armin píše:honzam píše:Je to přesně naopak. Žiješ a projevuješ tady přesný opak.
Dík za tvůj názor.
Není zač.

armin píše:honzam píše:Je to přesně naopak. Žiješ a projevuješ tady přesný opak.
Dík za tvůj názor.
honzam píše:Asi se k tomu už nikdo další vyjadřovat nebude, takže "Co hoří?":
Mniši, všechno hoří. A co je to všechno, které hoří?
Hoří uši, hoří nos, hoří jazyk, hoří tělo, hoří mysl. Hoří chtivostí, nenávistí a klamem. Říkám, že hoří utrpením, nářkem, bolestí, zármutkem a zoufalstvím.
- Kázání o ohni (Adittapariyaya Sutta)
Alaja píše:Už jsem to sem kdysi napsal, co ten koán vyjadřuje, ale kdo to nezná, ten to v těch ostatních duchovních blábolech a předváděčkách se (svých a těch druhých), co se tu prezentují nerozliší, nepozná.
viewtopic.php?f=22&t=3971&p=26691&hilit=b%C5%AFh+ohn%C4%9B#p26691
armin » úte 14. srp 2018
....Sjednocená, neroztříštěná mysl a srdce znamená, že ji UŽ nic jiného nezajímá. Nesoustřeďuje se. Je stále soustředěna přirozeně v tom jediném, co je opravdu důležité a už ji z toho žádná iluze nevyvede. Probíhá bezúsilné poznávání, vidění, rozpouštění sjednocování atd.
A cesta k tomuto stavu mysli a srdce vede poznáváním iluzí ve kterých člověk žije, které tvoří jeho život. Ale to je realizovatelné jen když je pro nás důležitá už jen pravda ať je jakákoliv, třeba bolestná (bolestná pro ego které mylně považujeme za já). Když postupně rozpoznáváme strukturu našich sebeklamů, sebe-iluzí, tak se tyto rozpoznány automaticky rozpouštějí, mizí. Energie v nich původně vázaná se vrací do zdroje, mysl a srdce se sjednocuje. Tento proces krásně vyjadřuje zenový koán "Bůh ohně si jde pro oheň"
......
Eva Nada píše:Jsem zvědavá, kdo vyhraje
Eva Nada píše:Jsem zvědavá, kdo vyhraje
honzam píše:Eva ví, že tady zatím píšeme jen o malých ohníčcích. Na Ten Oheň, pro který šel Prométheus na Olymp, ještě nepřišla řeč.
armin píše:Eva Nada píše:Jsem zvědavá, kdo vyhraje
Co to jako má bejt za zvědavost?
Ty si snad myslíš, že to, co je pravda nebo skutečnost je věcí nějaké soutěže, že se v tom dá vyhrát nebo prohrát?
armin píše:honzam píše:Eva ví, že tady zatím píšeme jen o malých ohníčcích. Na Ten Oheň, pro který šel Prométheus na Olymp, ještě nepřišla řeč.
No a jak to máš s těmi porozenými hady.
Jsou to skuteční hadi?
My máme v kompostu vajíčka užovek a pak klubka malých užovek. Nemám k nim naštěstí mateřský vztah, nicméně z nich pak vyrostou velké užovky, které se pak prohánějí v našem jezírku a loví tam rybičky.
A co dělají ti tví hadi. Jak žijí, čím se živí, jak se množí a jak umírají. Nebo jsou nesmrtelní a závislí svou existencí jen na tobě?
armin píše:No konečně se vyjádřil i Petr![]()
Teď už chybí jenom Trini a Jana.
Můj logický pohled na ten koan: Bůh ohně neví, že je bůh ohně. Zřejmě to zapomněl, a tak si chce dojít pro ohen, i když je ve skutečnosti sám tím ohněm
Projekci lze lehce rozpoznat takovou, jaká je - bez skutečné existence. Příkladem může být provaz, který se nám jeví jako had. Ve skutečnosti nevidíte hada, ale pouze provaz, že? Vlastnosti provazu a hada se zcela odlišují.
vostalpetr píše:Můj logický pohled na ten koan: Bůh ohně neví, že je bůh ohně. Zřejmě to zapomněl, a tak si chce dojít pro ohen, i když je ve skutečnosti sám tím ohněm
Aneb,
tak dlouho se nosí dříví do lesa, až se ucho utrhne...
11.4.1991 ve 12 hodin
Meditace - na zavřených víčkách jsem nejdříve uviděla podivný znak - tříramenný, konce zalomené. Tento znak zářil jasně žlutým neonovým světlem, až mne oslňoval. Po chvíli jsem vlevo viděla další dva znaky, také žlutě zářící, ale bohužel mi jejich tvar po chvíli vypadl z paměti a dodnes si na ně nemohu vzpomenout. Všechny tyto tři znaky ležely na jakémsi stolu či pultu se šikmou horní deskou. Stůl stál v místnosti, jenž byla obložena velkými šedivými deskami. V levé stěně byl volný otvor pro dveře, samotné dveře vidět nebylo. Otvorem jsem viděla silnou zář, jako by venku hořel velký oheň. Tento obraz trval asi 3 až 4 minuty a nijak se neměnil. Měla jsem pocit, že někdo havaroval a není mu pomoci. Otevřela jsem oči a přemýšlela o tom, co jsem viděla. Bylo mi smutno, že nemohu dotyčnému pomoci, přestože mu možná hrozí smrt. Najednou mne silně rozbolely oči a já je musela zavřít. Obraz pokračoval další 3 až 4 minuty, byl stejný a neměnný.
vostalpetr píše:
copak nevíš, že "pravda vítězí " ???
armin píše:vostalpetr píše:
copak nevíš, že "pravda vítězí " ???
Nojo, to je fakt.
Já soudím podle sebe, já jsem naprosto nesoutěživej, já bych ani kuřeti vlas na hlavě nezkřivil...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků