mnich Sarana píše:Sadhána ... chceš říct Sádhaná? To by mi i dávalo smysl...
https://en.wikipedia.org/wiki/S%C4%81dhan%C4%81Drahý Návštěvníku, nevěřím, že nás stvořil Bůh. Věřím, že jsem se stvořil sám činy ve svých předchozích životech, a že činy v tomto životě podmiňuji svou přítomnost, budoucnost, a také životy budoucí (pokud bych v tomto životě nedosáhl úplného osvícení). Toto "přerozování" (znovuzrozování) je podmíněno nevědomostí čtyř ušlechtilých pravd (ve stručnosti, že ulpívání je příčinou utrpení, a že bez ulpívání utrpení ustává) a čtyřmi druhy zákalů (tj. touhy po smyslné rozkoši, ulpění na názorech, ulpění na existenci, a ulpění na nevědomosti).
Podle učení Buddhy, Bůh nemá s našimi činy ani s následky našich činů nic společného. Všechno co "jsme" jsou pouze příčiny a následky. To ale pouze na nejhlubší úrovni reality - na povrchu samozřemě jsme takoví, jak se na povrchu vidíme a cítíme... Přestože Buddha zmínil, že existuje Bůh, který věří, že svět stvořil, Buddha sám vysvětlil (v první rozpravě našich spisů - Brahmadžála Sutta), že se Bůh mýlí, že svět nestvořil - ba naopak, jeho činy v jeho minulém životě byly natolik dobré, že zapříničily vznik tohoto světa a jeho zrodu v něm "jakožto" stvořitele Boha.
Nevím, jestli Ti to dává smysl, možná bych tomu mohl věnovat nové diskuzní vlákno.
Bavíme se tu ale o "víře", a takže je dost možné, že čemu věřím já bude něco jiného než čemu věříš Ty.
Když mi bylo patnáct (to je takový velký "obrat" v mém životě
, přišla mi víra v Boha stvořitele trochu zvláštní, protože jsem nikdy nebyl schopen najít svou "duši", i přesto, že jsem ji hledal už od svých pěti let... Z knih o Buddhismu jsem se dozvěděl, že žádnou duši nemám, a tím samozřemě odpadla i víra ve stvořitele duší.
Později jsem se stal mnichem a věnoval se intenzivní meditační praxi, vlastnímu niternému průzkumu, skrze který jsem sám viděl a prožil, že "duše" není, je pouze příčina a následek.
Kéž jsi šťastný, Návštěvníku.
Petře, co si myslíš o tom, že tu máme tolik "Návštěvníků"? Napadlo mě, jestli to nevypovídá o jejich strachu z toho, jak na jejich příspěvky budeš Ty (nebo někdo jiný) reagovat...
Ještě mě napadá, Petře, hodně často zmiňuješ učení mistrů jógy. Víš o tom, že jejich učení je přímo závislé na víře v minulé a budoucí životy? Jseš si jistý, že jejich učení můžeš vytrhnout z kontextu? Tedy, jestli vůbec ten kontext znáš.
Základem jógy je spojení. Jóga = spojení. Jedná se o spojení vlastní duše s dušem Boha. Jóga je ale velice široký termín pro nejrůznější učení a názory, ale v základu se jedná o cestu z utrpení zrození, stárnutí, nemoci, a smrti. Jogíni si jsou velice dobře vědomi utrpení života, a minulé a budoucí životy jsou pro ně samozřejmou skutečností. Napadá mě, jestli u Tebe Petře nedošlo k nedorozumění, když jsi poslouchal (a následoval) rady těch, které opakovaně zmiňuješ a jejichž učením podkládáš svá slova.