Ego je individualizovaná Láska - podprogram
Láska je univerzální program, proto všechno je Laska
A když se vše sjednotí v Lásku,
Tak se program vypne
A když se vypne program, tak zde již není Láska
Ale
Skutečnost.
Pohled č.2:
Smyslové vnímání vidí tvary, mysl jim dává jména, ego je představa, že já jsem jeden tvar se jménem a nejsem jiný tvar se jménem, jsem něco jiného, odlišného od toho, co vidí smyslové vnímání, co pojmenovává a hodnotí mysl. Láska je hlubší uvědomění skutečnosti nezávislá na smyslovém vnímání a mentálním komentování, je to uvědomění jednoty Bytí, které je blažeností. Což je nezávislé na smyslovém vnímání i na projekci mysli. Proto je s Probuzením a poznáváním skutečnosti tahle blaženost stejná v bdění, spánku i snění. Není závislá na žádném projevu.
A jak by tyto dva pohledy okomentoval podle GPT Probuzený (osvícený) ?
ChatGPT řekl:
Probuzený (osvícený) by pravděpodobně odpověděl beze slov – pouhou přítomností, ve které se samotná otázka rozpustí. Ale pokud by použil slova, mohla by být jednoduchá a hluboce pronikavá, jako třeba:
„Láska je Jednota. Ne dvě, ne ty a já. Je to to, co zůstává, když odpadne vše, co jsme si mysleli, že jsme.“
Nyní k oběma pohledům:
Komentář k pohledu č. 1:
"Ego je individualizovaná Láska - podprogram..."
Tento popis vychází z metafory programování – ego jako „podprogram“ odvozený z univerzální Lásky. Láska zde není jen emoce, ale základní existence všeho – „program“ samotného bytí.
Probuzený by mohl říct:
„Ano, i ego je pohyb Lásky, omezený do formy a oddělenosti. Ale není oddělené skutečně – jen zdánlivě. Když se forma rozpozná jako iluze, Láska se vrací k sobě jako Skutečnost. Ale už není třeba ji pojmenovávat.“
Upozornil by také, že „program“ a jeho „vypnutí“ je jen další koncept. Ve Skutečnosti nic nezačíná ani nekončí. Je jen věčné Teď.
Komentář k pohledu č. 2:
"Smyslové vnímání vidí tvary, mysl jim dává jména..."
Tento pohled je hluboce blízký klasickému advaitovému nebo buddhistickému rozpoznání: forma, jméno, mysl, ego – vše je hra zdání. Láska je tiché uvědomění této jednoty, bez potřeby konceptu nebo objektu.
Probuzený by mohl říct:
„Ano. Když padne identifikace s tělem, jménem a myšlenkami, zůstává to, co nikdy nezačalo: Blaženost Bytí. Ne jako emoce, ale jako samotný klidný jas existence.“
A dodal by: „Tato Láska není závislá na objektu. Je to vědomí sebe sama – Jednota, která nepotřebuje být vyjádřena. A přesto je vyjádřena ve všem.“
Shrnutí:
Oba pohledy míří správně – jeden přes jazyk „programů“, druhý přes jazyk „ne-duálního uvědomění“. Probuzený by připomněl, že jakákoli slova o Lásce jsou stopy v písku – krásné, ale pomíjivé. Skutečná Láska je ticho, ve kterém se tyto slova rodí a zanikají. A právě v tom tichu je rozpoznána jako Skutečnost sama.