ahoj všichni
přidám se k Darges a taky něco písnu. Chodím téže na více diskuzních fór a všimla jsem si, že úroveň diskuze je podmíněna nejen prostředím, které nastaví správce webu včetně vytyčených pravidel, ale že především závisí na všech co do rozhovorů zapojí. A velmi záleží na motivaci proč lidí píší a co od toho čekají.
Píšu například na jedno fórum (a tam zase řádím jako černá ruka Darges já

), kde aktivně vystupuje jen pár lidí - je to takové klidné a pohodové sdílení, jako když se "náhodně" sejde parta lidí na čundru u táboráku. Není nijak vyhraněné tématové i když původní záměr byl laickým tvůrčím vyjádřením. Pro mne znamená klidné spočinutí v bezpečném přístavu va vodách mnohdy rozbouřeného moře, nejen netu. Stačí tam chvíli pobýt a načerpám nové síly a mohu směle vyrazit na další plavbu. Nijak tam pravidla nastavená nejsou a je to fórum veřejně přístupné a přesto se tam nestává, že by někdo nějak prudil, spíše spousta lidí nakoukla, napsala, zkusila a pak odešla s tím, že je to pro ně nezajímavé, mnohdy núďo, někdo řekl že příliš klidné. Také tam dost lidí chodí jenom nahlížet a potom k něčemu co je zaujmulo, navážou soukromě.
Říkala jsem si jak je to možné ? Proč se zrovna tam lidé takto chovají i když na jiných webech ti samí lidé vystupují mnohdy i v konfliktnějším duchu ? A napadlo mne, že na tom má velký podíl i to, že příspěvky co jsou tam zveřejňovány jsou buď vyjádřením toho, co koho oslovilo, co prožívá, co je zrovna pro dotyčného akutální a o co se chce jen prostě podělit, případně prokonzultovat. Tam lidé vyjadřují a řeší sami sebe, ne ty druhé. Tím se nevytvořilo prostředí pro vedení formy diskuze, kde uvádíme vlastní zkušenosti a názory s cílem za každou cenu přesvědčit ostatní, s motivací případně je donucovat, aby přijali náš úhel pohledu. A to samo o sobě dává možnost obohacení pro všechny v tom, že se lze i něco nového dozvědět. Například to, a to mne vždycky uvede v úžas, jak různě a jakými různými přístupy a cestami se dá TO jedno vnímat

A že v podstatě není nic špatně pokud to přínáší rozvíjející harmonizaci - pak je to vždycky všeobecně prospívající.
A podle mne tohle je velmi podstatné pro rozhovory nejen na netu, ale i v životě samotném. A je to o
naslouchání, nebo možná přesněji především o velmi
pozorném a
otevřeném naslouchání - druhým, sobě, Bohu, protože tohle všechno nás formuje a musíme být sami hodně potichoučku, abychom to byli schopní zachytit.
A sejdou-li se lidé, co k tomuto mají dobrou vůli, tak má diskuze možnost volně a přirozeně plynout a i když se názory různí, pořád je vedená v přátelské rovině mnohličného projevu a vzájemné úctě.
A to se nedá zajistit, ani předem vytyčenými pravidly, ani následnými moderátorskými zásahy, jak se už více lidí z jiných webů přesvědčilo. Je to vždycky jen o nás a pro nás a jací jsme my, takové to prostě je.
Poslední dobou se ukazuje, že vzrůstá počet stránek vedených v duchu vzájemné spolupráce, přestože názory a přístupy se různí, vážím si toho, že i stránky inspiruj jsou takové, tak se velmi ráda k díkům připojuji