Noo, nevím, jestli mi porozumíš, stejně jako arminovi, spíše si myslím, že ne.
Nejde o to, chtít zmanipulovat někoho nebo všechny, nebo abych mu já stačila, nebo on stačil mně.
Je to trochu jinak a trochu hlouběji..., možná by se k tomu přiblížení hodil příběh... představ si, že máš dvě děti, holku a kluka a už máš nějaký ten věk, tzn., že ony také mají nějaký ten věk a docela si v tom životě vedou, daří se jim dobře, mají děti, daří se jim existenčně dobře, zdají se, že jsou šťastni s partnerami, které si vybrali... no a pak máš třetí (čtvrté....) dítě, které je jakoby by bylo černou ovcí rodiny, ve smyslu, že je stále bez práce, i když už má taky nějaký svůj věk, který už je taky záhodno poplatný dospělosti, je stále bez financí, střídá partnery, kdyby jen to, s každým novým partnerem si pořídí další a další dítě, a není schopny je zabezpečit, jak ty partnerky, tak ty své děti, je stále na útěku... a to doslova...
No a ty jsi rodič, jak těch dvou dětí, tak i toho třetího dítěte (čtvrtého, pátého....) a víš, že jako rodič již dospělých dětí nic nezmůžeš, i kdyby ses zachovala tak nebo jinak. Několikrát jsi tomu třetímu, čtvrtému.... pomohla, poslala peníze, na chvilinku jsi mu pomohla se dostat z existenční bídy, dluhů, sraček, kdy se zdálo, že už všechno bude ok, ale nebylo a není.... a po nějaké době ti dojde, že nemůžeš nic, že už jsi všechno zkusila bez efektu..... a že jediné, co můžeš a musíš!!! je nechat "své" dítě být napospas....
Toto zjištění je pro rodiče velice, velice bolestivé a vůbec se nedivím, že to některý rodič nedokáže, nechat být (i když pro dítě je to to nejlepší, co by mu snad.... mohlo pomoct)...
Toto je příběh. Alegorie. Příběh podle mne dokáže nejlépe přiblížit to, co chce být sděleno, protože je tu šance ho prožít... a pochopit...
Takto to mají ti, kterým je "souzeno" zde pobývat jako bodhisattvové, oni trpí, když vidí nevědoucí, když vidí trpící, když vidí nevidoucí.... trpí.... a nemohou si pomoct....
Neříkám, že armin je jeden z bodhisattvů, možná ano, možná ne.... možná hledá způsob, jak těm nevidoucím otevřít oči.... hledá způsob..... a moc se mu to zatím nedaří.... kdo ví.... možná, až ten způsob najde, JAK, pomůže nejen těm nevidoucím, ale i sám sobě.... ♥