Alaja píše:Eva Nada píše:A co to je? Bo už se mi tady taky nechce. Stačilo.
viewtopic.php?f=22&t=3961&p=26059&hilit=tu%C5%A1ita#p26059...Dle nejstarších škol probíhá život každého samjaksambuddhy a jeho cesta k osvícení podle předem daných pravidel. Před dosažením probuzení se samjaksambuddhové nazývají bódhisattvové, což jsou podle původního učení taktéž obyčejné bytosti, které v dávném věku před jiným samjaksambuddhou učinili slib, že jednoho dne uskuteční nejvyšší dokonalé osvícení, aby tak pomohli jiným bytostem najít cestu ke svobodě. Pokaždé, když bódhisattva nahromadí dostatečný počet zásluh, narodí se v nebeském světě zvaném Tušita, kde čeká na příhodnou chvíli, aby se zrodil jako člověk a realizoval tak konečný cíl své cesty. Ve svém posledním lidském zrození má dostatek moudrosti a vytrvalosti k tomu, aby byl schopen realizovat osvícení bez pomoci učitele. Po svém probuzení stráví zbytek života šířením nově objeveného učení. V okamžiku své smrti pak vstoupí do parinirvány. Vstupem do parinirvány je označována smrt každé plně probuzené bytosti, mysl i tělo se rozpadnou, aniž by došlo k novému zrození a je tak plně realizována absolutní pravda (nirvána).....
Podle Nisargadatty se člověk narodí, protože je zde přání narodit se. To má logiku. Ale když je tady, padne závoj zapomnění, a tak je obvykle nespokojený, to přece vůbec nechtěl, co tady prožívá atd. atd. Chtěl by to mít holt úplně jinak a "to jinak" začne nazývat štěstí.
Někteří jsou ze začátku jen trochu zmatení, než jim dojde, že se tady zřejmě narodit chtěli. Asi je lepší si myslet, to jsem byl pěknej vůl, že jsem se chtěl tady narodit

, než se cítit jako obět', že mne sem něco nedobrého poslalo, donutilo mne, abych se zrodil. Ještě snad horší je si myslet, že jsem tady jaksi za trest, protože jsem špatný a nezralý, a proto mě čekají miliony zrozeni, ve kterých musím trpě a zrát, než se mi podaří se z toho dostat ven.
Paprsek Univerzálního vědomi/Nadjá se spojil s tělem, s kterým se může více či méhě identifikovat, a příběhy mohou začít.
Univerzální vědomí/Nadjá si hraje na nespokojenost nebo osvícení, a nic pro něj z toho nemá výhodu. I když si může hrát i na to, že něco výhodu má.