Tusita
Tuṣita (v sanskrtu Tušita) je jedno z buddhistických nebí, kde přebývají bohové (v páli a sanskrtu nazývání dévové). Tusita je čtvrté nebe ze šesti nebí, které spadají do oblasti smyslových potěšení (tzv. kámma-lóka). Obyvatelé tohoto nebe jsou nazývání Tusitá. Jejich jméno je odvozeno od skutečnosti, že jsou plni radosti (tutthá-hattháti Tusitá). Svět Tusita je považován za jeden z nejkrásnějších nebeských světů.
Čtyři sta pozemských let odpovídá jednomu dni v nebi Tusita, přičemž rozpětí života zdejších obyvatel je čtyři tisíce nebeských let.
Králem nebe Tusita je Santusita, který převyšuje své „krajany“ v deseti znacích – např. kráse, délce života.
Je pravidlem, že svůj předposlední život tu prožijí všichni bódhisattové. Až nadejde vhodný čas, umírají a znovuzrozují se na zemi, aby tu dosáhli buddhovství a mohli šířit zapomenutou Dhammu (v sans. Dharma).
Buddha Gótama, když ještě jako bódhisatta sídlil v nebi Tusita, se jmenoval Sétakétu. Budoucí buddha Mettejja (v sans. Maitréja) nyní žije v Tusitě pod jménem Nathadéva. Mettejja podle buddhistické tradice se v budoucnu až bude opět zapomenuta Dhamma znovuzrodí jako člověk na zemi a stane se buddhou, nástupcem posledního buddhy Gótamy. V některých buddhistických proudech stoupenci Buddhovy nauky věří, že pomocí vzývání Maitréji se znovuzrodí v nebi Tusita.
Tusita je také místem, kde přebývají rodiče každého bódhisatty. Matka každého buddhy sedm dnů po porodu umírá a znovuzrozuje se v nebi Tusita. Takto zemřela a znovuzrodila se v Tusitě i matka posledního buddhy královna Mája.
V nebi Tusita se po své smrti narodilo mnoho Buddhových žáků, jako např. Dhammika, Anáthapindika, královna Malliká, théra Tissa, Mahádhana a Dutthagámani.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tusita
vostal petr píše:
honzam píše:Vypadá to, že můj učitel definitivně upadl v nemilost mnicha, který se neostýchá přirovnávat vostalpetrovo učení k výkalům.
Alaja píše:honzam píše:Vypadá to, že můj učitel definitivně upadl v nemilost mnicha, který se neostýchá přirovnávat vostalpetrovo učení k výkalům.
Mě by spíš zajímalo, jak si v naší zemi buddhistický mnich vydělává na zdejší živobytí - na stravu, byt, elektřinu, vodu, telefon. Z chození od domu k domu s miskou v ruce to asi nebude...
Osm pravidel řádového života
Thajský mnich recitující mantry
Podle theravádového buddhismu představuje pravé následování Buddhy pouze mnišství, a proto se také mniši těší velké úctě. Jsou povinni zachovávat osm pravidel:
Vědomě nezabíjet živé tvory.
Nebrat, co jim není dáno.
Zdržet se jakékoliv sexuální aktivity.
Nelhat a nepomlouvat.
Neužívat intoxikující látky.
Nejíst po poledni.
Upustit od sledování her a show, taktéž se zdržet zkrášlování.
Upustit od přílišného luxusu při spaní.[2]
honzam píše:Mnichové jsou svatí bojovníci, kteří soustřeďují svou božskou sílu skrze nezdolnou sílu vůle. Léčivé vlny, ochranné mantry a útoky posílené o svatou sílu, toto všechno je v rámci jejich možností.
Alaja píše::D
I když, já ti nevím, podle netu je ze z Plzně i z Liberce....možná že jsou nakonec dvá...
honzam píše:Alaja píše::D
I když, já ti nevím, podle netu je ze z Plzně i z Liberce....možná že jsou nakonec dvá...
Jen se přiznej, že se Ti líbí.
Když začínal psát na poradně, srdečně zdravil z Barmy.
http://www.poradnazdarma.cz/viewtopic.php?f=140&t=8354&start=10
Alaja píše:honzam píše:Alaja píše::D
Jen se přiznej, že se Ti líbí.
Když začínal psát na poradně, srdečně zdravil z Barmy.
http://www.poradnazdarma.cz/viewtopic.php?f=140&t=8354&start=10
Takže ten od Plzně je klon...
https://www.youtube.com/watch?v=F1DiedV5qZk
honzam píše:Vypadá to, že můj učitel definitivně upadl v nemilost mnicha, který se neostýchá přirovnávat vostalpetrovo učení k výkalům.
Trini píše:honzam píše:Vypadá to, že můj učitel definitivně upadl v nemilost mnicha, který se neostýchá přirovnávat vostalpetrovo učení k výkalům.
Mnich si na výkaly vůbec potrpí. Vždycky z něho někde vylezou, i když by se tak rád počítal mezi slušné a inteligentní lidi. Tahle perverzita vzniká zřejmě z násilím potlačované sexuality. Podle zrcadlového principu by měl být plný nenávisti - pořád ji totiž vidí v druhém.
honzam píše:Jen se přiznej, že se Ti líbí.
mnich Sarana píše:
Vulgarita Tě vede k nahromadění velice špatné, nepříjemné, útrpné kammy, kvůli které budeš muset řvát a sténat sta tisíce let v plamenech pekelného ohně, vařit se ve vařící vodě pekelného kotle, pít vařící olej a polykat rozpálené železo.
Návštěvník píše:Návštěvník píše:mnich Sarana píše:
Vulgarita Tě vede k nahromadění velice špatné, nepříjemné, útrpné kammy, kvůli které budeš muset řvát a sténat sta tisíce let v plamenech pekelného ohně, vařit se ve vařící vodě pekelného kotle, pít vařící olej a polykat rozpálené železo.
Zřejmě by sis moc přál, aby se mu tak dělo. Ale karma takhle nefunguje. Je možné, že tyhle brutální představy, v kterých si libuješ, mají spíš co dělat s tebou. "Podle tvé víry se ti stan."
Doposud jsem měla z Buddhy a buddhismu ten nejlepší dojem, ale potom, co tady píšeš, si říkám: Panebože, to je horší než španělská inkvizice - ale ani ta by za vulgaritu takhle netýrala.
Karma funguje na základě zákona akce a reakce. Není to nic osobního a když je člověk všímavý, může to začít dodatečně i rozpoznávat. Čím je zralejší, tím rychleji se mu karma vrací - ta pozitivní i negativní. Je to záležitost čistě energetická.
Proto bohužel ty karmické důsledky neustálého Petrova napadání a agresivity vůči druhým vidím bohužel taky jako velmi bolestivé.
Návštěvník píše:
Proto bohužel ty karmické důsledky neustálého Petrova napadání a agresivity vůči druhým vidím bohužel taky jako velmi bolestivé.
Návštěvník píše:Návštěvník píše:Karma funguje na základě zákona akce a reakce. Není to nic osobního a když je člověk všímavý, může to začít dodatečně i rozpoznávat. Čím je zralejší, tím rychleji se mu karma vrací - ta pozitivní i negativní. Je to záležitost čistě energetická.
P.S. Pro něho.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků