Když už si sem z
Poradny, Miroslave, kopíruješ, tak Ti k tomu přidám i odpověď, ať to máš tady komplet.
miroslav píše:Jana píše:miroslav píše:
A kde se bere ta připoutanost té nepodmiňované blažené lásky, která je vším, bez pohybu, stále nová k nějaké iluzi mysli?
Drahý Miroslave, nepodmíněná blažená láska, která je vším, je ve své podstatě svobodná a neomezená. Nemá žádnou připoutanost, protože je mimo jakýkoliv pohyb, mimo čas a prostor. Tahle láska je podstatou bytí, je pořád nová, čerstvá, protože je neměnná a věčná...
Tak ona ta nepodmíněná blažená láska má ještě nějakou podstatu. Já myslel, podle toho co často píšeš, že nepodmíněná blažená láska je sama podstatou.
Ve své podstatě je blaženost - nepodmíněná láska - Bytí - Vědomí - svoboda časoprostorové neomezenosti - štěstí pravého Já... jedno a to samé.
Mentálně zkoumat co tohle ve své podstatě je, je podobné jako zkoumat podstatu krásy kytky mikroskopem, chuť cukru chemickým rozborem.
Když budeš jenom zkoumat, co ten druhý ví nebo neví a neuvědomíš si sám, čím ve své podstatě jsi, tak realizace, která je ve své podstatě radostným užíváním si v
„Blaženosti Zahrady Štěstí“ Ti bude evokovat cvoka zavřeného v blázinci, který je šťastný, protože si myslí, že je kůň.
To, co je nosné, je ve své podstatě tak intimní, že to je tajemstvím, kterého se ani slova nedokážou dotknout. Na druhé straně je to tak jednoduché, že s procitnutím není možné nesplnit Papadžiho pokyn:
"Procitni a chechtej se".
Ale k tomu
tajemství:
„Toto Poznání by mělo být udělováno těm, kteří se Mi odevzdali tělem, řečí i myslí. Toto Poznání by nemělo být předáno tomu, kdo není oddaný. Toto tajemství by mělo být sděleno pouze oddaným, kteří ke Mně oplývají láskou. Já Sám se stanu služebníkem toho Oddaného, který je znamenitý v Oddanosti a Poznání.“
Můj život značí všude rozprostřenou všeprostupující Celistvost, Jednotu. To je důvod, proč bylo i pro Mne nezbytné jít za Satguruem, abych pochopil „Já“. Takové je ohromné tajemství „Já“.
Jsem Para bhakti, Nejvyšší Oddanost. Co to znamená? Oddanost je dvojího druhu – vyšší a nižší. Vyšší Oddanost značí vidět sebe sama takového, jaký jsi. Díky vyšší Oddanosti může oddaný spatřit Mne (Boha). Ti, kdo jsou mými oddanými, nejsou nijak spoutáni. Ani jedna činnost nemůže svázat mé oddané. Toto je velké tajemství. Tato promluva je důvěrná a tajná. Je to promluva od srdce k srdci mezi Paramátman a jeho oddaným. Jedině upřímný oddaný a Paramátman tomu porozumí.
Proto říká Šrí Siddharaméšvar Maharadž, že se má vyhodit každý, kdo neprojevuje patřičnou úctu.
Říká to protože: "
Oddanost je „vnitřní zření“ moudrosti." Netuším, jestli je Ti dostatečně jasné, jak ohromnou moc v realizaci má bhakti.
A jestli je Ti dostatečně jasné, co je nejvyšší překážkou uvědomění jednoty existence, uvědomění, že jsi Já.