Pro Evu

Re: Pro Evu

Příspěvekod Paradoxy » úte 26. srp 2025 5:13:41

Zdeněk píše:
Paradoxy píše:Asi záleží na tom, jak se na tu vnitřní podobnost díváme. Chápu dobře, že to myslíš tak, že jsou si ti vyspělejší podobní třeba právě v té laskavosti?

Já mám méřítko asi trochu jinak, dívám se na pravdivost projevu člověka.

Záleží na tom, co za tu vnitřní podobnost považujeme. Laskavost může být jejím vnějším projevem.

Co tedy považuješ za vnitřní podobnost vyspělejších lidí ty?

Třeba ta laskavost- ta mi tady na foru hodně chybí a skutečná upřímnost? O tom radši pomlčím. Celý to tady je jen o tom, jak někteří v domnění své vyzrálosti vytahují domnělé staré křivdy a poukazují na druhé místo toho, aby si naslouchali. Je to jak na tržišti, jeden překřikuje jiného, jak to ten druhý má špatně místo toho, aby mu položil nějakou otázku, třeba jak to myslíš? Ony ty šarvátky mezi námi by nebyly špatný, kdyby vedly aspoň k zamyšlení se, mě konkrétně kolikrát pomohly dozvědět se něco o sobě.

Na druhou stranu když tu lidi baví se do sebe takhle strefovat, aby ty svoje vnitřní stíny namrskali na ostatní, tak proti gustu žádný dišputát :).
Paradoxy

Poděkoval: 0
Poděkováno: 5-krát v 5 příspěvcích

Příspěvekod Nic » úte 26. srp 2025 5:16:57

V buddhistické nauce se pojmy kusala a akusala často překládají jako prospěšné a neprospěšné (někdy se překládají i jako „dobré a špatné“).

Kusala je jednání, myšlenky a řeč, které vedou k míru mysli, k uvolnění, k odstranění utrpení a k rozvoji moudrosti a soucitu. Jsou to prospěšné postoje.

Akusala je jednání, myšlenky a řeč, které posilují chtivost, hněv, nevědomost, připoutanost, závist – tedy to, co udržuje utrpení. Jsou to škodlivé postoje.

Pomlouvání, drsná řeč, neustálé hledání chyb u druhých se v buddhismu řadí mezi akusala, protože živí hněv, zášť, rozdělení mezi lidmi, posiluje iluzi „já proti druhým“, zatemňuje mysl a nepřispívá k pochopení pravdy.

Na druhé straně, když člověk poznává svou podstatu – tedy že vědomí, schopnost bdít, čistá přítomnost sama o sobě je nedotčená a „dokonalá“ – tak se objevuje prostor, v němž není potřeba srovnávat, soudit a kritizovat,
což rozvíjí laskavost, soucit, moudrost.

Nejde o to předstírat, že neexistují chyby či utrpení, ale o to vidět vše v širším světle, kde není nutné ostatní shazovat.

Akusala je, když se zapleteme do pomlouvání a kritizování – vzniká další utrpení.
Kusala je, když místo toho obrátíme pozornost k uvědomění, že v jádru jsme už celiství, a z tohoto místa můžeme jednat laskavě a moudře.

No a teď něco živého přímo o Tobě - v uvědomění, kdo skutečně jsi, není šance o Tobě říct něco negativního. V mysli se můžeš jevit všelijak, mysl Ti dá příběh, hodnocení, posuzování. Smyslové vnímání Ti dá tvar a podobu. Ale v nejhlubším vhledu nejsi tělo, nejsi mysl. Jsi dokonalou věčnou přítomností, která je nádherná, která je dokonalá, která je živá, celistvá, tak blízká, že není možné ani pomyslet, že můžeš být nějakým jiným druhým Já. A jediné pravdivé, co Ti můžu o Tobě říct je - že je štěstím, že jsi.

:srdce:
Nic

Poděkoval: 75
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Paradoxy » úte 26. srp 2025 5:45:25

Jano já si s tebou nechci povídat a víš proč?

Protože je mi cennější pravda než tvoje maska dokonalého štěstí. Kdybys byla opravdu tak šťastná, nechodila bys nám to tvoje štěstí sem neustále ukazovat a rozplývala by ses někde v koutku blažeností bez toho, abys nám o tom stále dokola vyprávěla.

A co se týká umělé inteligence, umí ti líbivě odpovídat pro tvoje potřeby, jenomže od ní jsou lichotky prázdné, jsou to jen slova, která se ti líbí a rezonují v tobě. Víš, myslím si, že jsi inteligentní žena, jenom ses prostě zamotala do slov probuzených.

A víc už ti psát asi nechci. Beztak mi budeš odpovídat jako mrtvola bez vlastního srdce o blaženosti a podobně.
Paradoxy

Příspěvekod Nic » úte 26. srp 2025 6:34:31

Paradoxy píše:Jano já si s tebou nechci povídat .

To je v pořádku. Nikdo Tě nenutí aby sis povídala. Nikdo Tě to nenutí ani číst. Ostatně to ani není určeno pro mysl - ego - vytvářející iluzi oddělenosti, která uzavírá srdce před nepodmiňovanou láskou.

Je to určeno jen probuzenému srdci, které se nebojí Pravdy.

:srdce:
Nic

Příspěvekod Paradoxy » úte 26. srp 2025 6:40:39

Tak snad najdeš někoho, kdo tvou pravdu bude chápat. Nazdar
Paradoxy

Příspěvekod Nic » úte 26. srp 2025 6:50:27

Paradoxy píše:Jsem ráda, že jsi uznala, že nemáme příbuzná srce. Tak snad najdeš někoho, kdo tvou pravdu bude chápat. Nazdar

To jsem neřekla. Duchovní Srdce zakoušející Pravdu je jenom jedno. Ale je rozdíl, jestli žijeme v mysli - skrz ego a díváme se na druhé skrz prsty a "víme" proč nemohou být láskou. A je rozdíl jestli žijeme v pravdě - v duchovním Srdci.

Pak je nad vší pochybnost jasné, co je sen - iluze a co je skutečnost.

Pak stejně jako Nisargadatta vidíme, že Láska je vším a moudrost je ničím.

Stejně jako Eduard Tomáš nemáme problém přát všem bytostem bez rozdílu, ať jsou šťastny.

:happy:
Nic

Příspěvekod Nic » úte 26. srp 2025 6:52:05

Paradoxy píše:Tak snad najdeš někoho, kdo tvou pravdu bude chápat. Nazdar

To je omyl, že se něco takového dá chápat. Pravda se nedá chápat, tou se dá jen Být.

:D

A nelze být něčím jiným, než ve skutečnosti jsme. Leda ve snu.

Nic

Příspěvekod Paradoxy » úte 26. srp 2025 7:02:54

Kdyby to bylo tak jednoduchý, jak píšeš, nebylo by potřeba se rodit do tohodle světa.

Naopak my si máme vydobýt pochopení, proto někteří píšou, že je potřeba bojovat s draky, abysme pak zjistili, že žádní draci nebyli.

Tohle nepíšu pro tebe, ale třeba se nad tím zamyslí někdo jiný.

Tak ať jsou šťastný všechny bytosti
Paradoxy

Příspěvekod Trini » úte 26. srp 2025 7:03:06

O nejhlubších duchovnich zkušenostech :: Eduard Tomáš, Paměti mystika 15/15

https://www.youtube.com/watch?v=KCLp_DanXBQ

10:25

...Já vím, že nejsem ve všem následováníhodný. Dělal jsem chyby jako každý člověk. Taky říkám, že nemusíte dělat všechno jako já. Já nejsem žádný světec. Také se za takového nepokládám a raději říkám, když mi někdo řekne " guru" nebo "Mistře", at mi tak neříkají. Ono to je lepší. Protože já si nedělám nárok na titul duchovního Mistra. A Míla taky ne. Máme toho nejvyššího Mistra a ten je ve Vás. Ale rádi Vám poradíme ve všem, co jsme poznali, co jsme přetrpěli a co jsme překlopýtali. A říkám Vám to proto, aby Vy jste nemuseli klopýtat, aby ti, co přijdou po nás, měli tu cestu snažší....

:)
Trini

Poděkoval: 343
Poděkováno: 116-krát v 105 příspěvcích

Příspěvekod Nic » úte 26. srp 2025 8:06:25

Paradoxy píše:Kdyby to bylo tak jednoduchý, jak píšeš, nebylo by potřeba se rodit do tohodle světa.

Naopak my si máme vydobýt pochopení, proto někteří píšou, že je potřeba bojovat s draky, abysme pak zjistili, že žádní draci nebyli.

Tohle nepíšu pro tebe, ...

Tak proč mi to tedy píšeš? Nebo to píšeš někomu jinému?

Kdyby to bylo tak jednoduchý

Ono je to ve skutečnosti absolutně jednoduchý, protože ve skutečnosti je to Jedno-Duchý. Jenže při ztotožnění s egem mysl vrhá stíny falešných duchů, je to fascinující podívaná, a může to být těžké tuhle iluzi prohlédnout a ztotožnění s osobou a příběhem pustit. Z pohledu ega je to smrt ega, z pohledu pravdy je to osvobození - nirvána, Boží království, sat-čit-ánanda.

Jestli toužíš uniknout pokušení odpovídat na to, co píšu, tak si piš jen na Posezeníčku, tam mi Pedrito stejně jako Honzamovi zrušil registraci. A nebo můžeš psát na VP, tam pro změnu zabanoval Pedrito můj přístup.

Nic

Příspěvekod Nic » úte 26. srp 2025 8:13:43

Ještě k tomuhle:

Paradoxy píše: Kdybys byla opravdu tak šťastná, nechodila bys nám to tvoje štěstí sem neustále ukazovat a rozplývala by ses někde v koutku blažeností bez toho, abys nám o tom stále dokola vyprávěla.

To štěstí, které poznávám, není závislé na žádných okolnostech. Tudíž je jedno, jestli se někde něco píše, nepíše.

Nicméně je pozoruhodné, že v tomhle ničím nepodmíněném štěstí je tendence sdílení. Něco jako mateřské teplo, které pomáhá kuřeti opustit skořápku.

Proto například Ramana se jenom v koutku nerozplýval blažeností, ale zkušenost štěstí pravého Já sdílel a dodnes zůstávají k dispozici všem bytostem, které o to mají zájem, jeho promluvy.
Nic

Příspěvekod Paradoxy » úte 26. srp 2025 8:22:38

Jano ta tvoje slova ať si tu svítí na koho chtějí, je mi to prostě buřt. Už nebudu číst ani začátky tvých vět, ať si to čtou ti, pro které je to určené, ok? :)
Paradoxy

Příspěvekod armin » úte 26. srp 2025 8:25:53

Trini píše:O nejhlubších duchovnich zkušenostech :: Eduard Tomáš, Paměti mystika 15/15

...Já vím, že nejsem ve všem následováníhodný. Dělal jsem chyby jako každý člověk. Taky říkám, že nemusíte dělat všechno jako já. Já nejsem žádný světec. Také se za takového nepokládám a raději říkám, když mi někdo řekne " guru" nebo "Mistře", at mi tak neříkají. Ono to je lepší. Protože já si nedělám nárok na titul duchovního Mistra. A Míla taky ne. Máme toho nejvyššího Mistra a ten je ve Vás. Ale rádi Vám poradíme ve všem, co jsme poznali, co jsme přetrpěli a co jsme překlopýtali. A říkám Vám to proto, aby Vy jste nemuseli klopýtat, aby ti, co přijdou po nás, měli tu cestu snažší....

No vidíš, to je moc dobré, toho se drž - jestli ti mohu něco radit :)
armin

Poděkoval: 35
Poděkováno: 81-krát v 77 příspěvcích

Příspěvekod Trini » úte 26. srp 2025 8:55:19

armin píše:
Trini píše:O nejhlubších duchovnich zkušenostech :: Eduard Tomáš, Paměti mystika 15/15

Takže jsi slova Eduarda Tomáše nepochopil. Ale to mne nepřekvapuje.
Trini

Příspěvekod Paradoxy » úte 26. srp 2025 9:07:06

Trini píše:
armin píše:

:obed:

Takže jsi slova Eduarda Tomáše nepochopil. Ale to mne nepřekvapuje.

Podle čeho soudíš, že Míra slova pana Tomáše nepochopil?
Paradoxy

Příspěvekod Trini » úte 26. srp 2025 9:49:09

Trini píše:
armin píše:

'Ty ses bohužel nedržel rady, kterou ti dal Eduard Tomáš - abys chránil svou mysl. Dal jsi raději na Trungpa a svou mysl jsi vystavoval alkoholu, což má pro mysl - obzvlášt pro jemnou mysl - devastujicí následky. Pro tělo samozřejmě taky. Jak dopadl Trungpa, je známo.

Míla Tomášová chválila kdysi Jiřího Vacka - psal o tom. Eduard Tomáš viděl ve svém synovi Milošovi velmi vyspělou duchovní bytost, mluví o tom v Pamětech mystika.

Zřejmě v době, kdy Tomášovi viděli pozitivně Vacka, svého syna nebo tebe, tak tam ten potenciál byl - ale bohužel nebyl uskutečněn.

Jiřího Vacka, Miloše Tomáše a tebe jako duchovní lidi nevnímám, i když samozřejmě máte (Vacek měl) velké množství duchovních informací. Ale duchovní informace nedělají člověka duchovním.

Je to, jak řekl Eduard Tomáš o té kostce cukru. Někdy zase (skoro) celá uschne.

Vacek chtěl být Mistrem a měl kolem sebe skupinu lidí, kteří ho tímto způsobem uznávali. Ty chceš být Mistrem (snadno se to pozná podle toho, jak se chováš k druhým) a máš kolem sebe, jak jsi psal, také skupinu lidi, kteří tě uznávají. Ta Vackova skupina byla samozřejmě podstatně větší, asi protože toho hodně napsal a přeložil. I já jsem od něho přečetla jednu knihu, kterou mi známá darovala. Bylo tam hodně dobrých informací, ale nevnímala jsem, že by je psal někdo duchovní, takže jsem si tenkrát nezapamatovala ani jeho jméno. Jako člověk mne nezaujal. U Eduarda Tomáše to bylo úplně jiné. Když jsem si přepisovala na stroji jeho rozhovory, tak jsem ho vnímala jako opravdovou duchovní bytost. O tom u mne nebylo pochyby. Prostě z toho dýchala síla Pravdy. :)

Jiří Vacek

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Vacek
Trini

Příspěvekod Zdeněk » úte 26. srp 2025 10:56:27

Paradoxy píše:Co tedy považuješ za vnitřní podobnost vyspělejších lidí ty?

Prostě někoho pozoruješ a souzníš s ním. A může to být třeba i formální nepřítel.

Utkvěla mi v paměti scénka z nějakého amerického filmu, poválečné období, věznili tam někde zajaté Němce. A chovali se k nim špatně, nespravedlivě. Ale nikoho to tehdy nezajímalo. Až se toho ujmul nějaký advokát a dotáhl to ke spravedlnosti. A na konci toho filmu nějaký Němec přichází poděkovat tomu advokátovi. A ten advokát odvětí: "Ale já jsem to neudělal kvůli vám". A ten Němec na to: "já vím".
Tento typ souznění jsem měl na mysli.

A podobně to vidím s arminem - byl sice na jedné straně s panem Tomášem, s kterým jsem se já vůbec nestýkal a přesto myslím, že je má ke mě blíže než k arminovi.
Zdeněk

Poděkováno: 4-krát v 4 příspěvcích

Příspěvekod armin » úte 26. srp 2025 11:54:57

Trini píše:'Ty ses bohužel nedržel rady, kterou ti dal Eduard Tomáš - abys chránil svou mysl. Dal jsi raději na Trungpa a svou mysl jsi vystavoval alkoholu, což má pro mysl - obzvlášt pro jemnou mysl - devastujicí následky. Pro tělo samozřejmě taky. Jak dopadl Trungpa, je známo.

Radami pana Tomáše jsem se držel a držím stále.
Jinak díky o upřímné vyjádření, jak to vidíš. Tak nějak jsem to už dříve pochopil z tvých reakcí, že mne takhle vidíš. Jak ty říkáváš, nijak mne to nepřekvapuje. :)

Ten Vacek byl dobrý, hodně lidí přivedl k meditaci, atmavičaře. Myslím že i Petr Vostál, který je velmi kritický na něm nic negativního neshledal.

Svoji mysl jsem alkoholu nevystavoval nějak nepřiměřeně, víc než je běžné. Nicméně stejně jako všechny ostatní druhy změny vědomí jsem se zájmem jeho vliv zkoumal, právě třeba meditací, aby člověk zachytil to vědomí, které ničím takovým, žádným stavem není dotčeno a bděle si uvědomuje, co se v mysli děje.

Trungpa dopadl dobře, stejně jako každý nakone umřel. Ježíš například na ukřižování, pan Tomáš na srdce a paní Tomášová na rakovinu tlustého střeva.
Trungpovi alkohol mysl nekalil (na rozdíl od alkoholiků), ale přispělo to k jeho tělesnému konci.
S tím pitím alkoholu to hodně nedoporučuji. Běžného člověka ta nakonec zničí, stejně jako jiné drogy, třeba ty halucinogeny - tedy nejen tělesně. V tomhle bych si z něj příklad nebral. :)
Následovníky nebo "žáky" žádné nemám. Každého, kdo by se snad chtěl přiblížit spolehlivě odháním tím nepříjemným zrcadlením, které znáš a mi vyčítáš.
Netřeba opakovat co říkali Tomášovi a jiní, to si každý může vygůglit.
Ale když někdo náhodou požádá o pomoc nebo radu, tak se pokusím mu pomoci, pokud mohu.
Zbývají jen ti opravdoví, kteří nepotřebují mít pravdu, ale naopak hlavně tu pravdu o sobě hledají (ne proto aby ji měli). Ti se žádným zrcadlením odehnat nenechají, naopak ho vyhledávají.
armin

Poděkoval: 35
Poděkováno: 81-krát v 77 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » úte 26. srp 2025 12:49:01

armin píše:Svoji mysl jsem alkoholu nevystavoval nějak nepřiměřeně, víc než je běžné. Nicméně stejně jako všechny ostatní druhy změny vědomí jsem se zájmem jeho vliv zkoumal, právě třeba meditací, aby člověk zachytil to vědomí, které ničím takovým, žádným stavem není dotčeno a bděle si uvědomuje, co se v mysli děje.

Tak to já jsem se svojí mysl alkoholu vystavoval nepřiměřeně (už je to hodně dávno). A upřímně jsem si to odůvodňoval i takovýmahle kravinama.
(I jsem si v notně ožralém stavu pořizoval zápisky, pro pozdější vyhodnocení.)

armin píše:Trungpa dopadl dobře

Nepoužívat omamné látky je páté z pěti základních (tedy úplně minimálních) pravidel, které Buddha stanovil pro své následovníky.

Podle svědectví kromě alkoholu Trungpa utratil za kokain 40 000 dolarů ročně (a k léčbě postkokainových stavů nakupoval Seconal).

Mě se zdá že to asi fakt nemáš v hlavě v pořádku, armine.
Zdeněk

Poděkováno: 4-krát v 4 příspěvcích

Příspěvekod Trini » úte 26. srp 2025 13:29:21

armin píše:ale naopak hlavně tu pravdu o sobě hledají (ne proto aby ji měli). Ti se žádným zrcadlením odehnat nenechají, naopak ho vyhledávají.

Jen hledej pravdu, my ti tady všichni pomáháme zrcadlením. :)
Trini

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení