AlfaScorpii píše:Každopádně by mě zajímalo, kde k tomu všemu Hill vlastně přišel
Jana píše:Řekla bych, že důležité je, že to funguje.
AlfaScorpii píše:Zajímavé, jak na tuhle knihu poslední dobou často narážím. Až mě to láká si jí skutečně přečíst, aspoň poznám myšlenkovou základnu Jerryho Hickse.
Každopádně by mě zajímalo, kde k tomu všemu Hill vlastně přišel
AlfaScorpii píše:No já si věřím, v co chci, např. v to, že nějaký Carnegie nemá absolutně vliv na to, v co věřím![]()
A v co věří ostatní, mi je docela jedno. Čímž nepopírám, že na víru jiných můžou výsledky Carnegieho činnosti mít velký vliv.
Petr píše:ted akorat nevim, jak to myslis.
v co verime, v co bychom neverili, kdybychom vedeli?? a v co bychom verili, kdyby jich nebylo?
AlfaScorpii píše:> Watta:
Říkáš, že existuje vždy jenom víra. S tím s Tebou zcela souhlasím.
Pak ovšem musím dodat: Není Tvoje teze, že Rockefeller s Carnegiem mohou za současnou podobu světa a jeho věr, opět jen Tvoje víra?
Já mám za to, že je. A nezáleží na tom, jak velcí to byli magnáti a jaký vliv měli.
Já zase věřím tomu, že za současnou podobu světa mohou všichni do jednoho, kteří na tomto světě žili. Někdo samozřejmě více, někdo méně, ale všichni podobu světa utváříme. Protože stejně tak totiž můžu tvrdit, že nebýt Einsteina, neexistuje kvantová fyzika a tím by neexistovali ani současné počítače, nebýt Maxwella, neexistuje Einsteinova teorie relativity a GPS by nemohlo fungovat, nebýt Fleminga, tak neexistují antibiotika a lidstvo by pošlo na bakteriální onemocnění, nebýt Euklida, neexistuje ani současná podoba matematiky, nebýt Watta (nikoli watty), neexistuje parní stroj, neexistuje ani průmyslová revoluce a pak by neexistovaly ani parníky a pan Carnegie by se neměl jak dostat ze Skotska do USA a rozjet tam svůj byznys atd. atd.
Samozřejmě všechny ty výroky jsou z určitého úhlu pravdivé, ale z jiného úhlu jsou nesmyslné. Všechny události ve světě jsou multifaktorové a nelze je přisuzovat jedinému člověku. Navíc, kdyby s teorií relativity nepřišel Einstein, přišel by s ní pravděpodobně brzo někdo jiný, kdyby parní stroj nevymyslel Watt, tak ho vymyslí někdo jiný, kdyby kdyby kdyby...
bla bla bla
Neboli ano, i Carnegie může za víry tohoto světa, stejně jako v podstatě kdokoliv jiný.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků