vostalpetr píše:mám na mysli tu zkušenost se naučit opakovat, bez toho že by jsi se musela...
Pokoušet se o to znamená, že já se začne snažit najít způsob, jak by se ta zkušenost mohla opakovat, a to mu může vydržet hezkých pár desítek let
Nakonec - a může to trvat hezky dlouho - se ukáže, že teprve až ta zkušenost se stane jen jednou z mnoha vzpomínek a pouhou informací, zmizí potřeba (čí? Koho jiného než osobního já ), aby se opakovala. Škoda, že jsem tehdy neznala, co o mnoho let později napsal Raméš. Odpovídal na dotaz
"Zažil jsem v Maine jednu zkušenost. Seděl jsem na skále, pozoroval jsem oceán a vlny. Vnímal jsem, že cítím pohyb, který přesahuje jakékoliv lidské měřítko. Pořád hledám nějaký druh spojení s tou mocí nebo co to bylo. Nedokázal jsem si spojit tu zkušenost s tím, o čem mluvíte. Co jsem to dělal?"
RB: "Vy jste nedělal nic, a právě proto se ta zkušenost objevila. Když pominula, pořád jste se jí držel. Přál jste si prožívat toho víc: „Jak k tomu došlo? Proč? Proč se to stalo právě mně?“ Všechna ta „proč“ odsouvají onu zkušenost stále dál a dál od vás.
Pokud by bod, který v duchovní mapě představuje vás, byl ve svém vývoji pokročilejší, pak by ta zkušenost skončila jen pocitem údivu. Byl byste vstal a odešel.... Ale mysl si začala klást otázky. Usiloval jste, aby se ten prožitek objevil znovu, a tak se vám vzdálil. To je docela normální."
Proto když se ukáže, že vasány vytvářejí osobní já, trvá nějaký čas, než se pochopí, že každá snaha zbavit se vasán nebo zažít přímo stav probuzení vytváří novou vasánu - snahu usilujícího já, aby ono samo zmizelo. Pak je zřejmé, že prostě NIC se pro zmizení "já" ani pro zmizení vasán udělat nedá, a současně že právě a jen ony neustále znovuvytvářejí clonu klamné duality ... Tak nastane naprosté sebevzdávání... teď... teď... teď... Vůbec o nic už neusiluješ, jako malé dítě...
Když se objeví vasána a pokud dojde k jejímu uvědomění, rozpozná se jako tvar Absolutna.... pokud...
Kdykoliv si během dne uvědomíš v těle napětí, které je známkou zaktivovaného emočního těla (E.Tomáš: "Ego je napětí"), dojde k relaxu; ten se prohloubí, kdykoliv ležíš...
Nic z toho se neděje záměrně, jen prostě dojde - nebo nedojde - ke všimnutí si... nic víc
Můžeš si dát konečně pohov, všechno si to řídí ONO
To je konečně ta pravá RELAXACE