Eva Nada píše:Atman vnímám jako "něco". Jako vydělenost. Resp. PROJEVENO. Řekněme v řeči Trini - bytost.
Brahman vnímám jako Bytí. Celek. Jednotu. Žití.
Alaja píše:Já hinduismus nějak nemusím...takže tu ani nehodlám rozebírat co je atma nebo brahma.....prostě jsem ani krišnovcům dosud nepřišla na chuť...
Trini píše:763.
Tazatel: Říkáte, že každý člověk má v sobě toto absolutní Já. Dobrá, ale pak by to znamenalo, že Já musí mít nějaký tvar, když je jich tolik?
E. Tomáš: Nikoli, absolutní Já je bez tvaru a je jak jedno, tak mnohé.
Tazatel: Není to paradox?
E. Tomáš: Ano, je to paradox. Ale duchovní nauky se hemží paradoxy, na to si musíš zvyknout.
Tazatel: Proč je tomu tak?
E. Tomáš: Pro různost úrovní, o kterých se jedná.
.......................................................................................................................................................................................................
V tomto rozhovoru je výraz "absolutní Já" pro co? - Atmana, Brahmana, Ramanovo The Self, Nadjá, Absolutno, duši, individualitu, bytost.....?![]()
E. Tomáš: Ztotožnění s Nadjá je univerzální, to znamená, že v něm končí pocit duality, a proto je zažíván jen pocit Jednoty. Pojem individuality je tu úplně likvidován...
Lída píše:PS. Ztotožnění s Nadjá v tomhle podobenství znamená, že vlna sebe samu vnímá jako aspekt oceánu, ne jako něco, co existuje samostatně a odděleně od ostatních vln.E. Tomáš: Ztotožnění s Nadjá je univerzální, to znamená, že v něm končí pocit duality, a proto je zažíván jen pocit Jednoty. Pojem individuality je tu úplně likvidován...
Trini píše: Koncem individuality podle mne končí i pocit sebe jako vlny. ¨
Lída píše:Trini píše: Koncem individuality podle mne končí i pocit sebe jako vlny.
Ano, pocit sebe coby vlny zmizel, vnímá se pak cokoliv, co se děje, tedy i vlastní pohyb jako aspekt - pohyb Oceánu.
Je to opravdu pozoruhodná zkušenost (říká domnělá vlna domnělé vlně)
Pan Tomáš šel po své cestě stále dál do posledního dechu, i když by se mnohým zdálo, že už není kam dál jít.
Trini píše:že jeho Jáství je Jástvím celého světa.
armin píše:Individualita může zažívat různé pocity a vnímat realitu z různých stanovisek. Může mít dokonce pocit, že sama neexistuje, že neexistují druhé bytosti, že vše je naprogramované
armin píše:že má svoji svobodnou vůli, že nemá žádnou svoji vůli atd.
Mysl je mocná čarodějka.
Je dobré si uvědomovat, že mysl má tuto tendenci a to je možné si uvědomovat jen pokud na žádném z konceptů, na žádném stavu, na žádném poznání neulpíme tj. nic z toho nepovažujeme za jediné skutečné.
armin píše:Pan Tomáš šel po své cestě stále dál do posledního dechu
Vostalpetr píše:
Paradoxní logika neslouží k popisování nějakých úrovní,
ale právě proto aby se toto nedělalo,
a aby se tedy vůbec nic nepopisovalo
a to nejen to "neposatelné Tao" ale ani "duchovní cesta"
Paradox slouží především k tomu, aby se neblblo a ne k tomu aby se svatě blblo,
páč někdo "ví" jak na to...
Trini píše:V upevnění Poznání absolutně vynikal Ramana a pochybuji, že to kdy kdo na zemi ještě dosáhne. Při zavřených očích nirvikalpa, při otevřených savikalpa. Duchovní velikán.
Alaja píše:Ale to tvrzení, že při zavřených očích je to nirvikalpa a při otevřených očích savikalpa, je prostě naprosté nepochopení, omyl.....přímo blábol.![]()
Trini píše:Alaja píše:Ale to tvrzení, že při zavřených očích je to nirvikalpa a při otevřených očích savikalpa, je prostě naprosté nepochopení, omyl.....přímo blábol.![]()
Kdepak, Ramana tak přesně popisuje svůj stav. A tohle nesmírné prohloubení, upevění, hluboce obdivuji. To těžko kdo ještě na zemi dosáhne.
Alaja píše:Trini píše:Alaja píše:Ale to tvrzení, že při zavřených očích je to nirvikalpa a při otevřených očích savikalpa, je prostě naprosté nepochopení, omyl.....přímo blábol.![]()
Kdepak, Ramana tak přesně popisuje svůj stav. A tohle nesmírné prohloubení, upevění, hluboce obdivuji. To těžko kdo ještě na zemi dosáhne.
Jak jsem si všimla, tak třeba i p. Vacek učí meditovat...savikalpu pouze při otevřených očích... takže je mu asi savikalpa při zavřených očích neznámá...![]()
Pak se nelze divit, že je savikalpa při zavřených očích považována za nirvikalpu...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků