k diskusi na Poradně

Re: k diskusi na Poradně

Příspěvekod armin » ned 27. říj 2024 9:24:36

Tara píše:Delší dobu jsem přemýšlela, jestli tu mám dát tento text, který mě docela zaujal. A pak do kterého vlákna.
Dám ho sem, i když jsem si vědoma toho, co s ním Jana udělá. Vyzobe si to, jí lahodí, ale Jani, je tam skryto jedno slůvko, které díky tomu ee jsem prožila, když jsem hledala dál a možná sis všimla, že jsem někdy urputná v tom hledání, když mi o něco opravdu jde.
A je to víc, než láska, zvlášť ve tvém podání, i víc, než Láska, raději kvůli tobě napíšu.

Tato slova údajně pověděl svým učedníkům Ježíš Nazaretský v době putování po Egyptě.
Fragmenty těchto ponaučení jsou zachyceny v kanonických evangeliích.
Celé jsou zaznamenány v takzvaných kumránských svitcích, jež byly nalezeny v Palestině u Mrtvého moře v polovině dvacátého století.

PŘIKÁZÁNÍ ŠTĚSTÍ

Když sešel z hory, kde přivítal východ Slunce, řekli ti, kdo se shromáždili u úpatí hory:

Jsi pro nás zdroj inspirace. Tvá slova mění srdce a tvá moudrost rozjasňuje rozum.

Toužíme ti naslouchat. Pověz nám, kdo jsme?

Usmál se a řekl:

"Jste světlo světa.
Jste hvězdy. Jste chrám pravdy.
V každém z vás je Vesmír.
Podřiďte rozum srdci, ptejte se svého srdce, poslouchejte skrz svou Lásku.
Blažení jsou ti, kdo znají jazyk bytí."

Jaký je smysl života?

"Život je cesta, smysl i odměna.
Život je tanec lásky.
Vaše poslání je rozkvést.
Být je veliký dar.
Váš život je součástí historie Vesmíru.
Život je krásnější než všechny teorie.
Život je důvod k oslavě.
Život je cenný sám o sobě.
Život se odehrává v přítomnosti a smysl přítomnosti je být v ní přítomen.

Proč nás pronásleduje neštěstí?

"Co jste zaseli, to také sklízíte.
Neštěstí je vaše volba.
Chudoba je výtvor člověka.
Hořkost je plod nevědomosti.
Když obviňujete, ztrácíte sílu.
Když po něčem toužíte, zaháníte štěstí.
Probuďte se.
Žebrák je ten, kdo si neuvědomuje sám sebe.
Ti, kdo nenajdou vnitřní království, jsou bezdomovci.
Kdo zbytečně plýtvá časem, stává se ubožákem.
Nedělejte ze svého života živoření.
Nedovolte davu, aby zničil vaši duši.
Ať bohatství není vaším prokletím.

Jak přemoci neštěstí?

"Neodsuzujte se.
Nezříkejte se sami sebe, neboť jste božští.
Nesrovnávejte a nerozdělujte.
Za všechno děkujte.
Radujte se, neboť radost koná zázraky.

Milujte se, neboť kdo miluje sám sebe, miluje i ostatní.
Blahořečte nebezpečí, neboť odvážní nalézají blaženost.

Modlete se, pociťujete-li radost, a neštěstí se vás nedotkne.

Modlete se, ale neobchodujte s Bohem.
A vězte, že vychvalování je pro duši nejlepší modlitba a štěstí je nejlepší strava.

Jak dosáhneme štěstí?

"Šťastní jsou ti, kdo jsou vděční.

Šťastní jsou ti, kdo jsou klidní.

Šťastní jsou ti, kdo našli ráj v sobě samém.

Šťastní jsou ti, kdo přijímají dary s radostí.

Šťastní jsou ti, kdo hledají.

Šťastní jsou ti, kdo jsou probuzení.

Šťastní jsou ti, kdo naslouchají hlasu Božímu.

Šťastní jsou ti, kdo naplňují svá poslání.

Šťastní jsou ti, kdo poznali jednotu.

Šťastní jsou ti, kdo se meditací přibližují k Bohu.

Šťastní jsou ti, kdo žijí v harmonii.

Šťastní jsou ti, kdo vidí krásu světa.

Šťastní jsou ti, kdo se otevřeli Slunci.

Šťastní jsou ti, kdo plynou jako řeky.

Šťastní jsou ti, kdo jsou připraveni přijmout štěstí.

Šťastní jsou ti, kdo jsou moudří.

Šťastní jsou ti, kdo si uvědomují sami sebe.

Šťastní jsou ti, kdo milují.

Šťastní jsou ti, kdo vychvalují život.

Šťastní jsou ti, kdo tvoří.

Šťastní jsou ti, kdo jsou svobodní.

Šťastní jsou ti, kdo odpouštějí.

V čem je tajemství hojnosti?

"Váš život je nejcennější šperk v klenotnici Boha.

Bůh je šperk lidského srdce.

Bohatství uvnitř vás je nesmírné a hojnost kolem vás nevyčerpatelná.

Čím více dáváte, tím více dostáváte.

Svět je dost bohatý, aby se každý stal bohatým.

Nevyčítejte si bohatství.

Štěstí stojí na prahu vašeho domu.

Otevřete se hojnosti a přeměňte vše v životě ve zlato.
Blažení jsou ti, kdo našli poklad v sobě samém.

Jak žít ve světle?

"Žijte naplno každý okamžik svého života.

Život, který není prožit naplno, vyvolává zatrpklost.

Vězte, že co je uvnitř, to je i vně.
Temnota světa pochází z Temnoty v Srdci.
Člověk je zárodek Slunce.
Meditace o Bohu je rozpuštění se ve Světle.

Jasná mysl je jako záře tisíci Sluncí.
Blažení jsou ti, kdo touží po Světle.

Jak dosáhnout harmonie?

"Žijte prostě.
Nikomu neškoďte.
Nezáviďte.
Ať vás pochybnosti očišťují, ale neoslabují.
Zasvěťte život kráse.
Tvořte kvůli tvoření, ale ne kvůli ocenění.
Jednejte s bližními otevřeně.
Změňte minulost.
Přinášejte do Světa něco nového.
Naplňte tělo Láskou.
Staňte se energií Lásky.
Láska vše oduševňuje.
Kde je láska, tam je Bůh.

Jak dosáhnout dokonalého života?

"Šťastný člověk dokáže změnit mnoho lidí.
Nešťastní zůstávají otroky.
Štěstí miluje svobodu.
Radost je tam, kde je svoboda.
Pochopte podstatu štěstí.
Otevřete se světu a svět se vám otevře.
Jestliže přestanete být v opozici, stanete se vládcem.

Jaká je podstata reality?

"„Já" je jméno Věčnosti.

Uvědomění si sama sebe jsou dveře do vyšší reality.

Uvědomění si sama sebe je klíč k přeměně.

Když najdete odpověď na otázku „Kdo jsem?", odpovíte si na všechny otázky.
Stanete se příčinou svého štěstí.

A podíval se na všechny s láskou a dodal:

„Ticho mnohé odhalí.

Buďte sami sebou.“
armin

Poděkoval: 34
Poděkováno: 70-krát v 66 příspěvcích

Příspěvekod armin » ned 27. říj 2024 9:40:38

Jana píše:
Každý, kdo má zájem si může všechno, co potřebuje najít sám. Nevidím důvod tady živit dál projevy nedůvěry, odporu, představy, že osvobozením od připoutanosti k tělu a mysli se devalvuje integrita živé myslící a cítící bytosti. Nač komukoliv dokazovat, že opak je pravdou, že osvobozením od iluze duality neztrácíme integritu, ale naopak ji nacházíme na mnohem hlubší úrovni. Všechno ostatní se může jevit jako sen, ale uvědomění si svého pravého Já umožňuje prožívat život s větší přirozeností, mírem a láskou.

Všimni si (to je tvoje oblíbené :) ), co tady ty projevy nedůvěry a odporu živí. Jsou to slova probuzených či jiná videa co sem dáváš a nebo tvoje interpretace těchto slov?
Vždy, když sem dá někdo něco pěkného, nebo si druzí o něčem povídají, hned musíš "přiběhnout" a ohřád si na tom svoji polívčičku (své egíčko) a nejlépe to posoudit a druhým poradit. Prostě jako kuře, které chce poučovat slepice o tom, jak se snášejí vejce. A pak ještě navíc ze své moci mažeš, co druzí zformulovali a napsali, když ti to nevyhovuje a navrch ještě říkáš, že banuješ nevědomost. No není to nafouknutost která tak ostře kontrastuje s těmi slovy probuzených a budí tak přirozeně odpor - nesouhlas těch duchovně zkušenějších?

Ale ty si hold nemůžeš pomoci, nedokážeš se nepředvádět a tak to běží pořád dokola. :)
armin

Příspěvekod Tino » pon 28. říj 2024 13:21:44

Poznámka ;)

"hold" je od slovesa "holdovat", t.j. oddávat se něčemu.

https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web. ... e_vignette
"Co znamená hold?

Význam tohoto slova je POCTA. Používáme ho tedy v případě, že chceme někomu složit poctu, nějakým způsobem ho ocenit. Toto slovo se často používá ve spojení vzdát/složit hold někomu. Madonna na svém koncertě složila hold "králi popu".

......

"holt":

Holt (z něm. halt, stůj, zastav) může být: český povzdech o významu inu, tedy či zkrátka a dobře (hovorově také halt)
https://www.google.com/search?q=v%C3%BD ... s-wiz-serp
Naposledy upravil Tino dne úte 29. říj 2024 13:24:29, celkově upraveno 1
Tino

Poděkoval: 12
Poděkováno: 18-krát v 17 příspěvcích

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli Tino za tento příspěvek:
armin

Příspěvekod armin » úte 29. říj 2024 9:17:39

Tara píše:"Při praktikování Dharmy existuje sedm druhů zkaženosti.

Je-li vaše víra malá, zatímco inteligence veliká, zkazíte se tím, že se považujete za učitele.

Máte-li mnoho posluchačů, zatímco vaše sebezahleděnost a sebeúcta jsou vysoké, zkazíte se tím, že se pokládáte za duchovního přítele.

Pokud si přisvojíte nadřazené vlastnosti, aniž byste si vzali Dharmu k srdci, zkazíte se tím, že se pokládáte za vůdce.

Pokud dáváte ústní pokyny, ale sami je nepraktikujete, zkazíte se tím, že se chováte jako necitlivý 'odborník na Dharmu'.

Pokud si libujete v nesmyslném tlachání, a přitom vám chybí Dharma v srdci, zkazíte se tím, že jste chtivým, šarlatánským jogínem.

Pokud se málo učíte, a zároveň postrádáte ústní pokyny, zkazíte se tím, že jste prostodušší, ačkoli vaše víra může být značná.

Opravdový praktikující, který jedná v souladu s pravými naukami, by měl osvobodit své bytí inteligencí, zkrotit svou mysl vírou, rozetnout mylné představy nasloucháním naukám, odvrhnout společenské starosti, smísit svou mysl s Dharmou, zdokonalit své poznání učením a rozjímáním, rozřešit svou mysl ústními pokyny a získat konečnou jistotu vhledem a meditací.

To je však obtížné.“

Padmasambhava

“When practicing the Dharma there are seven types of corruption.

If your faith is small while your intelligence is great, you become corrupted by considering yourself a teacher.

If you have many listeners while your self-regard is high, you become corrupted by considering yourself a spiritual friend.

If you assume superior qualities while not having taken the Dharma to heart, you become corrupted by considering yourself a leader.

If you give oral instructions while not practicing them yourself, you become corrupted by being an insensitive 'Dharma expert.'

If you are fond of senseless babble while lacking the Dharma in your heart, you become corrupted by being a craving, charlatan yogi.

If you have little learning while lacking the oral instructions, you become corrupted by being a commoner, though your faith may be great.

A genuine practitioner who acts in accordance with the true teachings should liberate his being with intelligence, tame his mind with faith, cut misconceptions with listening to teachings, cast away social concerns, mingle his mind with the Dharma, perfect his knowledge with learning and reflecting, resolve his mind with the oral instructions, and gain final certainty through the view and meditation.

That, however, is difficult.“

~ Padmasambhava

Source: Dakini Teachings, https://www.amazon.com/gp/product/9627341363/

Helen Pierce Breaker
armin

Příspěvekod Trini » sob 02. lis 2024 7:20:35

Jana píše:
miroslav píše:
Návštěvník píše:
Brahman, prázdnota, sat-čit-ánanda – to vše jsou pouhá slova, pojmy, které poukazují směrem k nepopsatelnému. Ten, kdo by se v těchto pojmech ztotožnil, by se ztratil v iluzi – a to je právě povaha ega.

Čím víc ego mele a poučuje, používaje tyto pojmy, tím je zajisté "duchovnější".
Ztratilo se v duchovních iluzích o sobě. A nemá to chybu :)

Všechno, co se může ztratit, je mája.

Světec Pippalajan řekl: „Popíšu vám, co je to mája. Ona není, a to je to, co popíšu. Řeknu vám, kolik lodí bylo potopeno ve vodě fatamorgány.“

:D

Mája je iluze. Skutečností je jen to věčné, neměnné, co se neztratí.

A to nemá chybu.

:)

Mája se také nikdy neztratí. Proč? Protože je Skutečností. Mája je věčná, proměnlivá manifestace Nadjá. Ale tato pravda je zřejmě jen málokomu přístupná. :)
Trini

Poděkoval: 331
Poděkováno: 113-krát v 102 příspěvcích

Příspěvekod Trini » pon 04. lis 2024 7:24:03

Návštěvník píše:Zapomněla jsi k tomu napsat, že to je podle tebe nosné. Je to tvůj pohled, tvůj názor.

Nisargadatta říká o seberealizaci něco jiného než ty.

Nisargadatta:

Sebepoznání není předpověditelné.

Někteří ho dosáhnou spontánně; jiní ho nedosáhnou ani po mnohem úsilí.

Sám se radoval, že ho dosáhl po úsilí, které trvalo pouhé tři roky. Praktikoval každý den podle návodu svého učitele.

Čtení textů realizaci nepřivodí. Texty slouží především informativně. Jestliže za nimi je síla realizace - jako např. u rozhovorů s Ramanou, Nisargadattou, Tomášovými mohou způsobit více - a to podle zralosti čtenáře. Ale nejdůležitějsí je vnitřní učitel - to říkali a říkají všichni realizovaní. Důkazem je např. Ramana, který žádné texty před realizací nečetl, neznal je.

Trini

Příspěvekod Trini » pon 04. lis 2024 9:31:32

Návštěvník píše:Každému bych doporučila to, co řekl Rameš Balsekar: Přečíst si celé rozovory s Nisargadattou, lépe i několikrát a neupínat se jen na některé části. Sám nedosáhl realizace tím, že si je přečetl. Navštěvoval Nisargadattu poslední tři roky před jeho smrtí - tedy byl v příměm kontaktu s realizovaným. Ale samozřejmě ani to nezaručuje realizaci.

Trini

Příspěvekod Trini » pon 04. lis 2024 9:32:03

Návštěvník píše:Nisargadatta:

Můj učitel mi řekl: "Důvěřujte mi. Říkám Vám, jste Boží. Vemte to jako absolutní pravdu. Vaše radost, také Vaše utrpení je Boží. Všechno přichází od Boha. Neustále si to připomínejte. Jste Bůh. Jenom Vaše vůle se stane." Věřil jsem mu, a velmi brzy jsem realizoval, jak absolutně pravdivá a korektní byla jeho slova. Neprogramoval jsem svou mysl myšlenkami "Jsem Bůh, jsem nádherný, jsem mimo." Já jsem se jen jednoduše řídil jeho návody: Soustředte svoji mysl na čisté bytí, na "Já jsem" a zůstante u toho. Hodiny jsem seděl sám s myšlenkou "Já jsem" a brzy se staly mír, radost a všeobjímající láska mým normálním stavem. V tom všechno zmizelo - já sám, můj učitel, život, který jsem žil, svět okolo mne. Jen mír zůstal a neuvěřitelné ticho.

Já jsem se jen jednoduše řídil jeho návody: Soustředte svoji mysl na čisté bytí, na "Já jsem" a zůstante u toho.

Tím, že Nisargadatta následoval tomuto pokynu, realizoval. :)
Trini

Příspěvekod Trini » úte 05. lis 2024 6:54:01

miroslav píše:
Jana píše:
To, co Ty si o mně myslíš, že jsem, tak to je iluze.

Jsem to, co je věčné, neměnné, to co je vším, co je.

Nisargadatta tomu říká Brahman, Ramana pravé Já....

Jsem to, co se nerodí a neumírá

Neexistuje nic, co by mě oddělovalo od těch, co jsou v mém srdci láskou. A je to nezávislé na existenci jejich těla.

Tak to máš dobrý, já jsem si to myslel, že se tak vidíš, konečně jsi to napsala, jak sebe vidíš.
Takže si tady povídáš sama se sebou, se svou vlastní nevědomostí, kterou si jen promítáš na neexistující druhé.
Tak to má být, tak je to správně
:D
P.S. neboj, to přejde podobně jako ta "latina" přešla Honzíka
Trini

Příspěvekod Trini » úte 05. lis 2024 7:03:19

Jana píše:
miroslav píše:Takže si tady povídáš sama se sebou, se svou vlastní nevědomostí, kterou si jen promítáš na neexistující druhé.

Podobně nevědomě se díval na realitu i Alexandr. Nevyjádřil se tak jemně jako ty, řekl: "Jestliže nemluvíte, tak proč potom nedržíte klapačku? Proč mluvíte?" :D

A Nisargadattova reakce ho probudila.

Jestliže se zeptáš ještě někdy podobně nevědomým způsobem, budou Tvé IP adresy bez varování banovány.

Protože netušíš, v jaké Milosti, která Tě probouzí, jsi.

Bezmocnost Janiny nevědomosti, a tak zná jedinou reakci: banovat, banovat, banovat...

Miroslav jí dává naději: P.S. neboj, to přejde podobně jako ta "latina" přešla Honzíka

Trini

Příspěvekod Trini » úte 05. lis 2024 7:24:16

miroslav píše:
Jana píše:
salmo1cz. píše:Nicméně jako zlá iluze, která schválně zakrývá podstatu

Není zlá. Naopak, ať se to jeví z pohledu iluze jakkoliv, je to ve své podstatě nádherné, zázračné, přímo Boží, protože podstatou toho všeho je láska.
Žádné zlo. Je to takové Dobro, že se to ani popsat nedá (jak říkal Eduard Tomáš :D )

Myslíš, že iluze má nějaký pohled?

Janina nevědomost se zaplétá čím dál víc, a proto si vypomáhá AI, která se snaži to, co řekli probuzení aspon trochu logicky skloubit dohromady. Ale je to opravdu neuvěřitelný úpadek a bezmocnost vypomáhat si AI - to může dělat jen někdo, kdo nemá ani ponětí, co je realizace/probuzení. Tomášovi měli naprostou pravdu s tím ulpěním na blaženosti. Stejně tak Nisargadatta, když řekl, že touha muže po ženě je nevinná ve srovnání s touhou některých jogínů pro věčné blaženosti. Janě šlo vždy jen o blaženost v Božím náručí a byla neštastná, když měla pocit, že z té náruče vypadává = blaženost zmizela. A tak si vymyslela způsob, který podle ní bude blaženost neustále generovat. Předvádí nám tak v přímém přenosu, že touhou po věčně trvající blaženosti cesta k probuzení nevede. Překrucuje texty probuzených, aby svoje počínání ospravedlnila. A kdo ji na to upozornuje, toho banuje - z naprosté bezmoci.
Trini

Příspěvekod Trini » úte 05. lis 2024 7:47:12

Jana píše:
miroslav píše:Takže si tady povídáš sama se sebou, se svou vlastní nevědomostí, kterou si jen promítáš na neexistující druhé.

Podobně nevědomě se díval na realitu i Alexandr. Nevyjádřil se tak jemně jako ty, řekl: "Jestliže nemluvíte, tak proč potom nedržíte klapačku? Proč mluvíte?" :D

Jestliže se zeptáš ještě někdy podobně nevědomým způsobem, budou Tvé IP adresy bez varování banovány.

Řekl, že je zapotřebí neuvěřitelné odvahy k tomu u něho zůstat a že moje přítomnost mu málem přivodila srdeční záchvat a že už nemá sílu pouštět se do případů jako je můj, protože zestárl.

Dokud měl Nisargadatta sílu a nebyl starý, tak nikoho nevyhazoval, nýbrž trpělivě každému vše vysvětloval - v I Am That. Na tomto případě je dobře poznat, jak stáří a nemoc může změnit chování a jednání i realizovaného. Proto nemá cenu si dělat naděje, že u probuzeného je to se stářím, nemocemi a bolestmi jinak než u neprobuzeného. Probuzený má k tomu ale samozřejmě jiný postoj.

Z toho by se dalo usoudit, že i neprobuzená Jana banuje, protože nemá sílu a zestárla - akorát si to - na rozdíl o realizovaného Nisargadatty - nedokáže uvědomit.
Trini

Příspěvekod Trini » úte 05. lis 2024 12:41:49

Návštěvník píše:
Jana píše:Ano, přesně tak. S niterným klidem a energicky vyhazoval každého, kdo nebyl schopen se jeho učení otevřít.

Řekl, že je zapotřebí neuvěřitelné odvahy k tomu u něho zůstat a že moje přítomnost mu málem přivodila srdeční záchvat a že už nemá sílu pouštět se do případů jako je můj, protože zestárl.

V I Am That nevyhodil ani jediného návštěvníka, který nevěřil tomu, co říká. Takže to tvrzení, že každého takového vyhazoval, není pravdivé.

Ramana jednou požádal otravujícího návštěvníka, aby odešel. Nisargadatta to v I Am That neudělal ani jednou.

Otázkou je, proč je někomu důležítá představa, že Nisargadatta vyhazoval návštěvníky, kteří mu nevyhovovali.
Kdyby takový opravdu byl, nikdy by mne nezaujal. Právě jeho trpělivost s návštěvníky, kteří mu nevěřili a odporovali mu, svědčila o jeho velké vnitřní síle a vyrovnanosti. Když už byl starý a neměl sílu, takže málem dostal z některého návštěvníka srdeční záchvat, byla situace samozřejmě jiná.
Trini

Příspěvekod Trini » úte 05. lis 2024 12:42:44

miroslav píše:
Jana píše:

Ty bláho, ty už seš tak dokonalá jako ten Nisargadatta? Mám dojem, že toho Alexandra ani nezabanoval, jenom se rozčílil a vrátil mu jeho dary.
Říká se, že pro pravdu (o sobě, o tom jak se mýlí) se člověk nejvíc zlobí. Už tady nesneseš ani žádné nevědomce, kteří se odváží na něco zeptat?
Potěš koště :)

Je zajímavé a poučné sledovat ten tvůj vývoj. Ještě jsem se s tím takhle naživo nesetkal.
Takže děkuji osudu za to, že u toho mohu být a sledovat tvůj učebnicový příběh.
Trini

Příspěvekod Trini » úte 05. lis 2024 12:43:37

miroslav píše:
Jana píše:
Zdá se být dobré poslouchat kritiku ostatních. Co jiného je pro individualitu sladšího než nektar v podobě pomlouvání druhých? Na druhou stranu pro toho, kdo je moudrý, je sladší než nektar neslyšet pomlouvání druhých. Hledající by měl dbát o svou duchovní stezku a nelibovat si v pomlouvání. Nikdy byste neměli mít ve svém srdci zášť vůči druhým. Jestliže nejste takto pročištění, nezakusíte všemohoucnost ve všech bytostech.

Abyste si byli vědomi, že „Vše je Brahman“, neměli byste mít žádnou stopu kritiky či záště směrem k druhým. Pokud děláte rozdíly, že někdo vám patří a někdo jiný není váš, nebudete nikdy Světcem. Tudíž ten, kdo je moudrý, by měl vždy vnímat, že všechny bytosti jsou naše vlastní „Já“, že zde nejsou žádné rozdíly. Svět má v oblibě neustále si všímat toho, zdali Světec hledí na dobré a špatné znaky u ostatních. Lidé ho budou cíleně obtěžovat, aby ho otestovali. Pokud cítíte, že každý, včetně těch, co vám způsobují potíže, je Paramátman, vše je v pořádku. Pokud zde „vy“ nejste, kdo by vinil koho? Jakmile toto pochopíte, všechny hádanky jsou vyřešeny. Hledající, který touží mít Poznání, by neměl číst noviny atd., protože tyto věci zaručeně narušují jeho duchovní studium.

K tomu, abyste dosáhli nejvyššího naplnění života, je nutné, aby bylo naše Vědomí čiré a jednobodové. Jedině když je jednobodové, může splynout se Skutečností. Během přibližování se ke Skutečnosti by zde nemělo být nic dalšího, co by ubíralo pozornost našeho Vědomí. Proto byste měli ponechat stranou noviny a všechny další výjevy světského dění. Aspirant by si měl neustále vtloukat do hlavy učení Gurua a meditovat na Nejvyšší „Já“, Paramátman. Proč bychom měli uvažovat o přivolávání dalšího neklidu vycházejícího z událostí ve světě tam, kde není rozrušení mysli námi žádáno?

Během meditace na „Já“ se musí aspirant pevně a rozhodně vyhýbat ukájení se v požitcích smyslových orgánů. Místo toho by měl zaměřit svou pozornost jiným směrem, a to k Paramátman. Stručně řečeno, zatěžovat se všedními událostmi světa je zbytečné. Žádný skutečný užitek z toho nezískáte. Oddanost a zpívání bhadžanů na chválu Boha jsou mezi všemi aktivitami tím nejlepším, co lze pro realizaci Boha udělat. Pán Krišna říká, že On sám se díky této sádhaně stal Bohem. „Stal

Tohle je typická promluva pro začátečníky, "aspiranty".

Ty máš dojem, že ostatní na rozdíl od tebe jsou tady začátečníci, "aspiranti"?
Pardon, přesněji řečeno Jana si to asi myslí, ty si nic nemyslíš. Je to tak?
Trini

Příspěvekod Trini » úte 05. lis 2024 13:05:23

Návštěvník píše:Jsou nějaké důkazy od kdy Maharadž začal vyhazovat návštěvníky?

miroslav píše:Myslím že pro poznání Pravdy není důležité jestli nějaká osoba někoho vyhazovala nebo ne. To si Jen Jana vybrala záminku, jak se zbavit nepohodlných otázek, které asi narušují její prodlévání mezi probuzenými, kteří se nikdy nenarodili a nikdy nezemřou a Janino vyzařování nejvyšší Milosti.
Trini

Příspěvekod armin » úte 05. lis 2024 13:08:51

Dík Trini, že jsi to sem zkopírovala, právě jsem se k tomu chystal.
To opravdu stojí za zaznamenání. Kdyby to člověk nečetl na vlastní oči, tak by tomu snad ani nevěřil
armin

Příspěvekod Trini » úte 05. lis 2024 18:19:51

Obzvláště zajímavé je, že Janu ted na Nisargadattovi zajímá pouze to, že měl odmítnout některé návštěvníky - a na základě toho banuje. Podstatně víc ji zajímá Nisargadattův učitel, protože řekl, že vše je iluze. Ztratilo tedy pro ni cenu Nisargadattovo Láska říká: Jsem vše. To "Vše je iluze" se jí líbí víc.
Trini

Příspěvekod Trini » stř 06. lis 2024 8:57:25

Návštěvník píše:
Jana píše:
miroslav píše:
Tohle je typická promluva pro začátečníky, "aspiranty".

Miroslave, najdi, prosím, nějaký text Nisaradatty, který není určen pro začátečníky.

Třeba to, že tvrzení "nejsem tělo" není úplně pravdivé. Ve skutečnosti....(Ale to co Nisargadatta dál řekl, je opravdu jen pro pokročilé, to se na web, který podle tebe má žít tím začátečnickým "vše je iluze" opravdu nehodí). :)
Trini

Příspěvekod Trini » pát 08. lis 2024 5:57:56

miroslav píše:
Návštěvník píše:"Absolutní vědomí má pohled, ze kterého se všechno jeví jako stálé a neměnné?"

Z pohledu absolutního vědomí je všechno skutečné stálé a neměnné. Absolutní vědomí je samotná podstata bytí, kde neexistuje žádná dualita ani proměnlivost. Je to nekonečná, neměnná realita, která zahrnuje a přesahuje všechny projevy. V této neomezené skutečnosti není místo pro jakoukoli změnu či pohyb.

Takže absolutní vědomí má poheld a tím se dívá na to, co se mění?

Návštěvník píše:
A komu nebo čemu se jeví to nestálé a proměnlivé, které ve skutečnosti neexistuje?

Nestálé a proměnlivé se jeví mysli, která se identifikuje s tělem a tím vzniká iluze duality. Tato mysl, která vytváří pocit individuality a oddělenosti, vnímá svět jako plný změn a pohybů. Ve skutečnosti však všechny tyto jevy jsou pouze iluze vytvořené myslí a nejsou skutečné. Skutečnost je absolutní vědomí, které je neměnné a neovlivněné všemi projevy.

A mysl se jeví komu nebo čemu? Tomu absolutnímu vědomí skrze ten jeho pohled? A ta mysl je skutečná nebo neskutečná?

Když už něčemu věříme ("poznáváme"), je dobré si v tom udělat alespoň pořádek, jak pojmy, které používáme v našem "vyznání víry" spolu souvisí, co je mysl, co je myšlenka, co je pocit, co je vědomí samo, co je vědomí bez toho "samo", co je blaženost, co je láska, co je prázdnota či prázdné, co je pochopení, co je iluze, co je relativně skutečné atd. aby naše výroky nebyly oprávněně označovány za bláboly. Podobně jako ta Honzíkova latina, posbíraná všude možně.
Trini

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení