Proto ve stavu čiré pozornosti, bez strženosti náklonností nebo potřebou něco kontrolovat a hlídat, nedochází ke sebeztotožnění s pozorovaným. To je cesta samoosvobozování bytí, jak ji vysvětluje na příklad tibetský dzogčhen tady nebo tady.
...................................................................................................................................
Což o to, to je naprosto v pořádku,
a mě to také tak vyšlo,
že když něco přijmu jako že to je ON, tak zde zůstane jen čistá neutrální pozornost v přítomném okamžiku,
a pak je to takto, jak píše Radek:
Lída píše:Obyčejný přijetí = ustání mysli -> obyčejná spokojenost = samoosvobozování Vědomí od Sebeztotožňování se Svými obsahy.... a to je všechno.
Krásný, jak se všechny ty tuny duchovních mouder dají shrnout do jedné srozumitelné věty.

Dal bych to vytesat do kamene. Aspoň pro teď si to někam zapíšu. Už jen když jsem to četl tak jsem měl pocit osvobození.

Ale přes tu veškerou sílu,
jsem to aspon tedy pro sebe opravil:
1) Bůh není je Vědomí, ale je i Láska
(samozřejmě uvědomit si, že podkladem samsáry je i Láska je to nejtěžší, mnohem lehčí je si uvědomit pozornost (kterou neustálepozorujeme) mnohem lehčí je si uvědomit přítomnost ted a tady která je neustálým pokladem časoprostotu,
ale láska jakoby zde neustále nebyla, prostě ji nelze najít)
2)Podle mě, Vědomí je neutrální, je mu tedy jedno, co pozoruje a nijak mu tedy nevadí naše vasány,
pokud jsme ve stavu Vědomí, podle mého náhledu nevytváříme nové vasány, protože jsme neutrální,
ale také ani nerozpouštíme staré vasány, PROTOŽE JSME NEUTRÁLNÍ
Takže:
ego neustále říká, to nechci
Vědomí to jen pozoruje a protože je neutrální, tak do toho nijak nezasahuje, je to prostě "práznota" v které se to odehrává
ale Láska to spojuje, sjednocuje, přijímá to rozdělené a transformuje to a dává tý prázdnotě plnost
Takže:
když jsem se pak kouknul na princip bhaktijogy, milovat lásku, tak tam zcela jasně musí být pozornost, protože ta je všude a vždycky, ale je tam také přítomnost ted a tady, protože milovat lásku a stát se láskou je to samé co přítomnost ted a tady, a navíc je tam to sjednocení a plnost přijetí
Ale o to v podstatě ani tak nejde,
alespon tedy na tomto vlákně, a alespon pro mě,
tady jde o to, že já osoba říkám, že je to špatně a tedy musím praktikovat třeba bhakti nebo něco jiného,
tedy jde o moji vůli a boží vůli což je nakonec jedno a to samé,
jenže boží vůle je tvořivá vůle, takže nás směřuje do snu a osoby