watta píše:to jsi napsal opravdu úžasně, hezky poeticky a trefně...
Lída píše:Nebuďte naivně důvěřiví, ale naslouchejte. Vnímejte sebe sama i jiné nestranně (=nevěřte hned a priori tomu, co vás napadne, ani každému kolem). Nenaleťte všemu, co slyšíte, ale zvažujte: je to skutečně pravda? Naslouchejte záměru, který je skryt za slovy - jedině tak porozumíte skutečnému poselství.
watta píše:ale asi bych to celé tady brala trochu s rezervou, vzhledem k tomu, že rozebíráme anotaci nějakého jiného konkrétního člověka, a nikoli knihu samotnou
krimen píše:Dobrý večer,
můj pohled je takový, že pokud si člověk neprožije určité věci na vlastní kůži a to opravdu neprožije, tak si může myslet, že je chápe, že jim rozumí,ale vnitřně musí cítit, že je tam pořád něco, co ho nepustí dál. Tak je to asi i s dohodami. Četla jsem Čtyři dohody x krát, krásně se to čte, v praxi už mnohem těžší, zvyk je železná košile. Pokud Vám někdo řekne, že neexistuje čas ani prostor a vše je jednota, můžete chodit a omýlat, jak neexistuje prostor ani čas, mluvíme o tom, chceme být možná zajímaví. Když Vás "to" v meditaci "pustí" a vyhodí do "míst" o kterých jste neměli ani tušení a vy si prožijete to, že prostor a čas neexistují, tam někde pochopíte spoustu věcí a věci Vám do sebe zapadnou jako puzzle. Zažijete nekonečnou svobodu. O tom samém mluví čtyři dohody, ale cesta k tomu je dlouhá a rozhodně nelehká. Pak už nemáte potřebu chodit a mluvit o tom, že neexistuje prostor ani čas. Nemáte potřebu posuzovat lidi. Chápete je. A milujete...hluboce, opravdu hluboce. Bez chamtivosti, žárlivosti, připoutanosti, zlosti atd...Všechny cesty vedou do Říma a je jedno, jestli se řídíte dohodami, jestli meditujete to či ono, důležité je poznání a prožití si těch "věcí" samých. Pátou dohodu chápu tak, že když se člověk dostane do určitých životních situací, může být opravdu na dně, je v situaci kdy nenávidí sám sebe, tím pádem všechny, protože, jak můžu nenávidět se a ostatní milovat? Pak mu běhají v hlavě věci přes sebe, proti sobě,ale není to jeho pravé já. Je těžké rozlišovat myšlenky, keteré Vás "ovládájí", je to těžká práce, ale když se to člověk naučí, tak už tak může žít... Což je ta svoboda...na keteré je třeba dál pracovat, protože nánosy bývají silné
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků