Lída píše:Žiju-li v současném "teď" není tu žádný "někdo", kdo by něco chtěl.
Ty, když žiješ v "teď", tak jsi v tom momentě nikdo?? Hmm, tak to radši, abych Tě v tom momentě nepotkal, protože já si velice nerad povídám s nikým

(Chápu, jak to myslíš - jen si z Tebe trochu utahuji. A brousím si své Ego

)
Lída píše:Chtění - na rozdíl od záměru – se vztáhne k něčemu budoucímu, co tu teď není, zvolí nějaké řešení, na kterém okamžitě ulpí (nápověda: slovo "chtivost" = chmátnutí po něčem, co tu teď není, a okamžité ulpění na té věci, snaha získat ji za každou cenu.)
atd.
atd.
Aha. Teď chápu, kde je zakopán pes
Myslím, že tu dochází k dalšímu typickému a zcela zbytečnému terminologickému sporu. Já mezi výraz chtění a záměr dávám rovnítko, protože mi přijde zbytečné to rozdělovat, poněvadž je to jen zavádějící. Prostě, ať už řeknu: "chci složit skladbu", nebo "mám záměr složit skladbu", je to pro mě jedno a totéž. A rozhodně nebudu pro nějakou situaci používat slovo "chci"a pro jinou "mám záměr" (fuj), jen proto, že mi to káže nějaká teorie. Abraham v tom také nedělá žádné rozdíly. Ten rozdíl, který zmiňuješ Ty, je jen dán naší vírou v to, do jakých podrobností se naše touha splní. Protože, pakliže si vytvořím zcela konkrétní vizi mého budoucího výtvoru (podle Tvého slovníku je toto chtění) a budu zcela přesvědčen, že se i tak realizuje, bude to tak. Ale v tom případě se to stává i záměrem, protože má vize bude podepřena mým pozivitním očekáváním. Přesto je zde stále prostor pro to, abych byl inspirován ji v průběhu změnit.
Ale chápu, nekdo má potřebu si vymezit chtění jako "chi to mít přesně tak a tak a basta a jeslti ne, tak si mě nepřejte" a záměr jako "chi teď něco vytvořit a nechám to na inspiraci, co to bude a je mi to v podstatě jedno". Ale pak kde je ta hranice, kdy se jedná jen o záměr a kdy o chtění? Aneb řezbář si vymyslí, že chce vyřezat ze dřeva třeba loď a to parník s 5 komíny. Je to tohle záměr nebo už konkrétní chtění?

Já si myslím, že je to naprosto jedno. Ať už ten parník bude mít těch komínů 5, nebo v průběhu tvorby ho napadne (bude inspirován), že vlastně 4 stačí a místo pátého vyřeže záhon karafiátů

, určitě si tak jako tak bude tvorby užívat a zcela se do ní ponoří.