...
Vina je subjektivní pocit, ve skutečnosti neexistuje.

...
flpbb píše:Vina je subjektivní pocit, ve skutečnosti neexistuje.
Monika píše:flpbb píše:Vina je subjektivní pocit, ve skutečnosti neexistuje.
neexistuje ?
to vysvětluj někomu kdo jím trpí
Ladislav píše:Monika píše:flpbb píše:Vina je subjektivní pocit, ve skutečnosti neexistuje.
neexistuje ?
to vysvětluj někomu kdo jím trpí
...já vím, že to zní "blbě", ale trpí protože se pro to rozhodl..., tuto skutečnost však trpícímu nevysvětlíš, musí k tomuto poznání dojít sám, někdy je to dlouhá cesta, někdy končí až smrtí
Ladislav píše:..no vždyť, rozhodl se pro tuto cestu... ...
Monika píše:pocity viny jsou důsledkem ne-vědomosti a způsobují bolest, utrpení těm co jimi trpí
nikdo z těch lidí se k tomu dobrovolně a nepodmíněně nerozhodl
nebo si dovedeš říct, že budeš trpět pocity viny, když jí necítíš nebo naopak, že nebudeš trpět pocity viny, když tě bude užírat
já tohle teda nedokážu a pochybuju, že někdo ano, stejně jako si nedovedu naordinovat zlost nebo se jí zbavit, nebo se donutit k lásce nebo si jí zbavit atd.
jediný co můžu je se podívat co je za tím, jak funguje celý ten mechanismus, prostě být velmi všímavá a jít po tom celou svou pozorností, přesně jak to radí Krishnamurti a další seberealizovaní lidé![]()
pocity viny odpadnou v důsledku poznání, že zde není žádný schválník (oddělený od celku a na celku zcela nezávislý), který by cokoliv dělal naschvál a nepodmíněně, sám za sebe, tudíž na základě vlastního nezávislýho a naprosto svobodnýho rozhodnutí, společně s tím ale odpadnou i pocity zásluh![]()
nakonec to plně ladí s vyjádřením Bashara, že vina je opakem lásky (sjednocení) udržující oddělenost jednoho od druhýho
Monika píše:Ladislav píše:..no vždyť, rozhodl se pro tuto cestu... ...
já tam taky nebyla, ale vypadá to, že se prostě odevzdal tj. sladil s vůlí Otcea tak šel cestou, která mu byla určena ...
Ladislav píše:Monika píše:Ladislav píše:..no vždyť, rozhodl se pro tuto cestu... ...
já tam taky nebyla, ale vypadá to, že se prostě odevzdal tj. sladil s vůlí Otcea tak šel cestou, která mu byla určena ...
mě je úplně fuk jestli se tomu říká rozhodnutí, vzdání se, odevzdání nebo "jit po proudu" - to jsou jen slova - nedokonalý nástroj ega, který umí ego mistrovsky používat..., asi jako kdybys sis krumpáčem dokázala seřídít hodinky...i když...Vždyť vetšina lidí neumí slovy popsat své pocity..., a my se tu bavíme o vniku utrpení...
P.S.: schválně jsem tu chybku neopravil - zní to zajímavě "vnik" utrpení
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník