AlfaScorpii píše:Dle mě nic objektivního neexistuje, protože právě vždy existuje jen subjekt, který získává poznání o něčem.
AlfaScorpii píše:Ačkoliv ten výklad ve wikipedii to letmo zmiňuje, přesto dle mě stále vychází právě z toho milného předpokladu, že vůbec nějaká objektivní realita existuje.
Dle mě nic objektivního neexistuje, protože právě vždy existuje jen subjekt, který získává poznání o něčem.
Skloubením společných subjektivních pohledů nevzniká objektivní pohled, vzniká maximálně dejme tomu statisticky řečeno medián mnoha subjektivních názorů.
Pakliže bychom to chtěli nějak smysluplně pojmout, pak jedině s nadhledem. A ten nadhled znamená, že každý subjektivní pohled je platný.
Otázka zní, je tento názor na objektivitu vs. subjektivitu objektivní, či subjektivní? Dle výše zmíněného je subjektivní a jakýkoliv jiný je stejně platný.
A tedy - bla bla bla bla
A není-li tento tvůj převratný výrok něco jako "daleko se tyčící idea, nebo nějaká hotová existence, hotová pravda", tak co to tedy je? Hotová lež?watta píše:objektivní realita existuje, protože ji vytvářejí subjektivní reality, které nejsou vůči sobě navzájem nepropustné, ale neexistuje ve formě nějaké daleko se tyčící ideje, nebo nějaké hotové existence, hotové pravdy.
Cizinec píše:A není-li tento tvůj převratný výrok něco jako "daleko se tyčící idea, nebo nějaká hotová existence, hotová pravda", tak co to tedy je? Hotová lež?watta píše:objektivní realita existuje, protože ji vytvářejí subjektivní reality, které nejsou vůči sobě navzájem nepropustné, ale neexistuje ve formě nějaké daleko se tyčící ideje, nebo nějaké hotové existence, hotové pravdy.
Ale já neříkám, že je to bílé. Ani, že to je žluté, červené, modré, zelené, zelenkavé, dozelena, nazelenalé, lehce zelené.Petr píše:No kdyz neco neni cerne, musi to znamenat, ze je to tedy bile? Nemuze to byt zlute, cervene, modre, zelene, zelenkave, dozelena, nazelenale, lehce zelene?
Cizinec píše:A není-li tento tvůj převratný výrok něco jako "daleko se tyčící idea, nebo nějaká hotová existence, hotová pravda", tak co to tedy je? Hotová lež?watta píše:objektivní realita existuje, protože ji vytvářejí subjektivní reality, které nejsou vůči sobě navzájem nepropustné, ale neexistuje ve formě nějaké daleko se tyčící ideje, nebo nějaké hotové existence, hotové pravdy.
Tvoje řeč JE nehotová. To můžeme prohlásit za hotovou věc, protože to říkáš sám. Sorry.watta píše:to, o co jde, je to že to není pravda ani lež hotová, ale vždycky nehotová.
Achh watto. Co bylo, už není. Jestliže víš, že pravdu už nemáš, proč sem své ne-pravdy píšeš? Cožpak jsi bláhový, abys věřil, že pravda záhadně vzniká vytrvalým opakování ne-pravdy?watta píše:ve chvíli, kdy říkám, že je něco pravda, to jako pravdu tvořím. ale jakmile ji takhle rozpoznám, tak už ta pravda zase minulostí
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník