armin píše:honzam píše:Vadžrajána je můj vlastní stín, který nemám integrovaný jako část své bytosti. Nedokážu sám sobě přiznat, co jsem praktikoval a k čemu to vedlo. Že se snažím ostatní od takové praxe odradit, je až důsledek toho nepřijetí sebe sama jako destruktivní síly.![]()
Je to jinak než píšeš. Já bych se rád podělil o svoji krásnou zkušenost, ale když vidím to nepochopení a potenciální jedovatost jiného pohledu, než je běžný, například to chybné pochopení "jednoty s ďáblem" jak je interpretována egem, jako nevázanost (pro ego) a podobně... nikoliv jako soucit se stínem,"dáblem"...
Třeba tobě se to podaří, to podat ku prospěchu zdejších čtenářů. Já raději, po několika neúspěšných pokusech něco vyjádřit, začínám - takhle na veřejnosti - raději mlčet o své hlubší zkušenosti. Nevadí mi nepochopení, ale chybné pochopení. A obávám se, že ani ty to, co neohrabaně sděluji, moc nechápeš. Chápeš, ale něco jiného než o čem píšu. Každý něco chápe. I pes chápe, když mu něco říkáme, ale po svém (to je jen přirovnání k pochopení, jak hodně můžeme nechápat i když máme dojem že moc dobře chápeme)
Vzdáváš to brzo.

Dříve, než jsem prošel předchozími fázemi, jsem měl pocit, že vadžrajána je nějaký výmysl, zbytečnost, nechápal jsem k čemu to může být dobré - návrat do samsára? Proč?
Vadžrajána v sobě obsahuje zkušenost (realizaci) hinajány i mahajány a jde dál (o tom zase jindy).
A já se snad nikdy nedovím nic o tvých hlubších zkušenostech.