watta píše:no to je právě to, co si myslím, že tak vnímáš jenom proto, že děláš to tzv. "podle sebe měřím tebe". já myslím, že si to právě užíval, tu akci. užíval si akce obecně, tím se - jak ty říkáš - "seberealizoval". kdo je seberealizovaný člověk? nikdo. než umře. ne?

Tak já jsem si taky užíval to rozbíjení lampy, protože mi to krásně kompenzovalo to moje naštvání

A určitě souhlasím, že u Hitlera to bylo podobné. Ona přece jen ta psychologie u lidí funguje dost obdobně.
Seberealizovaní vnímám jako sebenaplnění (sebedůvěrou, sebejistotou, sebeláskou). Jakýkoliv agresivní akt je důkazem nedostatku toho a snahou jím toho dosáhnout, ale tou nejproblematičtější cestou.
Každý se snaží nějak seberealizovat, každý hledá nějak štěstí, těch způsobů je nepočítaně, někdo pomocí vynalézání, někdo pomocí kariéry, někdo pomocí válčení, to záleží na systému přesvědčení a na momentálním emočním rozpoložení (teda Abrahamovsky - na pozici na emoční stupnici), v naprosté většině cestou akce. Každopádně to štěstí nemá, snaží se ho tím dosáhnout.
Když to zjednodušíme na příklad jednoho člověka: Ty věříš tomu, že je možné, že někdo napadne někoho jiného proto, že byl v tom momentě šťastný a sebenaplněný?
Já to vidím tak, že to dělá proto, že na úkor druhého si chce posílit vlastní sebehodnotu. Například se chce dotyčnému nějak pomstít a vylít si na něm vztek. Nebo chce dotyčnému něco uzmout, co sám nemá (např. peněz) a čehož nedostatek vnímá jako negativum. Přepadnutí Polska je právě tenhle případ. Hitler chtěl sebrat území Polska, protože chtěl nový lebensraum, kterého cítil nedostatek pro rostoucí germánský národ (nebyl spokojený s tím současným). A tímto hledal seberealizaci, tímto hledal štěstí, v momentech vítezství ho cítil (podle mě spíš cítil zadostiučinění, což není úplně štěstí, je to spíš úleva od negativních emocí, protože na emoční stupnici byl mnohem blíže hněvu než radosti), v momentech proher cítil zklamání a zlost, ale šel stále dál, protože měl silnou touhu a věřil, že ho jednou dosáhne.
watta píše:no měla jsem dojem, že tvůj hitler začíná a končí jeho narozením a smrtí

Ten Hitler v lidské podobě určitě

Ale já zohledňuji i jeho širší perspektivu, která ho neustále o tom zpravovala pomocí jeho emocí.
watta píše:je víra, že Židé ovládají svět. a pak je víra, že Židé neovládají svět. proč jednu vyvyšovat nad druhou, když ani pro jednu nikdo, kdo by se o to nesnažil, během svého života neshromáždí dostatek "důkazů".
Ale já žádnou nevyvyšuji. Jen říkám, že někdo si vybere tu a Vesmír mu ji nasimuluje, někdo si vybere jinou a Vesmír mu ji taky nasimuluje. Vesmíru je jedno,v co věříš, ten jen simuluje

Ale vždycky má každý na výběr, co mu bude nasimulováno.