Petr píše:watta píše:a mě z toho, co tu abraham povídá, není moc jasné, jakou že to zrovna LEŽ má na mysli
hehe, no tak to se budeš muset zeptat ho, jestli tě skutečně to zajímá
můžu pouze napsat jak to vnímám já za sebe.
Vnímám to jako rozšíření našich možností, jakési povolení našich mezí, za to co je realita a povzbuzení od Abrahama jít od manifestované reality směrem k Vortexové realitě, i když ta se může někomu zdát jako výmysl, jako lež. Protože jako Abraham jsem si jist, že to co je ve Vortexu, prostě je, existuje, takže pokud budeš někomu tvrdit, že jsi taková a taková a máš to a to, tak i když to skutečně ve Vortexu máš, tak pro ostatní je to nevnímatelné, a mohou to oni vnímat jako lež.
tak to je hardcore, vortex jako lež?
to jsou mi teda posuny
můj dotaz byl v zásadě směrovaný na to, jestli abraham mluví o lži jako o něčem, co "se tváří jinak, než jaké to "ve skutečnosti" je" - protože z tohoto hlediska nic jako lež neexistuje. citovaná "skutečnost" je vždy skutečností jednotlivce, případně společenství.
příklad: člověk, který vyrostl v prostředí, které mu umožnilo duchovní rozvoj, si může myslet, například, že lidé, kteří se berou pro peníze, se nemohou mít "opravdu" rádi a nazývá jejich "lásku" lží. protože ti dotyční ale nejsou schopni ničeho jiného, žádného jiného vztahu, kterého je schopen člověk, který má široké srdce, je to láska. ať si o tom člověk se širokým srdcem myslí, co chce. pro ně je to jediná forma lásky, kterou jsou schopni. ale to neznamená, že to láska není. v těchto případech tedy není možné najít žádnou univerzální pravdu, která by platila pro všechny. jsou skupiny, které se na nějaké pravdě shodnou, ale jiné budou celý život ctít zase jinou pravdu. jsou ale i jiné formy lži a pravdy, a ty už tady nastínila trochu Lída:
stejně tak jako v příkladu s "prší"
, jsou věci, nad kterými neexistuje žádná diskuze. jinak bychom museli tuto realitu považovat za neskutečnou, což sice darryl jako variantu nabízí, ale je poněkud zcestná - každý ví, jak to bolí, když se o tuto realitu uhodí, a pokud darryl nepromokne, až se bude procházet v bouřce, budu ochotna připustit, že není šarlatán (skutečně velcí duchovní velikáni na rozdíl od něj nikdy takovéhle věci nepotřebovali ani tvrdit, ani prokazovat). tedy pokud spřádám pikle s jedním ze svých kolegů proti druhému ze svých kolegů, v důsledku kterých nakonec já vydělám nějaké peníze, k nimž bych jinak nepřišel, protože svými jinými schopnostmi si je nevydělám, zatímco kolega v důsledku toho přijde o práci proto, že jsem mu některé informace podal nesprávně a jiné zatajil (nebo jiný případ korupce atd.), pak je to jednoznačná křivda na pravdě, a to tu mluvíme o
pravdě tohoto skutečného světa. takovouto křivdu na pravdě označujeme jako LEŽ. spadá do ní veškeré
neposkytování informací o dění v tomto světě tak, jak se skutečně udály, případně dokonce
poskytování záměrně upravených informací o dění v tomto světě.
vzhledem k tomu, že na rozdíl od Království nebeských v tomto světě můžeme vytvořit JEDINÝ možný svět, který, právě proto že není virtuální, nemůžeme libovolně upravovat, je i prostoduchému nováčkovi v tomto světě záhy poměrně jasné, co LEŽ je a co není. lidé, kteří se naučí lhát, jsou si původně toho, že lžou, také vědomi velice dobře. ale v dalším používání a manipulaci (
protože lež je vždy užívána za účelem manipulace ostatních) selhává jeho okolí (obvykle rodiče), kteří jej, mnohdy zcela nevědomě, ale nejčastěji vlastním příkladem - opět získaným ze své vlastní rodiny - v takovém používání lži podporují. dítě se tak naučí, že tímto způsobem lze dosahovat jistých výhod, které by, bez použití lží, pro něj zůstávaly nedostupné. a tak se vytváří notoričtí lháři - vpodstatě, s trochou nadsázky, žádní jiní než notoričtí lháři, nebo naopak notoričtí pravdomluci
, v tomto světě neexistují.
tuto ve druhém případě definovanou LEŽ není možno učinit součástí jakéhokoliv virtuálního světa, a tedy k ní přistupovat s odlišným stanoviskem podle vlastního vývoje, momentálního rozpoložení, a tak dále - tedy podle toho, o čem mluví Abraham, a co můžeme libovolně dělat se světy, o nichž se tady na těchto stránkách většinou bavíme - totiž o světech
našich představ o tomto světě. tedy mohli bychom, ale protože vesmírné zákony jsou silnější, než "naše", položíme-li ruku na kamna, spálíme se. necítíme to akorát, když jsme malomocní...
jistěže i taková lež v někom vyvolává, jak již bylo nastíněno, pozitivní pocity. pokud někdo na tyto machince od malička uvykne, je s nimi potom celý život v souladu. TO SE ALE TÝKÁ JENOM TOHO KONKRÉTNÍHO LHÁŘE
neznamená to, že by s nimi měl být v souladu kdokoli, kdo s takovým lhářem přijde do styku. a proto není možné říct, že lež je správná, a že je jenom otázkou úhlu pohledu, protože jsou do ní
VŽDY inkorporování více než jeden člověk. není tedy NIKDY součástí jenom jednoho jediného "vortexu", jediné duše.