P-a-v-e-l píše:Každý by si měl vyzkoušet podívat se na sebe z pohledu průvodce, který stojí někde mezi námi. Když jsem to jednou četl a vyzkoušel to, tak jsem přišel na další nové poznání. Ale než se s tím sžiješ na celý život, tak je to hodně těžké.
Každý by si měl vyzkoušet podívat se na sebe z pohledu průvodce, který stojí někde mezi námi. Když jsem to jednou četl a vyzkoušel to, tak jsem přišel na další nové poznání. Ale než se s tím sžiješ na celý život, tak je to hodně těžké.
Hezké. Ale kdo potom jsem když néé Já?
Gorodeckyj píše:Nejdřív by sis měl vydefinovat co to znamená "Já". Pak se stačí podívat, jestli to cos definoval opravdu existuje. Většina lidí, aniž by nad tím přemýšlela považuje "já" za soubor všeho, co si o sobě myslí, jak sám sebe vídí, jak si myslí, že ho vidí ostatní, co si myslí, že si o něm myslí ostatní, všechny touhy, strachy atd. Navíc považuje tenhle koncept za natolik živoucí, že skrz něj posuzuje vše, co se kolem něj děje. To vše je jedna velká lež.
PánBů píše:Ale to mi zase musíš vysvětlit co je to co existuje když to není Já? Podle mě všechno co je tak existuje. A já nebo ego tedy taky existuje. Nakonec píšeš že nic neexistuje. Jenže ikdyž se budu snažit tomu uvěřit pořád budu dostávat informace skrz své vnímání že spousta věcí existuje. Takže mi zase zbyde otázka co je tedy to co existuje když to nejsem já?
vostalpetr píše:Možná se mýlím,
ale přijde mně, že to co opisuješ je spíše to, čemu se říká v joze "neutrální pozorovatel"
za tím pak následují další stupně "sebe sama si vědomý pozorovatel" a "poslední pozorovatel" a Já (tedy realizace)
Samozřejmě že "já" existuje, podobně jako existují myšlenky a pocity,
avšak není skutečné
(podobně jako existuje postava ve snu, ale po probuzení je vidět, že není skutečná, avšak probuzení znamená uvědomení pravého Já které snilo (v případě jogy pak neustále sní) sen (svět)
vostalpetr píše:No proč ne,
myšlenky o já jen referují,
tím ovšem hůře, nebot pak já není jen jedna jediná myšlenka,
ale je to celý soubor myšlenek, s nimiž jsme pak ztotožněni
V joze je já definováno jako ztotožnění se s přestavami a tělem...
Jana píše:Pravdu máte oba. Každý se na to díváte z jiné strany.
Naše pravé já není opravdu vůbec ničím, co lze zachytit myšlenkou a pocity, tedy z tohoto pohledu neexistuje, ale paradoxně je zároveň úplně vším, co existuje.
A poznávání skutečného Života je mezi těmito stranami jedné mince.
P-a-v-e-l píše: To ti přeju, ale na základě čeho ses rozhodl pro tento životní postoj? Co ti dopomohlo k osvícení? Byla to literatura nebo nějaká technika?
... Proč se ptám? Protože se chci taky tak dlouho smát.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků