TŘINÁCTÁ píše:Meteš to pod koberec. Přihoď nějaké schéma chování nejlíp na konkrétním příkladu, abych si mohla udělat lepší představu.
Zajímá mne rovněž, proč by se v té horší variantě měl člověk snažit druhého pochopit.Rozpoznat souvislosti sice může rozšířit Tvůj záběr, nicméně k ničemu zásadnímu to podle mne nevede.Nebo máš na mysli odpuštění?
Dle mého všechny detaily vedou jen k jedinému: smířit se se stavem věci. Smíření někdo může chápat i jako druh rezignace.
A pokud jde o stav trápení, proč se tedy nevciťuješ?Nakonec pokud jde o souznění a soucit, obyčejně přichází samo o sobě, aniž by se o takové jeden snažil.
Nějak nerozumím tomu, co chceš sdělit.
Hodne se tu ted zminuje vcitovani, ale myslim, ze ten uvodni vyrok tak nebyl mineny, resp. ja jsem ho tak nepochopil. Nemel jsem na mysli vyvolani citu k tomu co proziva druhy, jakoby z jeho pohledu. Pokud bych mel najit nejake slovo, ktere je vystiznejsi nez vciteni se, tak bych asi vybral "vhled" a muze byt i ciste iluzorni vhled. Vnimam to tak, ze si rozsirime pole moznosti jak neco je, jak nekdo neco vidi a tim to rozsiri i nas. Je to zkusenost, ale jak uz jste tu psali, tak prece o ni jde. Cely zivot jsou zkusenosti, prozivani, vnimani, zakouseni. A tata zkusenost mi prijde prave i obohacujici, rozsirujici. Pokud je to zkusenost vedouci k rozsireni naseho vnimani, rozsireni pohledu, ziskani vetsiho nadhledu, tak to je presne to, jake zkusenosti mam rad, a co mi na tom prijde cenne.
Je to jedna z mnoha berlicek, pomucek, Bashar by rekl povolenek (permission slip), ktera ma potencial nas obohatit. Takovych jsou tisice a kazdy si nachazi ty sve.