No, on mě o to požádal - abych nediskutoval o něm na vláknu Diskuse k poradně, tak o něm diskutuji tady.
Když je někdo pokročilý v osvobozování se od svých komplexů, předpojatostí, potřeby nějak vypadat nebo nevypadat před druhými atd. tak je otevřený diskusi o tom, jaké nedostatky, pomýlení, chyby, iluze u něj druzí vidí a dovedou mu to vysvětlit, pomoci pochopit, je za to vděčný (soudím podle sebe).
Když mu někdo mu pomůže odhalit v čem se mýlí, čeho se bojí (třeba ztratit tvář atd.) tak je to super.
Když tě někdo kritizuje, obviňuje (třeba že zase kecáš
) a je v tom (bohužel) mimo, takže ti to zase říká něco o tom druhém. Čím on trpí, čeho se bojí a co si na tebe promítá.
Zkrátka tahle
osobní otevřená, upřímná diskuse je (alespoň pro mne) přínosnější, než nějaké povídání si o nesmrtelnosti chrousta.
A komu taková osobní diskuse vadí, tak by si díky tomu mohl zase uvědomit čemu to v něm vadí, co to v něm provokuje a díky tomu to prozkoumat a pochopit a osvobodit se od tohoto zádrhelu v sobě.
Třeba ta tvoje křehkost. Co je v tobě křehké, co by se mohlo rozbít nebo poškodit?
Proto mi například vůbec nevadí Vostál (naopak). Ale to neznamená, že mu nemohu ukázat v čem se mýlí a jeho obvyklé negativní reakce mi pomáhají pochopit v čem je příčina, co má za problém. A to něco konkrétního není jen o něm, je to jedna z obecně se vyskytujících problémů, příčin. Ale na někom konkrétním ji můžeš odhalit, očistit od balastu a zformulovat, "vynést na světlo".
Ale třeba Janu, tu mám už dokonale prokouknutou, pochopenou (její problém), i jsem své poznatky v komentářích zformuloval a myslím, že se s tím další komunikací už nedá nic udělat ani se o ní něco více dozvědět, objevit.
Lída třeba už to také dávno pochopila a dobře popsala.
A překvapuje mne, že Vostál, takový chytrý a zkušený duchovňák to za ta léta ještě nepoznal a pořád potřebuje jí něco vysvětlovat a nadávat. A proto (a nejen proto) mi připadá, že zas tak chytrý a zkušený duchovňák bohužel není a že lidem moc nerozumí.