Vostalpetr píše:Tenhle deadlock před mnoha lety mne držel několik let. A vypadalo to, že z toho není východisko. Pokud nic se sebou neděláš, nemůže probuzení přijít, protože tomu brání ostatní zlozvyky mysli a cítění. Pokud s tím chceš něco dělat, živí se tím záměrem ta sebestřednost, záměrnost pod. Takže se to takhle zadrhne. Velbloudi nebo opice také s tím (se sebou) nic nedělají a probuzení tisíce let nepřichází. Probuzení je jediné důležité a přitom dokud je pro někoho konkrétního důležité, nemůže k němu dojít, neb ego (=sebestřednost) na té důležitosti žije. Neb "Pravda je stav bez ega".
Já jsem se z tohoto zacyklení, deadlocku dostal zásluhou někoho druhého. Ne pro mne a pro moje probuzení, ale pro toho druhého pro jeho probuzení. A ten druhý (milovaný sebeobětavou láskou na život a na smrt) mne svou důvěrou a potřebou probuzení "přetlačil" přes zmíněnou past (sebestředného záměru kontra nezáměrné pasivity) na cestě.
A ty mi prijdeš, že do téhle pasti jsi se také chytil a na rozdíl ode mne v ní stále jsi. A generuješ z tohoto stavu celou filosofii a zdánlivě geniální a pravdivý pohled na svět, na probuzení. A nejsi v tom sám, jediný. Máš i na koho navázat.
.......................................................................................................................................................................................................
Sorry, nějako mně ta tvoje reakce unikla :
Tak to nevím na koho navazuji,
je možný že na někoho jo, ale já přece ale vůbec netvrdím, že nemáš nic dělat,
já přece tvrdím, že máš dělat něco čím neposílíš ego,
tedy relaxaci...
a nebo že máš dělat to co tě baví a tím následovaj svůj talent tedy karmu...
To je něco zcela jinýho než většina lidí dělá,
at už tu relaxaci nebo to co je baví...
Přičemž jedno ani druhé není nikterak jednoduché,
v rozvíjení tvého talentu a karmy ti především brání výchova rodičů a školy
a v relaxaci ti pak brání lidská navyklá tendence konat a usilovat,
to co tady píšu je voproti nákým duchovním aktivitám hodně těžká věc,
obzvláště pak pro ty co se voblbnou nějakými duchovními koncepty...
Navíc,
já nepíšu ani tak o probuzení, jako spíše o rozpouštění vasán,
samozřejmě tak, aby se při tom nevytvořily nové vasány...
Relaxace (dzogčhen)to je v podstatě šaktijoga,
a rozvíjení talentu je karma joga,
a jedno je vlastně druhým...
A nějaký zkratky neexistují, v případě osvícení jo,
v případě rozpouštění vasán ovšem ne...