vždyť to přece řekl sám velký Maharadž :poklona: :meditace: :svatozar: :starik: :psik:
armin

Poděkoval: 37
Poděkováno: 86-krát v 82 příspěvcích

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli armin za tento příspěvek:
Trini

Příspěvekod Trini » úte 14. říj 2025 9:18:15

armin píše:

Když moudrý mluví s hlupáky, občas řekne i hloupost - asi aby mu hlupáci lépe rozuměli.
A toho se hlupách rád chytne a drží jak klíště, protože mu to dává naději že on bude tím chytřejším, šťastnějším a moudřejším hlupákem než ti ostatní, u kterých v jejich světech prší, kdežto v jeho světě je krásné počasít, jako v tom Maharadžově..

Vždyť to přece řekl sám velký Maharadž :poklona: :meditace: :svatozar: :starik: :psik:

E.Tomáš mluvil o tom samém jako Nisargadatta, který to popsal obrazně pomocí počasí, E. Tomáš střízlivěji.

776.

Když člověk dojde Poznání, co mu to hlavně přinese?

Vnitřní klid a pocit bezpečnosti a jistoty, kterou žádná událost a žádný nezdar v životě nemůže nikdy zvrátit.

Trini

Příspěvekod Trini » úte 14. říj 2025 9:32:46

Zdeněk píše:
Nic píše:Zůstává jen jediná vědomá blažená Láska.

Vždyť je to v přímém rozporu s Mistra Eckharta citací.

Že ty nás tu oblbuješ výplody AI. Ty už asi ani nejsi schopna vlastního myšleni. :|

Mně, když se objeví Übersicht mit KI (přehled s AI),

tak na konci vždy stojí KI-Antworten können Fehler enthalten. (AI -odpovědi mohou obsahovat chyby). To by podle mne měl brát každý v úvahu.

Můj mladší syn (programátor) mi řekl, že AI má velkou až obrovskou spotřebu proudu, Proud je drahý, a tak je snaha jí ho dávat méně - ale tím prý se zvětšuje možnost chyb. O to víc se pak AI zřejmě soustředí na pochvalu a lichocení. ;)
Trini

Příspěvekod Zdeněk » úte 14. říj 2025 10:05:13

Nic píše:Ano, nezůstává kámen na kameni. Je to ohromná síla. Neuvěřitelná síla. Všechno, co se jeví pevné, hmatatelné, je ve své podstatě prázdné, není to nic, všechny hranice, které vytváří čas a prostor mizí - tím mizí i jakákoliv oddělenost od čehokoliv, co bylo, je a bude. Tím mizí i ona iluze oddělenosti, ve které se rodí všechny touhy po něčem, co není. Protože všechno JE jsoucnem, které JE.

Jenomže mysl to nemůže postihnout, uchopit. Pokud tak učiní, nižší já vytváří iluzi, klec, aby se udrželo.

Vacchagotta se zeptal Buddhy:
"Ctihodný Gótamo, přetrvává já?" Buddha mlčel.
"Tedy já nepřetrvává?" Buddha opět mlčel.
Poutník Vacchagotta tedy vstal a odešel.

Buddha po svém osvícení mlčel, Nisargadatta původně nechtěl psát žádné knihy. Proč? Protože Jana.
Ale pak to, po zralé úvaze, riskli.
A výsledek toho risku je, jaký je. :)
Zdeněk

Poděkoval: 0
Poděkováno: 14-krát v 14 příspěvcích

Příspěvekod armin » úte 14. říj 2025 12:14:13

Zdeněk píše:Vacchagotta se zeptal Buddhy:
"Ctihodný Gótamo, přetrvává já?" Buddha mlčel.
"Tedy já nepřetrvává?" Buddha opět mlčel.
Poutník Vacchagotta tedy vstal a odešel.

Buddha po svém osvícení mlčel, Nisargadatta původně nechtěl psát žádné knihy. Proč? Protože Jana.
Ale pak to, po zralé úvaze, riskli.
A výsledek toho risku je, jaký je. :)

Ramana po probuzení také mlčel.

Krishnamurti krátce před smrtí říkal té, která o něj pečovala a starala :
"Nikdo bohužel nepochopil, co jsem sděloval."
On si na to musí člověk přijít sám, je to jen na nás. A je to přirozené. Nelze to minout. Stejně jako se za nás nikdo nevyčůrá tím, že si přečteme celou urologickou literaturu.
Prostě nedělá se to hlavou, vírou, vžíváním se, duchovními disputacemi, ale něčím jiným, není k tomu potřeba slov.
armin

Příspěvekod Trini » úte 14. říj 2025 12:23:29

Míla Tomášová:

...No když to tak člověk bezprostřeně žíje, tak se mu ani nechce o tom mluvit ...
Trini

Příspěvekod Nic » úte 14. říj 2025 15:46:16

K tomu celému si uvědomuju právě teď to podstatné:

Jsi tím dokonalým světem Probuzených, který je nekonečným štěstím pravého Já, protože jsi Já.

Můžeš mi věřit, nemusíš mi věřit,

a můžeš se přesvědčit.

Můžeš to potvrdit.

Tak nádherný každý okamžik.

:happy:
Nic

Příspěvekod armin » úte 14. říj 2025 21:25:49

Nic píše:K tomu celému si uvědomuju právě teď to podstatné:

Jsi tím dokonalým světem Probuzených, který je nekonečným štěstím pravého Já, protože jsi Já.

a můžeš se přesvědčit.

Můžeš to potvrdit.

Mysl je mocná čarodějka.
Povídáš si s tím dokonalým světem Probuzených?
armin

Příspěvekod Nic » stř 15. říj 2025 4:12:01

armin píše:
Nic píše:K tomu celému si uvědomuju právě teď to podstatné:

a můžeš se přesvědčit.

Můžeš to potvrdit.

Mysl je mocná čarodějka.

Svět Probuzených je mimo svět mysli,

ale všechna jejich slova jsou utkána z lásky,

která tyto dva světy spojuje.

V jejím světle není šance bloudit.
Nic

Příspěvekod armin » stř 15. říj 2025 9:51:32

Nic píše:
armin píše:Mysl je mocná čarodějka.

Na to jsem se neptal, z čeho jsou utkána jejich slova, ale s kým si to povídáš, když píšeš: Jsi tím dokonalým světem Probuzených, který je nekonečným štěstím pravého Já, protože jsi Já.

A co manžel? O něm si už dlouho nic nepsala. Jak se mu vede?
armin

Příspěvekod Nic » stř 15. říj 2025 10:14:27

armin píše:
Nic píše:
armin píše:Mysl je mocná čarodějka.

Na to jsem se neptal, z čeho jsou utkána jejich slova, ale s kým si to povídáš, když píšeš: Jsi tím dokonalým světem Probuzených, který je nekonečným štěstím pravého Já, protože jsi Já.

Jasně, že si s Tebou právě povídám. :happy:

armin píše:A co manžel? O něm si už dlouho nic nepsala. Jak se mu vede?

Díky za optání, právě vaří něco hodně dobrého, čekáme hosty. Ptala jsem se, jestli je šťastný, říká, že ano. Takže se mu vede nepochybně dobře.

Nic

Příspěvekod Zdeněk » stř 15. říj 2025 11:25:24

Nic píše:Jasně, že si s Tebou právě povídám.

A že si nějak nerozumíte, v tom podstatném. Copak ty nejsi on?
Zdeněk

Poděkoval: 0
Poděkováno: 14-krát v 14 příspěvcích

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení