miroslav píše:Jana píše:"Nejvyšší překážkou je nevědomost. Myšlenka "já jsem tělem" je jejím základem. Proto ani o sobě, ani o jiných nemyslete, jako by byli tělem, ale vždy nejvyšší pravdou."
E. Tomáš
Vůbec nevadí, že si myslíš, co si myslíš, ale překvapivé je, že si troufáš posuzovat něco, o čem nemáš nejmenší ponětí.
Holčičko, já neposuzují to, co říkal pan Tomáš, ale mluvím čistě o tom, komu jsou ta slova určená, Ty si to pořád pleteš a zajímavé je proč. Myslím že už jsem tě na to u téhož citátu nejméně dvakrát upozorňoval.
To opravdu nejsi schopná ten rozdíl pochopit?
Stejně tak nekritizuji slabikář pro první třídu tím, když prvňačce, která si na základě slabikáře myslí, že snědla všechnu moudrost, řeknu, že slabikář je určen pro prvňáčky a to tak, aby to bylo přiměřené jejich chápání.
Už je to konečně jasné?
Zde to dobře vysvětluje Eduard Tomáš, jak je to s těmi prvnáčky a opravdu pokročilými:
953.
Mluvil jste před chvíli o duchovním Srdci. Co to vlastně je a jaký je rozdíl mezi tímto srdcem a fyzickým orgánem stejného jména?
Duchovní Srdce je něco jiného než fyzický resp. fyziologický orgán stejného jména. Je to jiný název pro Atmana, Nadjá nebo Já.
Nadjá - jak jsem četl - žije ve fyzickém srdci jako bod.
Z hlediska duchovní výuky je to pravda. Nadjá se opravdu umístuje na pravou stranu fyzického srdce a také se mluví o submikroskopickém bodu. Ale je to jen užší hledisko a čistě účelové pro výuku žáků. Z hlediska Pravdy je duchovní Srdce neosobní a nekonečný Duch. Protože je v něm obsaženo vše, co existuje, nemůže být omezeno na kousek lidského těla.
To je opravdu těžké pochopit.
Ano, pokud to není realizováno - potom je to jasné.
Právě proto musí duchovní Učitelé vycházet jen z relativní pravdy, jinak by jim žáci neporozuměli. Teprve pozdější vlastní zkušenost během času žáka sama poučí.Ale Mahariši přece také mluvil o srdečním centru duchovních zkušeností, umístěném v srdci na pravé straně prsou.
Ano, nebot to vykládal osobám, které všechny pokládaly své tělesné ego za subjekt a myslely trvale v pojmech těla a světa. Proto musel sestoupit se své neosobní úrovně nekonečného Ducha na úroven fyzického těla. Jindy však řekl výslovně, že čisté Vědomí, které je srdcem, obsahuje vše a nic není mimo ně nebo vně něho. "Toto je nejzašší Pravda", zdůraznil přitom. .........................................
Tedy to, co v tomto foru bývá obvykle uváděno, že to řekl Ramana Mahriši, je právě to pro ty prvnáčky. Ale je prvnáček schopen si uvědomit, že je to jen pro jeho dosavadní úroven? Zřejmě ne. Ještě není pro nejzašší Pravdu připraven.
Je dobře, že na to Miroslave upozornuješ.

Třeba aspon někdo z Návštěvníků si dokáže uvědomit, že je rozdíl mezi prvnáčky a pokročilými a proč se jim ještě nesděluje nejzašší Pravda.