Koronavirus zblízka

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod adiuv » stř 07. říj 2020 9:07:24

7.10. v 06:53 hod.

Od březnového začátku epidemie bylo v Česku zemi potvrzeno přes 90 000 případů nákazy. Více než polovina nakažených se již z nemoci vyléčila. Lidí aktuálně trpících covidem-19 je 40 440. U většiny nemocných má covid-19 lehký průběh, v nemocnicích je nyní jen zhruba 3,8 procenta z aktuálně nemocných.

Koronavirus on line
https://www.irozhlas.cz/koronavirus
Uživatelský avatar
adiuv
 
Příspěvky: 400
Registrován: čtv 01. zář 2011 15:49:54
Poděkoval: 26
Poděkováno: 30-krát v 29 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » stř 07. říj 2020 9:36:27

adiuv píše:
7.10. v 06:53 hod.

Od březnového začátku epidemie bylo v Česku zemi potvrzeno přes 90 000 případů nákazy. Více než polovina nakažených se již z nemoci vyléčila. Lidí aktuálně trpících covidem-19 je 40 440. U většiny nemocných má covid-19 lehký průběh, v nemocnicích je nyní jen zhruba 3,8 procenta z aktuálně nemocných.

Koronavirus on line
https://www.irozhlas.cz/koronavirus


Aktuálně 40 440 infikovaných! No, nazdar! Proto tady máme denně ve zprávách, jak to v Česku razantně roste. :?
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5360
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 331
Poděkováno: 112-krát v 101 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » stř 07. říj 2020 9:46:26

Uvidí se, jak se to bude vyvíjet dál. :donknow:

Peková tvrdí, že žádný virus už vlastně není, Prymula to v celoevropském srovnání vidí jinak:


https://www.novinky.cz/
Prymula: V pátek přijdou zásadnější opatření

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve středu v reakci na rekordní nárůst počtu nových případů o 4457 uvedl, že v pátek oznámí zásadnější opatření.

Podle ministra je nynější nárůst nepříliš příznivý.

„Jsme v situaci poměrně intenzivního růstu. Proto je zřejmé, že musíme v pátek přijmout opatření, která budou už zásadnějšího rázu. Musí vést k tomu, abychom křivku oploštili, protože při takovýchto nárůstech bychom v horizontu tří týdnů ohrožovali kapacitu našeho (zdravotního) systému,” uvedl při podpisu memoranda o daru 50 plicních ventilátorů českým nemocnicím.



https://www.krone.at/2246519

RASANTER ANSTIEG

Tschechien: 4000 Neuinfektionen an nur einem Tag

Im Nachbarland Tschechien steigen die Neuinfektionen weiter rasant. Erstmals seit Ausbruch der Pandemie meldet das Land mehr als 4000 erfasste Fälle binnen eines Tages. Dem Gesundheitsministerium zufolge gibt es 4457 Neuinfektionen und damit deutlich mehr als der letzte Rekord von 3794.
Naposledy upravil Trini dne stř 07. říj 2020 9:52:41, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5360
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 331
Poděkováno: 112-krát v 101 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod adiuv » stř 07. říj 2020 9:49:00

v 07:53 hod.
TESTOVÁNÍ A TRASOVÁNÍ. Za vyšším podílem pozitivních testů je pokles trasování kontaktů krajskými hygienickými stanicemi, napsal v pondělí na twitteru ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch, který vede laboratorní skupinu ministerstva zdravotnictví.

https://www.irozhlas.cz/koronavirus

Ještě by mohli uvést, do jakého procenta tento pokles ovlivňuje aktuálně publikované údaje o počtu pozitivních testů. Z toho by bylo zřejmější, jestli má smysl brát to v úvahu.
Uživatelský avatar
adiuv
 
Příspěvky: 400
Registrován: čtv 01. zář 2011 15:49:54
Poděkoval: 26
Poděkováno: 30-krát v 29 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod adiuv » stř 07. říj 2020 10:00:24

Trini píše:Uvidí se, jak se to bude vyvíjet dál.

Peková tvrdí, že žádný virus už vlastně není


5.X.2020:
https://cnn.iprima.cz/myslim-si-ze-do-v ... kova-10676

6.X.2020:
https://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/ ... irody.html
Uživatelský avatar
adiuv
 
Příspěvky: 400
Registrován: čtv 01. zář 2011 15:49:54
Poděkoval: 26
Poděkováno: 30-krát v 29 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » stř 07. říj 2020 10:08:26

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vl ... e-40338480
Vládní epidemiolog Chlíbek: ČR už má případy opětovné nákazy, masové očkování je nutné

Podle epidemiologa a vedoucího pracovní epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví, profesora Romana Chlíbka se ukazuje, že i po prodělaném covidu-19 zůstává imunita jen na omezenou dobu, a proto je důležité co nejvíce proočkovat populaci, aby se virus opakovaně ve vlnách nevracel. Už i v Česku jsou případy opětovného nakažení koronavirem.

Vláda v pondělí oznámila, že nakoupí tři miliony dávek vakcíny, což by vystačilo pro zhruba 1,5 milionu lidí. Nebojíte se ale, že narazíte na odpor občanů očkovat se? Co by se dělo potom, kdyby to lidi odmítali?

Když bude velký nezájem o očkovací látku, tak se nepodaří dosáhnout třeba 60procentní proočkovanosti populace a vakcína nebude mít přínos k zastavení komunitního šíření. Tedy vakcína nebude mít šanci zbrzdit cirkulaci viru, a pak jediná její úloha bude v tom, že bude chránit individuálně očkované jedince, zejména z těch rizikových skupin, kteří – jak věřím – tu vakcínu odmítat nebudou.

V případě, že zájem o vakcínu nebude, přijde na řadu na jaře hojně diskutovaná „promořenost“ a „kolektivní imunita“? Nebo si tyto pojmy máme vymazat ze slovníku?

Ne, k promořenosti bude docházet. Dochází k ní už i teď. Tím, jak virus cirkuluje v populaci, si lidé vytvářejí protilátky.

Je škoda, že imunita po prodělané nemoci není dlouhodobá, takže mohou přicházet další vlny pandemie. Pokud tedy očkování narazí na nezájem, tak hrozí, že i ti, co se promořili, mohou virus třeba za rok chytnout znovu.

Podle čeho se soudí, že imunita nebude dlouhodobá?

Délka postinfekční imunity dle studií a modelů vychází na čtyři až šest měsíců, takto s tím počítá většina dosavadních odborných doporučení celého světa.

Jsou v Česku zaregistrovány případy, kdy se člověk, který covid prodělal, nakazil znovu?

Ano, jsou zatím jednotlivé případy lidí, kteří byli v dubnu bezpříznakově pozitivní a nyní jsou v říjnu opět nemocní, a třeba i s příznaky.

Kolik takových případů přesně je?

Nejsem schopen odpovědět, protože nechci spekulovat nad přesným číslem, zda jich je například šest, či šest tisíc. Nikdo to přesně neví, protože ta tvrdá data bohužel nemáme. Ale případy jsou.

Takže u nich průběh nemoci je napodruhé třeba i horší? To jde ale proti tomu, co se obecně tvrdí, že pokud jsem už jednou onemocnění prodělal, byť bezpříznakově, tak přece mám nějaké protilátky a napodruhé bych na tom měl být ještě lépe, ne?

Teoreticky ano, pokud jste si při té první infekci vytvořil silnou imunitu a velké množství protilátek. Ale lidé, kteří měli mírný nebo bezpříznakový průběh, si příliš protilátek nevytvořili. Mají tedy pouze krátkodobou imunitu a zároveň nemají dostatek protilátek, takže s odstupem třeba pěti měsíců jsou na tom úplně stejně jako člověk, který to v životě neprodělal.

Tudíž při opětovném nakažení mohu třeba skončit v nemocnicí?

Nedá se to vyloučit.

Jakmile se celosvětově začne používat očkování, podmínky pro šíření viru budou čím dál horší a je možné, že se virus někde zaparkuje do ústraní a budou pouze sporadické přenosy. Ale zatím je to velice předčasné, takhle uvažovat.

Takže o nějaké kolektivní imunitě se v dlouhodobém měřítku vlastně vůbec mluvit nedá?

Zatím ne, protože odborné práce potvrzují, že imunita po prodělaném onemocnění je krátkodobá. Platilo by to, kdyby byla desetiletá nebo celoživotní, pak by díky promoření byli všichni ochráněni a už by nikdo neonemocněl. Kolektivní imunita vznikne, ale bude trvat pouze několik měsíců a nezabrání tomu, aby se sem nákaza za rok třeba vrátila znova.

Můžete specifikovat, o jaké odborné práce jde a z kolika případů vycházejí? Víme toho o koronaviru už dost, abychom mohli udělat takto dalekosáhlé závěry?

Je to několik publikací. Hovoří se o tom, že imunita bude 4 až 6 měsíců. Může být i deset, i dvanáct, ale zatím se hovoří o 4 až 6 měsících, kdy je předpoklad, že tam bude. Zatím je to od příchodu pandemie tak krátká doba, že nikdo to není schopen přesně odhadnout. Spíše se ukazuje, že imunita bude kratší než u jiných infekcí.

Kdy by se mohlo začít očkovat?

Bedlivě se sleduje, jak daleko pokročil výzkum. U klinické studie fáze tři, které v tuto chvíli Astra Zeneca (výrobce vakcíny, od něhož Česko nakoupí) provádí, je předpoklad, že první dodávky by se tu mohly objevit skutečně koncem letošního roku a pak následně v prvním a druhém čtvrtletí roku příštího.

Nicméně to nutně neznamená, že se tu hned v prosinci objeví celé to množství, to se budeme bavit o nějakých desítkách, stovkách tisíc dávek. Ale vše bude záležet na tom, kdy se jim podaří vakcínu zaregistrovat u Evropské lékařské agentury, protože registrace vakcíny stále ještě neproběhla.

Záměrně se u nich objednával menší počet dávek, a to proto, aby byla možnost nakoupit případně i u dalších výrobců, tak aby Česká republika měla větší výběr a tím zvýšila jistotu, že nebudeme závislí jen na jednom výrobci.

My jsme se taky pustili do vývoje vlastní vakcíny. Jaká je šance, že Česko bude mít svou vlastní vakcínu, zvlášť když v tomto pomyslném pelotonu výrazně zaostáváme?

Česká vakcína je zatím v preklinické fázi, tedy hodnocení na laboratorních zvířatech. Teprve teď by tu vakcínu čekaly klinické fáze jedna, dva a tři, to znamená, že ještě nebyla použita u žádného lidského dobrovolníka. Zpoždění je proti těm firmám veliké a teď se diskutuje, jestli se má finančně podpořit to hodnocení klinických fází a pokračovat ve vývoji. Domnívám se, že daleko lepší a modernější vakcíny budou zaregistrovány dřív, než by došlo vůbec na použití té naší.

Lze tedy říct, že hrozí, že se vůbec neposune do dalších klinických fází, a naopak se spolehneme na nákup od jiných výrobců?

Může se stát, že kvůli financím se neposune do dalších fází. A kdyby se posunula, tak se může stát, že se tu mezitím objeví zaregistrované vakcíny od všech těch firem, které jsou rozhodně modernější. Česká vakcína je první generace a ty další jsou už druhé a třetí generace.

I v době, kdy by se to podařilo, věřím tomu, že většina odborníků dá přednost těm modernějším vakcínám, ne této usmrcené očkovací látce. Je totiž postavená na tom, že se namnoží virus, usmrtí a následně se aplikuje, což je sice rychlé řešení, ale spíše pro začátek epidemie.

U řady nemocí se mluví o tom, že nejúčinnější obrana před ní je nemoc prodělat. U covidu to tak tedy nebude?

Není to úplně pravda a tady se ukazuje, že u covidu to nebude účinné. Jsou infekce, kde po očkování získáte silnější, dlouhodobější imunitu než po prodělání infekce. A je pravděpodobné, že právě u covidu-19 jeho prodělání k vytvoření dlouhodobé imunity nepovede.

Jak dlouho by mohl být člověk po očkování chráněn?

To zatím není jasné, ale uvažuje se o minimální protektivitě na jeden rok. Je možné, že konstrukce vakcín umožní víceletou ochranu, ale na jak dlouho, si netroufám říct.

Co to znamená? Mají lidé s rouškami počítat do doby, než se podaří proočkovat část obyvatelstva?

To úplně ne, protože očkování se tu může objevit ve větším měřítku až v příštím roce, takže spíš podle toho, jak se bude vyvíjet situace. Pokud se podaří vrátit situaci na denní přírůstky okolo 200 až 300 případů, tak se mohou začít rozvolňovat i ty roušky, ale do té doby se budou asi nosit.

A nějaká další opatření, která zůstanou dlouhodobě?

Nějakou dobu ještě možná vydrží omezení velkých akcí, těch tisícových.

Souhlasíte s opatřeními, která jsou nyní platná, nebo byste byl například stejně jako prezident Miloš Zeman pro tvrdší opatření, on přímo řekl „drastická“?

Z pohledu epidemiologa by ta opatření měla větší efekt, kdyby byla razantnější a přísnější. Ideální by samozřejmě bylo všechno zrušit a zavřít, pak by počty rychle klesly, ale to není v naší ekonomické situaci reálné. Proto si myslím, že současná opatření jsou poměrně razantní, ale dají se ekonomicky přejít.

Nebojíte se, že po skončení těch tvrdších 14denních opatření a následném nastolení mírnějších opatření se opět virus začne více šířit a dostaneme se vlastně na vlnící se křivku, kdy po přitažení číslo klesne, po rozvolnění se zase zvýší a takto stále dokola?

To by nastalo, pokud by to bylo stylem 14 dní přitáhnout a pak úplně povolit, ale právě proto některá opatření zůstanou a budou dlouhodobějšího charakteru. Budeme vycházet z toho, že by to mělo stačit, ale je to virus, který se chová podle sebe. Pokud by roušky a omezení velkých akcí nestačily, tak by se muselo zase něco zavést. Jinak to nejde než najít nějakou střední cestu.

Je šance, že virus zmizí?

Šance tu je. Jakmile se celosvětově začne používat očkování, podmínky pro šíření viru budou čím dál horší a je možné, že se virus někde zaparkuje do ústraní a budou pouze sporadické přenosy. Ale zatím je to velice předčasné, takhle uvažovat.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5360
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 331
Poděkováno: 112-krát v 101 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » stř 07. říj 2020 15:21:33

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... had-639670
Covid v Česku: Desetkrát víc nakažených, než se uvádí, zní odhad

Otevřený dopis lékařů vládě, Parlamentu a médiím ohledně tzv. koronavirové krize dále přibývá na síle, nyní už svůj podpis připojilo 55 tisíc signatářů. Právě ohledně této petice se střetl její signatář docent Roman Šmucler s Milanem Kubkem, prezidentem České lékařské komory v Českém rozhlasu. Kubek prohlásil petici za jeden z nejhloupějších textů, který se pohybuje médii. Oba vytahovali čísla. Ovšem každý jiná. Šmucler informoval, že podle amerických a rakouských dat se testy zjistí jen 10 % nakažených.

Šmucler uvedl, že se k petici připojil na předávání cen Neuron, kde se sešel výkvět české vědy. „Zdá se mi dobrý ten duch, tedy neděsit lidi více, než je nutné. Je to onemocnění, které má smrtnost 1,5 promile podle Světové zdravotnické organizace. Prodělalo to 750 milionů lidí na zeměkouli,“ zdůvodňoval šéf stomatologické komory. „Nepodceňujeme to, chceme zachránit každého jednoho člověka, ale nestačí jen: Ušijte si roušky, a to je celé. Musíme pro lidi dělat víc. Chceme pro ně dělat víc, ne míň. To je myslím nepochopení té věci,“ dodal.

Kubek s těmito čísly nesouhlasil, WHO prý říká něco jiného, než Šmucler tvrdí. Smrtnost se údajně pohybuje kolem jednoho procenta. „Kdybych to chtěl přirovnat k chřipce, se kterou se často srovnává, tak chřipku u nás ročně prodělá tak milion lidí, tak by to znamenalo, že na chřipku by u nás zemřelo deset tisíc lidí. V průměru ale v souvislosti s chřipkou nám umírá přibližně 500 lidí,“ řekl a z toho vyvodil, že covid je dvacetkrát závažnější než chřipka. Doplnil, že vychází z dat publikovaných v zemích EU, z českých dat i ze zkušeností lékařů.

„Vadí mi ale to, že se říká s určitým despektem, že nemoc ohrožuje pouze staré a nemocné,“ vymezil se Kubek a zmínil petici, která je podle něho „jeden z nejhloupějších textů, který se v současnosti mediálním prostorem pohybuje“. Upozornil, že koronavirus zanechává potenciálně trvalé následky na plicích a srdci, zda jsou následky trvalé ovšem vzhledem k tomu, že infekce probíhá teprve krátce, není známo. „Zlehčovat protiepidemická opatření je neskutečná hloupost a nezodpovědnost,“ prohlásil.

Šmucler pro změnu nesouhlasil s Kubkovými daty. „Jenom k té smrtnosti – 0,67 je multicentrická studie z jara, což je zákon pro nás vědce, pak 2,7 promile jsou Rakušané do léta,“ namítl a odmítl také, že by opatření zlehčovali. Připomenul, že Česko má podle statistik 80 000 tisíc nakažených (za celý průběh nemoci) a necelých 800 mrtvých. (Dle posledních dat je ovšem celkový počet 90 tisíc a mrtvých 794 – pozn. red). Z 80 000 nakažených je 800 jedním procentem. Ovšem Šmucler podotkl, že podle zkušeností americké CDC (americká vládní organizace bojující proti infekčním onemocněním – pozn. red.) a dalších se testy zachytí pouhá desetina těch, kteří covid chytí nebo prodělají. „Takže to je přesně jedno promile. Česká republika je na tom velmi dobře a není o čem diskutovat,“ shrnul.

Poukázal na to, že ministerstvo zdravotnictví selhává v prevenci. Např. že neinformuje mladé lidi v rizikové skupině, že v ní jsou. „Neničme 95 procent národa, kterého se to svým způsobem netýká, ale soustřeďme se na to, že zachráníme co nejvíc lidí,“ apeluje šéf zubařů. Podle něho částka, která se spotřebuje na testy na covid bude ve zdravotnictví chybět jinde. „Jeden PCR test, který je zbytečný, stojí 1400 korun. To je částka, kterou má zdravotní pojišťovna na celoroční stomatologickou péči. Sto tisíc zbytečných testů je, že do budoucna se může stát, pokud nepřijdou větší peníze od státu, že Olomouc bude bez péče,“ přiblížil finanční reálie.

Pokud jde o ohrožené, Šmucler tvrdí, že do této skupiny spadá 200 tisíc lidí a už měli mít dávno předepsané respirátory. „Oni ani nevědí, kde si je mají koupit. Nevědí, že jsou riziková skupina,“ stěžoval si.

S tím, že by se lidé bez příznaků neměli testovat, Kubek nesouhlasil. Namítl, že stále může jít o bezpříznakové přenašeče nebo o lidi v inkubační době, kteří mohou nakazit někoho dalšího právě z ohrožených skupin. Požadavek, aby se bezpříznakoví lidé netestovali označil za nesmysl. „Naopak všichni říkají, že je třeba testovat, testovat a testovat. Investovat peníze do testů je lepší než potom někomu vyplácet dávky,“ mínil.

„Představa, že pustíme infekci volně a že tady budeme mít statisíce nakažených, desítky tisíc pacientů v nemocnicích a denně nám budou umírat stovky lidí a ekonomika nám bude šlapat, tak taková představa je naprosto nesmyslná. Vedla by pouze k tomu, že se ekonomika živelně zastaví, zkolabuje, a to by teprve byla katastrofa,“ varoval prezident Lékařské komory. I na roušky se dostalo. Kubek měl problém s tvrzením, že dlouhodobé nošení roušky neprospívá zdraví, podle něho plošné nošení roušek v uzavřených prostorách nikomu neškodí. „Například je jasně prokázáno, že plošné nošení roušek na jaře velice rychle ukončilo tu chřipkovou sezonu,“ prohlásil.

Šmucler ještě upozornil, že podle rakouské infektologické společnosti je až 90 procent testů klinicky irelevantních, protože lidé v nich vyjdou jako pozitivní, i když nemoc už mají za sebou. „Takže my často do karantény zavřeme malé množství lidí, kteří možná teprve budou infekční, ale obrovské množství již uzdravených lidí,“ shrnul.

Závěrem Kubek vyzval, aby lidé dodržovali veškerá protiepidemická opatření a doporučení, aby se řídili třemi R a také zdravým rozumem. „A aby ignorovali nesmyslné rady...“ dodal. Naopak Šmucler vyzval k tomu, aby lidé věřili české medicíně a nestrašili se scénáři z Milána nebo New Yorku.
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5360
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 331
Poděkováno: 112-krát v 101 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » stř 07. říj 2020 15:38:46

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... din-639668
Bude zle. Prymula: Budeme víc hlídat. Zasáhnu do rodin

Ministr zdravotnictví Roman Prymula dnes oznámil, že v pátek ohlásí další opatření. Půjde o zpřísnění dosavadních opatření, a to na dalších 14 dní. Dotknou se hlavně volnočasových aktivit, ekonomiku by však poznamenat neměla. Server Novinky.cz si však všiml i další věty, kterou Prymula pronesl. Týká se domácností.

V rámci avizovaného zpřísnění protiepidemických opatření má být v pátek ohlášeno i opatření, jež má umožnit, aby se lidé nenakazili v domácích podmínkách. Nic bližšího však dnes ministr zdravotnictví Roman Prymula neoznámil.

„Na dobu 14 dnů předpokládejme, že se prakticky vše zpřísní,” řekl mimo jiné Prymula. Po čtrnácti dnech by pak měla být zase opatření částečně volnější a pokračovat mají opatření dlouhodobá a mírná.

Podle Prymuly ve společnosti existují místa, kde je případů více. Jde například o nákazy v rámci rodin, různé drobné oslavy. "I na to budeme reagovat určitým způsobem," dodal. Bližší podrobnosti však nevyjádřil, vždy odkázal na pátek. "Opatření v podstatě umožní, aby se lidé nenakazili v domácích podmínkách. Pokud toho budou chtít využít," dodal.

V červených regionech pak dle Prymuly dojde k lokálnímu zpřísnění. Uzavření Prahy ani jiných měst, tzv. lockdown, však nehrozí, uvedl.

V České televizi zároveň hovořil o tom, že důležité bude také více hlídat to, zda lidé opatření dodržují. "Budeme muset zintenzivnit dozorovou činnost tak, aby opatření dodržována byla," poznamenal důrazně s tím, že nemá smysl vyhlašovat něco, co následně nebude dodržováno.

Opatření jako taková pak hájil. Podle něj jsme se dostali na reprodukční číslo 1,2 z původního 1,59. Zároveň však ale opatření nejsou dle jeho slov natolik účinná, abychom se dostali pod reprodukční číslo 1.

Kumulativní počet případů covidu-19 za posledních 14 dní je pak v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v Česku nejhorší ze zemí Evropské unie. Česká republika tak předstihla i Španělsko. Denní nárůst případů v Česku dosáhl v úterý rekordních 4457. Předchozí rekord z pátku překonal skoro o 700 případů. Přibylo 13 úmrtí.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5360
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 331
Poděkováno: 112-krát v 101 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » stř 07. říj 2020 16:29:01

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/pr ... u-40338564
Část pacientů s covidem by se mohla přesunout do hotelů

Část hospitalizovaných pacientů s covidem-19 by se podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mohla z nemocnic přesunout do hotelů. Šlo by především o ty, kteří nepotřebují zdravotní péči, v nemocnicích jsou jen proto, že se o ně nemá kdo postarat. Většinou jde o starší lidi. Mnohé hotely jsou nyní bez hostů.

Cílem navrhovaného opatření je zvýšit volné kapacity nemocnic pro akutně nemocné s koronavirem. Prymula to ve středu řekl rádiu Impuls. Podle ministerstva zdravotnictví je v Česku hospitalizováno 1387 nakažených koronavirem.

Podle dřívějších Prymulových informací je až 42 procent z hospitalizovaných těch, kteří nepotřebují žádnou lékařskou péči, pouze nemají kam jít, protože například pobývají v zařízení pro seniory, které nemá možnost je nijak izolovat, aby nenakazili další klienty.


Přesun do hotelů by se měl týkat dominantně takzvaných sociálních hospitalizací, uvedl ministr. "Lidí, kteří nepotřebují péči a vlastně jen čekají na umístění do sociálních zařízení," vysvětlil. Přestěhování těchto lidí do hotelů by podle Prymuly neznamenalo jakýkoliv problém s poskytováním péče a vzhledem k malé obsazenosti hotelů by to bylo výhodné pro obě strany.

Hotely mají volno
Ve druhé polovině října může být podle Prymuly takový požadavek na kapacity nemocnic, že bude nutné výrazně omezit výkony, které jsou plánované. "Je tedy logicky lépe, když uvolníme kapacitu s osobami, která tam jsou skutečně ze sociálních důvodů," uvedl v rádiu Impuls.

Budování provizorních či polních nemocnic ministr zatím odmítá. "My se snažíme uvolnit dostatečnou kapacitu v rámci stávajících zařízení," řekl.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5360
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 331
Poděkováno: 112-krát v 101 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » čtv 08. říj 2020 8:04:47

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... 0-40338589

ON-LINE: Nový rekord, počet nakažených za den v Česku překročil 5000

Ve středu počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 v České republice dosáhl 5335. Rekord počtu nakažených byl překonán podruhé za sebou. Od 1. března, kdy se v zemi první objevily případy nákazy koronavirem, potvrdily testy infekci u celkem 95 360 lidí, 829 z nich zemřelo.


Za jeden den zemřelo v Česku 35 lidí, v Rakousku 8 lidí. V Rakousku se za den nakazilo 1.029 lidí.
Od zítřka bude mít Česko zřejmě víc mrtvých na covid než Rakousko. :?

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps ... 7b48e9ecf6
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5360
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 331
Poděkováno: 112-krát v 101 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » čtv 08. říj 2020 11:29:18

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... y-40338626
Prymula: Očkovaní na covid nebudou muset nosit roušky

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) předpokládá, že dostatek vakcín postupně zbaví Česko hrozby nákazy koronavirem, dojít by k tomu mohlo nejpozději v polovině příštího roku. Do té doby by se mohla opatření proti šíření choroby zmírnit. Zájem o vakcinaci by podle něj měla zvýšit řada bonusů pro očkované, například možnost nenosit povinné roušky. Prymula to řekl v rozhovoru pro Novinky.

Neobáváte se, že po těch čtrnáctidenních oknech tvrdších opatření, která vystřídají na 14 dní ta mírnější, se dostaneme do začarovaného kruhu a číslo R nám kvůli tomu bude skákat nahoru a dolů?

Ne, je to uděláno tak, abychom po tom nárazu relativně tvrdých opatření přešli do fáze, která bude mírnější, ale zároveň bude dostatečná, aby to udržovala na stabilním reprodukčním čísle. To už sice nepůjde dolů, ale na dané hodnotě by mělo setrvat, plus tam budou dlouhodobá udržovací opatření, třeba roušky a další, která budou trvat řadu měsíců.

Co je tím mezníkem, aby se vše úplně rozvolnilo? Kdy se vrátíme do běžného života jako před covidem?

Úplný mezník je to, až tu bude dostatek vakcín, což předpokládám, že v tom nejčernějším scénáři bychom se měli zbavit té akutní hrozby viru v polovině příštího roku. Do té doby se nepochybně dostaneme z této současné akutní fáze a budeme v nějakém mírnějším režimu, jaký byl v létě. Ale s tím, že bychom měli držet ta elementární opatření, což jsou třeba roušky. Jinak by to nemělo společnost hendikepovat jako v první vlně nebo teď.

Když to půjde dobře, tak bychom se opravdu mohli vrátit do běžného způsobu života a úplně se odrouškovat.

Vakcína tu sice bude, ale stále tu nemusí být kvůli nezájmu občanů ta potřebná proočkovanost.

Bude to kontinuální proces, který začne už na konci letošního roku, kdy se podaří proočkovat třeba deset procent. Pak to půjde nahoru. Nechci odhadovat, ale tyto vlny mohou projít třeba 15 procenty populace, a když máme 15 procent imunních, tak třeba 40 procent populace už to v prvním kvartále příštího roku nedostane. A v ten moment už virus cirkuluje obtížněji a někde na těch 60 procentech proočkované populace by se to mohlo úplně zastavit.

Věříte tomu, že se dosáhne kýžených čísel, zvláště když v Česku je poměrně silný nezájem, částečně i odpor k očkování?

Teď má řada lidí problém, ale až uvidí, že vakcína je bezpečná a že naočkovaní lidé nebudou muset nosit roušky a budou mít řadu jiných bonusů, tak si myslím, že zájem bude poměrně velký. To, že nyní je diskuse téměř 50 na 50, je pravdou, ale názory se budou nepochybně měnit.

Ve čtvrtek Česko i přes zavedená tvrdší opatření zaznamenalo další rekordní nárůst nových případů, a to 5335. Je to ještě stále dozvuk období před zpřísněním opatření, nebo restrikce nefungují?

Je to jednak projekce situace před zhruba 14 dny, kdy tu byl vrcholový nárůst výrazně přes tři tisíce, a cílem těch opatření, která byla zavedena, bylo snížit reprodukční číslo z nějakých 1,59 na 1,2, což se myslím celkem podařilo, ale ta opatření nejsou natolik silná, aby to snížila ještě níž. Proto musí být nastavena jiná opatření, což uděláme v pátek, abychom se dostali pod jedna.

Co konkrétně plánujete zpřísnit? Co mohou lidé očekávat? Od pondělí platí ta tvrdší opatření v rámci nouzového stavu, ještě před pár dny jste říkal, že teď čtrnáct dní nic nového zavedeno nebude, a najednou se Česko má připravit na další, ještě restriktivnější opatření.

Situace má samozřejmě nějaký vývoj. Máme dva sety opatření, které se překrývají o týden, takže ta první opatření, která byla vyhlášena k pondělí před čtrnácti dny, budou nyní končit, to znamená třeba omezení otevírací doby. A na to budou reagovat tato opatření, která zároveň překryjí ta opatření, která byla vyhlášena teď v pondělí.

Dojde tedy ke sjednocení a bude představen plán na delší dobu, minimálně na měsíc s výhledem na další měsíc. Budou tam opatření, která budou velmi restriktivní na prvních 14 dnů, a potom dojde k uvolnění na dalších 14 dnů.

Stále platí to, že se nebude jednat o opatření, která ještě výrazněji poškodí tuzemskou ekonomiku? Budou plošná, nebo se spíše budete řídit semaforem?

Detaily tady neříkám, zveřejníme to v pátek. Neměla by mít zásadní dopad na ekonomiku, ale na postižené segmenty samozřejmě nějaký dopad mít budou. Některá opatření budou podle semaforu, některá plošná.

Jak nyní vypadá výhled na příštích 14 dní či měsíc?

Nemá smysl říkat konkrétní data, nicméně bude ještě docházet k nárůstům. Bude to ale v kapacitě, kterou jsme schopni bez problému ve zdravotním systému zvládnout.

Jak to momentálně vypadá s českou vakcínou? Profesor Chlíbek ve středečním rozhovoru pro Právo uvedl, že naše vakcína je stále v preklinické fázi, zatímco některé firmy už končí tu klinickou, a nyní se bude řešit, zda vůbec stát vynaloží finanční prostředky na další vývoj, nebo vývoj zastaví.


Je klíčové, aby odborníci řekli, jestli vakcína v té koncepci, jak byla připravena a testována v rámci preklinického vývoje, má jednak vědecký význam v tom, že by opravdu dávala šanci, aby tato vakcína vznikla v komerční podobě, a druhým aspektem, který bude posuzován, je, jestli to má smysl z ekonomického hlediska. Než totiž proběhnou klinické zkoušky, tak tu bude nepochybně dostatek komerčních vakcín od velkých výrobců.

Tyto faktory musíme vzít v potaz, protože použít desítky a stovky milionů korun na testování a dostat se do situace, že stejně v mezidobí budeme muset nakoupit zahraniční vakcínu, je logicky problém.

Jste vy sám pro pokračování vývoje české vakcíny? Je to totiž stále vakcína první generace, zatímco ty zahraniční, například od společnosti Astra Zeneca, od níž stát nakoupí tři miliony dávek, jsou vakcíny druhé a třetí generace. Sám profesor Chlíbek si i z tohoto důvodu neumí představit, že by odborníci spíše sáhli po té české než po těch zahraničních a modernějších.


Je tam celá řada diskutabilních faktorů. Osobně si myslím, že šance je opravdu malá vzhledem k času, který máme. Ale nejdřív potřebuju dva oponentní posudky nezávislých expertů a pak budeme diskutovat, jak dál.

V nemocnicích je hospitalizováno více než 40 procent pacientů, kteří nemají žádné příznaky, tedy by tam vlastně být nemuseli a tato lůžka by byla volná pro případ potřeby. Vláda bude v pondělí jednat o povolání mediků. Ti by mohli pomoci vyřešit problém s nedostatkem zdravotnického personálu, který by se mohl o nemocné starat i jinde než v nemocnici. Neuvažujete o tom, že by se tito pacienti přesunuli třeba do nevyužitých hotelů?

Uvažuje se tu řada různých konceptů, jak to udělat, ale je tu celá řada překážek. Není třeba jednoduché udělat z hotelu zdravotnické zařízení, to tomu vůbec nevyhovuje. Případné řešení bude taky představeno, ale zatím nemáme ještě jeho přesné obrysy.

Pokud jsou to ale bezpříznakoví pacienti, tak není potřeba z hotelu dělat nemocnici, nemýlím se? Jde jen o zajištění lůžka a případného personálu.

To jsou dvě různé kategorie lidí. Jednak jde o lidi, kteří už by se v podstatě vrátili do různých seniorských zařízení, ale jsou pozitivní a není jim nic, tak je potřebujeme na určitou dobu někam dát. Tady v tomto případě by to teoreticky šlo.

Ale pak tu jsou lidé s lehkým průběhem, u nichž ale existuje riziko, že se zhoupne do těžšího průběhu, což se stává třeba šestý den. A tam je potřeba, aby byli pod dozorem, protože když nedostanou kyslík, tak průběhy budou výrazně těžší.

Česko má několik případů, kdy se lidé znovu nakazili covidem. Podle profesora Chlíbka není ale možné říct, kolik takových lidí přesně je, protože se to nesleduje a chybí nám tvrdá data. Proč se to nesleduje, když z hlediska vývoje epidemie a toho, jak bude fungovat či nefungovat imunita, je právě tento údaj velmi důležitý?

Technicky to nelze sledovat, pokud to člověk prodělá bezpříznakově. Víme, že oproti těm, které my diagnostikujeme, je tu třeba trojnásobek osob v populaci, které my nevidíme. Když to prodělá člověk z těch x tisíc a pak covid třeba za čtyři měsíce prodělává znovu a my ho zjistíme, tak nemáme metodu, jak se dovědět, že covid měl už před čtyřmi měsíci. Zachytit to je tedy prakticky vyloučené.

Naopak vychází ze světových dat, že u lidí, kteří to onemocnění prodělali a potom se znovu nakazili, se nikdy nestalo, že by to bylo pod tři měsíce. Proto se říká, že imunita zřejmě vydrží minimálně ty tři měsíce.

Podle profesora Chlíbka by však mohla imunita vydržet mnohem déle. Dokonce šest až deset měsíců. To znamená, že by dnes nakažení lidé mohli mít imunitu až do jara, nebo dokonce do začátku léta. Neuvažujete o další testovací studii, aby se zjistilo, jak si Česko v promořenosti vlastně stojí?

Když uděláte studii, tak z toho nezjistíte, zda to člověk prodělal jednou, či dvakrát. Studie vám ukáže, že člověk má nějaké hladiny protilátek, tedy že to prodělal. Nikdy ale nezjistíme, kolik z nich to prodělalo víckrát.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5360
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 331
Poděkováno: 112-krát v 101 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » čtv 08. říj 2020 12:19:18

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... lanky-home
Regeneron žádá o schválení preparátu na covid použitého při léčbě Trumpa

Americká společnost Regeneron požádala americký Federální úřad pro léky a potraviny (FDA), aby její preparát na léčení covidu-19, který byl podán americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, byl schválen pro experimentální použití. Firma to podle listu The New York Times uvedla ve středu večer.

Mluvčí FDA odmítla vyjádření výrobce komentovat, i když prezident uvedl: „Mám připravené schválení k použití, jen ho musíme nechat podepsat.“

Zpráva se objevila v den, kdy Donald Trump uvedl v pětiminutovém videu, že hned po podání směsi protilátek od Regeneronu se cítil lépe. „Cítil jsem se neuvěřitelně. Hned jsem se cítil líp,“ řekl Trump.

Tvrdil současně, že brzo bude tento lék bezplatně k dispozici pro statisíce Američanů. Firma však uvedla, že by se nyní jednalo o velmi omezené užití, protože má dávky jen pro 50 000 lidí.

Zatím není žádný potvrzený důkaz, že směs protilátek od Regeneronu je účinná, a poslední prezidentova vyjádření vyvolávají obavy, zda nejde o další snahu Trumpa tlačit na federální úřady, aby před volbami schválili neprověřený lék. Na jaře Trump prosazoval použití antimalarika hydroxychlorochinu, nakonec se však ukázalo, že je ve vysokých dávkách pro lidi nebezpečné a jejich stav nijak nezlepšuje.

Preparát od Regeneronu je směsí dvou silných protilátek, o kterých se předpokládá, že posilují imunitní reakci organismu při napadení koronavirem.

První výsledky testů vypadaly slibně. Podle firmy směs snižuje počet částic viru zejména u lidí, kteří sami nemají protilátky. Regeneron ale zatím nezveřejnil detailní data, která by to potvrzovala.

Léky se považují za účinné, až když se udělá slepý test, kdy se některým lidem dává zkoumaný preparát a části placebo, přičemž nejen pacient, ale ani ošetřující lékař neví, zda jde o medikament nebo placebo.
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5360
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 331
Poděkováno: 112-krát v 101 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod adiuv » čtv 08. říj 2020 12:29:54

Uživatelský avatar
adiuv
 
Příspěvky: 400
Registrován: čtv 01. zář 2011 15:49:54
Poděkoval: 26
Poděkováno: 30-krát v 29 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » čtv 08. říj 2020 12:39:16

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... eno-639785
Operace nebudou. Obří nemocnice má problém s covidem i nemocným personálem. Právě bylo oznámeno

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně je kvůli narůstajícímu počtu hospitalizovaných pacientů s onemocněním COVID-19 a vzhledem k přibývajícím nemocným zdravotníkům nucena rušit další plánované operace. Kromě ortopedických jsou to již i operace a zákroky chirurgické, neurochirurgické a kardiologické.

V současné době je ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně hospitalizováno celkem 40 pacientů s onemocněním COVID-19. Šest z nich je na anesteziologicko resuscitační klinice na umělé plicní ventilaci, z toho dva pacienti na mimotělní podpoře života, přístroji ECMO.

„Stále více přibývají pacienti, kteří jsou do nemocnice přijímáni z jiných důvodů, a pozitivitu odhalujeme v rámci testování. Přibývá nám však také pacientů, kteří mají kvůli onemocnění COVID-19 oboustranný zápal plic. Kapacitu lůžek průběžně navyšujeme podle narůstajícího počtu pacientů,“ uvedl Jindřich Olšovský, náměstek pro léčebně preventivní péči fakultní nemocnice.

Zvyšuje se také počet nakažených zdravotníků. Ve FNUSA je momentálně 57 zaměstnanců s onemocněním COVID-19, 11 lékařů, 39 nelékařů a 7 fyzioterapeutů.

„Hledáme akutně dobrovolníky z řad studentů medicíny nebo vyšších zdravotních škol. Jedná se samozřejmě o placenou práci a snažili bychom se přizpůsobit jejich výukovému režimu,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Vlastimil Vajdák a dodal, že pokud se situace bude vyvíjet i nadále špatně, bude muset nemocnice z důvodu nedostatku zdravotních sester začít zavírat některá oddělení.
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5360
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 331
Poděkováno: 112-krát v 101 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » čtv 08. říj 2020 12:44:58

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... ovi-639776
Fiala: Respektujte nařízení proti covidu. To není o Babišovi a Prymulovi

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes prostřednictvím videokonference sešel i se šéfy stran opozice. A přineslo to ovoce - lídr ODS Petr Fiala následně vyzval ke dvěma týdnům disciplíny a sebezapření. Píše o tom server iDnes.cz. Vláda dnes mimořádně schválí také opatření, jimiž přitvrdí.



Premiér Babiš před ostatní lídry stran předstoupil společně s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. I když se vládě situace podle Fialy vymkla z rukou a je extrémně špatná, tak přitakal vládě v tom, že je nutné šíření viru zastavit. "Už to nemá nic společného s běžným politickým soupeřením," podotkl Fiala. Podle něj se lidé nerespektováním nařízení nevymezují vůči Andreji Babišovi, Romanu Prymulovi či komukoliv jinému. "V tuto chvíli je asi jedinou naší zbraní 14denní disciplína a sebezapření, musíme to prostě zkusit," poznamenal Fiala.

O tom, že by situace mohla vést k zahlcení zdravotního systému, mluvila před poslanci také místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Dnes odpoledne pak v souvislosti s vysokými přírůstky zasedá mimořádně vláda, aby vyhlásila nová omezení. Podle ministra zdravotnictví Prymuly budou zásadnější, než původně plánoval. Ekonomiky se podle něj dotknout nemají, jen volnočasových aktivit.
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5360
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 331
Poděkováno: 112-krát v 101 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod adiuv » čtv 08. říj 2020 13:42:32

Dnes odpoledne pak v souvislosti s vysokými přírůstky zasedá mimořádně vláda, aby vyhlásila nová omezení. Podle ministra zdravotnictví Prymuly budou zásadnější, než původně plánoval. Ekonomiky se podle něj dotknout nemají, jen volnočasových aktivit.


Zřejmě máme štěstí, že není možné se covidem nakazit přes internet 8-) :P :lol:
Uživatelský avatar
adiuv
 
Příspěvky: 400
Registrován: čtv 01. zář 2011 15:49:54
Poděkoval: 26
Poděkováno: 30-krát v 29 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » čtv 08. říj 2020 15:07:39

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vl ... e-40338634
Prymula oznamuje další zpřísnění

Nových případů koronaviru v České republice každým dnem přibývá. Vláda se proto rozhodla jednat o dalších opatřeních již ve čtvrtek. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nastínil, že by se mohla úplně zavřít divadla nebo kina. Také druhé stupně základních škol by mohly přejít na distanční výuku. Brífink po jednání je naplánovaný na 14.30, Novinky ho nabídnou živě.

Prymula také již ve středu naznačil, že část lidí, kteří jsou momentálně hospitalizovaní, by se mohla přesunout do hotelů. V některých hotelech by mohli trávit karanténu ale i lidé, kteří by v rámci rodiny nemohli dodržovat nezbytná opatření a u nichž by reálně hrozilo, že nakazí i ostatní členy své domácnosti.

Původně měla jednat vláda až v pátek ráno. Jednání nakonec přesunuli ministři na čtvrtek. Zřejmě kvůli středečnímu počtu nakažených, který byl zatím nejvyšší od začátku pandemie.

Během dne totiž stoupl počet nově potvrzených případů o rekordních 5335 infikovaných. Nakaženo je aktuálně 43 764 lidí. Roste i počet hospitalizovaných a zemřelých lidí. Výrazný je i nárůst lidí v těžkém stavu.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5360
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 331
Poděkováno: 112-krát v 101 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Alaja » čtv 08. říj 2020 15:32:39

:D
Přílohy
121033290_10223481727975073_4866190439520650656_n.jpg
121033290_10223481727975073_4866190439520650656_n.jpg (98.45 KiB) Zobrazeno 7109 krát
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Alaja » čtv 08. říj 2020 20:01:04

V této nelehké koronavirové době bych se přikláněla k tomu, dát dětem za povinnou četbu knihu Zamrzlá loď kapitána Flinta od Arthura Ransoma ....


Zamrzlá loď kapitána Flinta (1933, Winter Holiday) je čtvrtý díl románového cyklu anglického spisovatele Arthura Ransoma o prázdninových dobrodružstvích dvou dětských sourozeneckých skupin, které se nazývají Vlaštovky (John, Zuzana, Titty a Roger Walkerovi) a Amazonky (Nancy a Peggy Blackettovy).

Kniha s doslovně přeloženým názvem Zimní prázdniny se odehrává opět u jezera v tzv. Jezerní oblasti (Lake District) v severozápadní Anglii (jezero v knihách je složeno ze skutečných reálií kolem jezer Windermere a Coninston) a jako jediná z celého cyklu v zimě. Ransome nám představuje dva nové hrdiny - sourozence Dicka a Dorotku Callumovy, kteří přijíždějí strávit poslední týden zimních prázdnin na statek u jezera. Tady potkávají Vlaštovky a Amazonky, spřátelí se s nimi a všichni se vžijí do úlohy polárních badatelů, přičemž houseboat strýčka Jima alias kapitána Flinta se změní na loď Fram. Díky příušnicím, kterými onemocní Nancy, je vyhlášena karanténa a zimní prázdniny se protáhnou na několik týdnů, takže děti mohou naplánovat a nakonec podniknout velkou výpravu k „Severnímu pólu“ (tj. do nejvzdálenějšího zálivu jezera, kam tento pól ve své fantazii umístily), který Dick s Dorotkou dobudou na plachetních saních.


https://cs.wikipedia.org/wiki/Zamrzl%C3 ... 1na_Flinta



:lol:
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Alaja » pát 09. říj 2020 4:22:22



https://www.novinky.cz/domaci/clanek/pr ... .seznam.cz

Chystá se otestování všech občanů Česka

Ministr zdravotnictví Roman Prymula ve čtvrtek představil plán na testování všech občanů na koronavirus. Testovalo by se tzv. antigenními testy. Ministerstvo bude jednat s praktickými lékaři, kteří by testování prováděli. Prymula označil plán za ambiciózní, začít realizovat by se mohl už za dva týdny.

„Je tu velká skupina lidí, kteří testováni nejsou. A ta skupina může být mnohonásobkem toho, kolik osob tady jsme schopni zachytit,“ uvedl Prymula s tím, že vláda v posledních dvou dnech řeší ambiciózní projekt otestování všech občanů ČR.

„Protestování v podstatě všech obyvatel České republiky by nebylo na bázi testů PCR, ale bylo by to testy antigenními. Budeme velmi intenzivně jednat s praktickými lékaři, a pokud se celý ten projekt podaří, tak si dovedu představit, že s nějakým odstupem 14 dnů by toto bylo možné,“ prohlásil ministr.

„Takovýmto mechanismem bychom byli schopni odhalit nějakých 90 až 93 procent pozitivních jedinců v populaci, a tak následně snížit tím, že je pošleme do izolace, riziko, že se u nás bude ta nemoc šířit takovým tempem, jak se šíří doposud,“ uvedl Prymula.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka nicméně ČTK řekl, že se sdružením o návrhu nikdo nejednal. Bez podrobností se k němu nechtěl vyjadřovat.

Testování bude dobrovolné

Podle Prymuly bude testování dobrovolná záležitost. „Doufám, že lidé se budou chtít testovat. Alespoň šest milionů,“ upřesnil své očekávání ministr v podvečerním rozhovoru pro ČT. „Těžko někoho budeme nutit,“ připustil.

U praktických lékařů by podle něj mohlo být testováno do sto osob denně.

Projekt je podle Prymuly potřeba důkladně připravit, protože testování není možné provádět příliš dlouho.

Antigenní testy jsou rychlé, nemusí ale odhalit všechny

Testování se v současnosti provádí metodou PCR, což je přímé zjišťování přítomnosti viru v organismu. Antigenní testy, o kterých hovořil ministr Prymula, detekují přítomnost antigenů, což jsou specifické proteiny, které se objeví na vzorku z dýchací soustavy, pokud se virus v dané chvíli aktivně replikuje. Proto je tento test vhodný k odhalení právě probíhající infekce. Provádí se výtěrem z nosohltanu. K vyhodnocení není potřeba laboratoř, výsledek je znám do 30 minut. Spolehlivost antigenního testu ale ovlivňuje například koncentrace viru či doba od nástupu nemoci. Některé nakažené nemusí odhalit.

Vedle toho ještě existují testy zjišťující přítomnost protilátek. Pro dohledávání lidí, kteří jsou aktuálně nemocní, se ale nehodí. Tyto rychlotesty totiž spolehlivě prokazují nákazu koronavirem až zhruba sedm dní po infikování a později. Pokud se tedy člověk nechá testovat bezprostředně poté, co se nakazil, test na protilátky bude mít negativní.

Stejně tak může být test negativní u lidí, kteří nemoc prodělali s minimálními příznaky a nevytvořili si kvůli tomu dostatek protilátek. Většina lidí, kteří nemoc covid-19 prodělali a už nejsou infekční, však bude mít test na protilátky pozitivní. Zatím však není jasné, na jak dlouho, hovoří se o tom, že imunita trvá minimálně tři měsíce. Tyto testy je možné koupit v lékárně a požádat lékaře o jeho provedení. Testuje se z krve. Test je možné si i zaplatit na některých testovacích místech.
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků

cron