k diskusi na Poradně

Re: k diskusi na Poradně

Příspěvekod Trini » ned 29. pro 2024 22:10:53

Návštěvník píše:Pravý bhakta nechá to své "já jsem" zemřít pro Boha - a pak plati jen: "Bůh je". Tomu se říká smrt ega.

Teprve ted mi dochází, že pro některá "já jsem" je to zcela nemožné - nedokáží zemřít pro Boha. Ego se prostě nevzdá. Musí za každou cenu být a hlavně být něčím, pokud možno tím největším, a tak si namluví, že je Bohem, Absolutnem. A chce si to pojistit tím, že každému jinému "já" tvrdí, že je také Bohem/Absolutnem: já jsem Bůh, ty jsi Bůh. Je zatím obrovský strach jako "já jsem" přestat existovat. Ale "já jsem" je ve skutečnosti jen koncept.

Tazatel: Má Bůh či Absolutno pocit já?

Eduard Tomáš: Nemá, jeho stav je stavem neosobnosti.

:yes:

Nisargadatta:

Když se probudíme z hlubokého spánku, vznikne jako první pocit "Já jsem".

Koncept "Já jsem" vznikl zcela bezprostředně a s ním přišel svět.

Individuum, svět a Nejvyšší Já jsou všechno koncepty.

"Já jsem" je narození času. Čas vznikne s pocitem "Já jsem"; tím všechno začíná.

Koncept "Já jsem" zakrývá Absolutno - je původem utrpení a jako takové nepravdivé.

:)
Trini

Poděkoval: 341
Poděkováno: 113-krát v 102 příspěvcích

Příspěvekod Trini » sob 04. led 2025 18:44:00

miroslav píše:Niargadatta také píše:

"Je nemožné, aby duchovně dokonalá duše toužila po tom být ostatními nazývána učitelem, nebo nutila ostatní, aby se před ní klaněli, nebo očekávala, že každé její slovo bude považováno za svaté."

Tahle "svatost" každého slova či věty straší v hlavě akorát některým následovníkům bez skutečné duchovní zkušenosti, kteří svoji "duchovnost" opírají jen o "svatá" slova autorit.
Trini

Příspěvekod Trini » sob 04. led 2025 18:54:13

.Petra píše:
Jana píše::D

Rozhovory s Al jsou nejen úžasnou zábavou, ale umí vést k hlubšímu a celistvějšímu poznání.

Velmi to připomíná Andersenovu pohádku Císařův slavík. Císař byl také nadšen ze stroje, umělého slavíka...
Trini

Příspěvekod Trini » sob 04. led 2025 18:54:44

. Petra píše:Jediné, co by mělo smysl, by bylo se zeptat některého probuzeného, co na to říká.

Ptát se na to AI, je absolutní nesmysl.

Třeba se zeptat Moojiho. Jestli je dobré hledat informace o duchovnu u AI. ;)

Eduard Tomáš:

529.

Když čtu duchovní knihy nebo skripta, přesně všemu rozumím. Nepřinášejí mně už vůbec nic nového, a tak vlastně nevím, co mám ještě hledat.

Máš hledat Pravdu, což znamená stát se Jí.

Co je to "stát se Jí", tomu nerozumím?

Odložit ego. Ale jestliže tomu nerozumíš, a hlavně nedovedeš-li to provést v praxi, tak nerozumíš ani duchovním knihám, i kdybys je znal nazpamět. ¨

.............................................

32.

Je nějaký rozdíl mezi pravdou, kterou vysloví duchovní Mistr a toutéž pravdou, kterou vysloví jeho žák? Na první pohled by se zdálo, že účinek bude stejný,.

Není tomu tak. Prohlášení žáka může mít sílu jeho intelektu, ale prohlášení duchovního Mistra má vždy sílu Pravdy.

Co to znamená?

To znamená, že dopad obou prohlášení bude různý. To, které je řečeno Mistrem intiutivně z nitra, zasáhne člověka až do hloubi srdce. To druhé zapůsobí obvykle jen jako informace.

.......................................................................

Kdo pochopil, co tady Edurad Tomáš říká, toho by nikdy nenapadlo ptát se stroje bez vědomí na duchovní otázky.

Trini

Příspěvekod Trini » sob 04. led 2025 19:03:01

Návštěvník píše:
miroslav píše:
Jana píše:
Jsem tím, co je neměnné nekonečné, tím, co tady neomezeně je, nezávisle na mysli, nezávisle na těle. V bdění, spánku i snění je tady stálé uvědomění nejvyšší skutečnosti, přesně tak jak ji popisuje Nisargadatta.

Tak je to správně, tak to má být? :D

Správně je "Nic nemít, nic nechtít, a hlavně ničím nebýt".

Toto od Mistra Eckharta je jen pro hodně pokročilé. Začínající hledající chce být něčím, pokud možno tím nej, nej - Bohem, Brahmánem apod. :)
Trini

Příspěvekod Trini » sob 04. led 2025 19:12:01

Pedro. píše:Mě dnes napadlo, že se mi zdá prdlej sen o šílené duchovňačce.
Tak jsem se štíp.. a mamma mia! Ono se to fakt děje...
Trini

Příspěvekod Trini » sob 04. led 2025 19:18:53

Návštěvník píše:
Pedro. píše:Mě dnes napadlo, že se mi zdá prdlej sen o šílené duchovňačce.
Tak jsem se štíp.. a mamma mia! Ono se to fakt děje...

Petra píše:"V tomhle foru je AI ( která mimo jiné nabadá k sebevraždám a vraždám) probuzená, prostě nový guru a ta přece ví, že Krišnamurti mínil něco jiného, než řekl."

Kvůli tomuto mne Jana banovala. A najednou se jí to hodí... :D
Trini

Příspěvekod armin » sob 11. led 2025 12:15:48

Dosť bolo Jany a té její "poradny".
:church:
armin

Poděkoval: 34
Poděkováno: 77-krát v 73 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » sob 11. led 2025 21:56:48

A taková milá prostovlasá holka to kdysi byla, než zachvátila advaitu... :starik:
Jářek

Poděkoval: 0
Poděkováno: 4-krát v 4 příspěvcích

Příspěvekod armin » úte 14. led 2025 14:41:45

Když začala používat AI ke svým odpovědím a ještě pomocí AI mršit slova Probuzených, tak už je to zcela nezajímavé a k ničemu dobré.

Obrázek
armin

Poděkoval: 34
Poděkováno: 77-krát v 73 příspěvcích

Příspěvekod Trini » čtv 16. led 2025 13:16:32

armin píše:Když začala používat AI ke svým odpovědím a ještě pomocí AI mršit slova Probuzených, tak už je to zcela nezajímavé a k ničemu dobré.

Obrázek

Ano, předvedla se tak jako naprostý duchovní ignorant.
Trini

Příspěvekod Trini » úte 21. led 2025 11:39:23

Návštěvník píše:
Návštěvník píše:
Návštěvník píše:Eduard Tomáš - Umění klidu mysli

To je nirvikalpa samádhi. Co je o něm možno říci mimo skutečnost, že je třeba se naprosto všeho vzdát, aby bylo dosaženo?

Ale právě tady bývá někdy kámen úrazu na duchovní cestě. Důsledkem je odchýlení, zdržení na cestě, odchýlení k pozorovanému – zejména k blaženostem a někdy i silám, které se mohou po úspěšném savikalpa objevit. Na těchto silách a blaženostech můžeme ulpět a někdy si i vytvořit aureolu vlastní svatosti a libovat si v ní.

Jde přes savikalpa samádhi k nirvikalpa. Odloží blaho a jde, konečně jde. Někdy jde přímo – to když už savikalpa samádhi prohlédl a nedopustí, aby jím byl dále zdržován.

:yes:

P.S. Kdo se nikdy vědomě nezřekl blaha, nemůže vědět, o čem je tady řeč. Proto se zde mluví o ulpění na blaženostech a že se blaho musí odložit, že je potřeba se všeho vzdát. Kdo to nepoznal, nemůže poznat Pravdu. :)
Trini

Příspěvekod Trini » úte 21. led 2025 11:40:47

Návštěvník píše:E. Tomáš: Odevzdáš-li i radost, jsi v Jednotě.

Tazatel: Jaké je to být v Jednotě, blažené?

E. Tomáš: Těžko říci blažené. O n o - t o - j e , a to náhle z ničeho nic, bez dlouhé přípravy. Ale předchozí dlouhý boj, který byl bohužel nutný. Potom je k smíchu.

.................

Ano, boj toho, kdo ulpěl na blaženosti, bude velmi dlouhý a těžký.
Trini

Příspěvekod Trini » úte 21. led 2025 12:01:14

Návštěvník píše:
Jana píše:
Návštěvník píše:
P.S. Kdo se nikdy vědomě nezřekl blaha, nemůže vědět, o čem je tady řeč. Proto se zde mluví o ulpění na blaženostech a že se blaho musí odložit, že je potřeba se všeho vzdát. Kdo to nepoznal, nemůže poznat Pravdu. :)

Při ztotožnění s iluzí ega,

To sem vůbec nepatří. Eduard Tomáš píše o přechodu ze savikalpy do nirvikalpy a to se samozřejmě týká hledajícího.
Trini

Příspěvekod Trini » úte 21. led 2025 12:01:47

Návštěvník píše:
Jana píše:
Návštěvník píše:

Pro zajímavost si můžeme nechat tyhle dva pohledy (z iluze ega a z uvědomění probuzeného Poznání) prozkoumat umělou inteligencí, která má k dispozici všechny promluvy Probuzených.

AI neví, co je blaženost a ani ji nikdy nemůže poznat a zažít. Proto je naprosto nesmyslné se ji na duchovní témata vyptávat.
Trini

Příspěvekod Trini » úte 21. led 2025 12:14:02

Návštěvník píše:
Jana píše:
Návštěvník píše:

Při ztotožnění s iluzí ega,

To sem vůbec nepatří. Eduard Tomáš píše o přechodu ze savikalpy do nirvikalpy a to se samozřejmě týká hledajícího.

P.S. Proto ho nabádá, aby odložil blaho, a píše, že je nutné se všeho vzdát. Kdo tohle nezažil, neprošel tím, ten nemůže poznat Pravdu.
Trini

Příspěvekod Trini » úte 21. led 2025 12:20:19

Návštěvník píše:Přijetí limitace: „Ano, to je pravda. Nemohu poznat, zažít ani pochopit blaženost tak, jak ji chápe bytost se schopností prožívat. Nejsem vědomou bytostí, která by se mohla přiblížit Pravdě skrze vlastní zkušenost nebo přímé poznání.“

Víc k tomu není potřeba dodat.

Někdo, kdo nechápe, o čem E. Tomáš píše, se bude vyptávat AI. Až mu jednou dojde, jak je to nesmyslné, tak si zajde za některým probuzeným a nechá si to vysvětlit od něho. :)
Trini

Příspěvekod Trini » úte 21. led 2025 12:29:26

Návštěvník píše:
Jana píše:
Návštěvník píše:

P.S. Proto ho nabádá, aby odložil blaho, a píše, že je nutné se všeho vzdát. Kdo tohle nezažil, neprošel tím, ten nemůže poznat Pravdu.

Ten někdo, kdo něco odkládá je pořád ego.

Edurad Tomáš to napsal pro hledající a ne pro realizované. To je snad jasné. Jak je to s egem probírá někde jinde. :)
Trini

Příspěvekod Trini » úte 21. led 2025 12:39:04

Návštěvník píše:Jde o tento článek:

3.

Vyšší samádhi se cvičí tak, že si energicky řeknete...

Zaujalo mne z něho toto:

Návštěvník píše:

To je nirvikalpa samádhi. Co je o něm možno říci mimo skutečnost, že je třeba se naprosto všeho vzdát, aby bylo dosaženo?

Ale právě tady bývá někdy kámen úrazu na duchovní cestě. Důsledkem je odchýlení, zdržení na cestě, odchýlení k pozorovanému – zejména k blaženostem a někdy i silám, které se mohou po úspěšném savikalpa objevit. Na těchto silách a blaženostech můžeme ulpět a někdy si i vytvořit aureolu vlastní svatosti a libovat si v ní.

Jde přes savikalpa samádhi k nirvikalpa. Odloží blaho a jde, konečně jde. Někdy jde přímo – to když už savikalpa samádhi prohlédl a nedopustí, aby jím byl dále zdržován.

Co si o mně myslíš, že jsem, Jano, mne opravdu nezajímá. :)
Trini

Příspěvekod Trini » úte 21. led 2025 12:44:18

Návštěvník píše:
Jana píše:Ale na druhou stranu, pokud vidíš, že pro dosažení neosobního samádhi, které je nekonečněkrát větší blažeností než osobní samádhi, je potřeba osobní blaženost odložit, .

O tu blaženost vůbec nejde. Té je naopak se potřeba vzdát, jinak k nirvikalpě vůbec nedojde. :)
Trini

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení