vostalpetr píše:já jsem ráda, že si někdo "přede mnou" přál, aby se měnily poměry, také to myslím poskytuje celkově více možností.
..............................................................................................................................................
hele, a nechce tohle každej? vždyt to chtěl i Hitler se Stalinem. Přesně tato snaha o změnu poměrů je příčinou válek, pogromů apd.
tahle touha po dokonalosti je hnacím motorem všech možných negativ co ve světě jsou,
už jen ta touha mít dokonalou manželku
NEDÍVEJ SE NA TO Z POHLEDU OSOBY, ALE KOUKNI NA TU SITUACI I Z NADHLEDU, JAK TO VYPADÁ KDYŽ SE TY TOUHY SEČTOU A KAM VEDOU....
poznala jsem v životě opravdu mnoho a mnoho lidí z rozličných koutů. netvrdím, že vím, jak to na světě chodí. ale opravdu hodně jsem přesvědčená o tom, že většině lidí je to úplně jedno. je jenom málo lidí, kteří si přejí změnit svět - ale taky tím nechci říct, že právě to měnit svět je to pravé pro každého a měl by to tedy dělat a chtít každý
většina lidí chce mít jenom svůj klid. je jim jedno, jestli se něco děje v afghánistánu. to, co se děje v afghánistánu, zajímá lidi v evropě jenom potud, pokud si to dění odtamtud mohou pustit ve zprávách, aby tak měli večer co dělat, aby měli o čem přemýšlet, a aby si mohli říkat, jak jsou na tom lépe. to je podle mě opravdu holý fakt o tom, jak to na světě převážně vypadá (a neříkám tím, že si myslím, že je to špatně, nebo že si na to stěžuju proboha...)
a další věc: je opravdu velký rozdíl mezi "myslet si, že chci" a "opravdu chci".
kdo chce být opravdu šťastný, je šťastný. kdo opravdu chce mít peníze, má je. kdo chce být opravdu spokojený, je spokojený. ne sice hned, to neříkám. ale je. už to tu padlo milionkrát, spousta lidí si myslí, že něco chce, a přitom chtějí něco jiného. každou vteřinou svého dýchání a "nevědomého" bytí totiž dávají jasně najevo to, co chtějí. a to je velmi často v příkrém rozporu s tím, o čem jsou přesvědčeni, že to chtějí.
lidé, o kterých píšeš ty, ti všichni, kteří by měli něco takového chtít, nic takového jako změna nechtějí. chtějí jen, aby si o tom mohli povídat.
hitler a stalin - opět rozpor mezi tím "co si ostatní myslí, že chci", co dávám najevo, že chci, a co chci ve skutečnosti. nemyslím si, že by to bylo tak složité, aby bylo zapotřebí to pořád dokolečka opakovat. je to přeci jasné jako facka. motivace obou jmenovaných pánů hitlera a stalina jsou z ranku typu "chci, aby to na světě fungovalo podle mě" - tedy přesně z toho ranku, který není skutečným "chci" a nemá šanci na to opravdu se realizovat.
a o jaké dokonalosti to tady pořád mluvíš, to tedy opravdu vůbec nechápu. já vůbec nechci dokonalý svět, nevím, co to je, a vůbec nechápu, proč to pořád považuješ za tak důležité - co to je ta dokonalost, podle tebe? tomu opravdu nerozumím.
jak jsem již říkala - a poxté to ani pro tebe, petřevostále
, opakovat nebudu, já chci prostě jen další možnost světa. jestli se ti nelíbí, nikdy tě nebudu, ani nikoho jiného, nutit, aby ses na mé představě podílel, či ji sdílel. ale stejně tak jako já tobě dopřeju ráda jakoukoliv tvoji, chci i já mít prostor pro realizaci té mé. a ta je teď taková, jako jsem psala výše. tedy svět bez zbytečných válek, utrpení, týraných dětí atd. k realizaci takového světa nepotřebuji souhlas nikoho druhého, i když je evidentní, že by se stejně málokdo přidal, i kdybych chtěla
(což souvisí s tím afghánistánem v televizi, mj.) ale budiž - to je přece jedno. ten prostor pro to tvořím, a to i když se ti to, petřevostále nelíbí. už na začátku jsem psala, že to je sobecké přání. a je. tohle přání ani jeho případná realizaci ale nikdy nikomu nemůže ublížit. existence světa podle mých představ není důvodem k neexistenci jakéhokoliv jiného světa, dle představ nějakých násilníků apodobně. (na rozdíl od násilného vojáka nepotřebuji k realizaci světa dle mého žádnou oběť). světů mohou jich být miliony. co je, myslím, nové, a o čem celou dobu píšu je to, že chci, aby tyto světy nebyly vzájemně kontaminovány. proto jsem taky psala, že se mi zatím docela pozdává představa nové zeměkoule. já nechci brát hravým válečníkům jejich kravé choutky,
ale nechci je už, definitivně, sdílet. proč bych měla mít ve vesmíru méně práva než oni?