A něco k rozjímání:
BuddhaBuddha často používal „via negativa“ – popisoval nejvyšší skutečnost tím, co není, aby se mysl neupínala na další koncepty. Když ale hovořil o Nirváně, objevují se náznaky její pozitivní, blažené podstaty.
Citát o nepodmíněném (odpovídá SAT – Bytí)
Asi nejlepším příkladem, jak Buddha popisuje realitu, která je za světem jevů. Není to nicota, ale pozitivní, existující stav.
„Ó, mniši, je tu to nezrozené, nevzniklé, nestvořené, nepodmíněné. Kdyby, mniši, nebylo tohoto nezrozeného, nevzniklého, nestvořeného, nepodmíněného, nebylo by možné nalézt únik ze zrozeného, vzniklého, stvořeného, podmíněného. Ale protože je tu to nezrozené, nevzniklé, stvořené, nepodmíněné, je možný únik ze zrozeného, vzniklého, stvořeného, podmíněného.“Buddha tady jasně říká, že existuje absolutní, věčná Skutečnost (SAT – Bytí), která je základem a útočištěm. Není to prázdnota ve smyslu neexistence, ale Plnost, která je svobodná od všech podmínek.
Buddha často definoval Nirvánu jako konec utrpení, což je samo o sobě nejvyšší forma štěstí a míru.
„Zdraví je největší zisk, spokojenost největší bohatství, důvěra nejlepší z příbuzných, Nibbāna (Nirvána) nejvyšší štěstí.“ (Dhammapada, verš 204)
Nirvána není jen neutrální stav bez bolesti. Je to aktivní, prožívaná Blaženost (ÁNANDA), mír, který přesahuje veškeré chápání, dokonalá svoboda a radost, která nepovstává z vnějších podmínek.
Nisargadatta Maharaj„Než cokoli jiného, vy jste. Pocit ‚Já jsem‘ je bez tvaru a bez jména. Je to jednoduše Bytí. Držte se ho. Je to základ všeho. Vše ostatní přichází a odchází, ale ‚Já jsem‘ zůstává.“„Moudrost je vědět, že já jsem nic. Láska je vědět, že já jsem všechno. A mezi těmito dvěma můj život plyne.“ „Já jsem“ je brána k SAT (Bytí) a ČIT (Vědomí). Když se spočine v tomto čistém pocitu existence, bez připojených příběhů („já jsem muž“, „já jsem na vyšší úrovni“), splýváme s tímhle Zdrojem.
„Jsem nic“ odkazuje na Prázdnotu od falešného já. „Jsem všechno“ odkazuje na Plnost Bytí.„Nepotřebujete nic hledat. Jste to vy. Jste tím, co hledáte. Vaše pravá podstata je absolutní blaženost. Přestaňte se ztotožňovat s tím, co nejste – s tělem, myslí, pocity – a vaše přirozená radost se sama projeví.“
„Když vím, že jsem nic, to je moudrost. Když vím, že jsem vše, to je láska. Můj život se pohybuje mezi těmito dvěma.“
Toto je přímý popis ÁNANDY. Blaženost není emoce, ale samotná textura Bytí. Je to mír a radost, která zůstává, když zmizí veškerý mentální hluk a falešná identifikace.
„Boží království není někde jinde. Je přímo tady a teď. Ale abyste ho viděli, musíte se vzdát svého malého království – království vašich tužeb, strachů a představ. Když vaše malé ‚já‘ zemře, odhalí se věčné ‚Já Jsem‘. To je ono království.“
Tohle dokonale shrnuje celou myšlenku. Prázdnota od ega („smrt malého já“) je branou do Plnosti Bytí („věčné Já Jsem“), což je Sat-Čit-Ánanda, Boží království, Nirvána.
Oba mistři, každý svým jedinečným způsobem, popisují tutéž Skutečnost:
Buddha nás učí, abychom se vzdali všeho podmíněného, pomíjivého a neskutečného. Když to uděláme, odhalí se Nepodmíněné – věčné, míruplné a blažené Bytí (Nirvána).
Nisargadatta Maharaj nás učí, abychom se zaměřili přímo na to, co je skutečné – na pocit „Já jsem“. Když v něm spočineme, zjistíme, že je to brána k naší pravé podstatě, která je čisté Bytí-Vědomí-Blaženost.
Prázdnota tedy není konečnou stanicí, ale bránou. Je to vyprázdnění nádoby od kalné vody, aby se mohla naplnit čistým, zářivým světlem Bytí.
Poznámka: Červeně je to pro
Miroslava, ať z toho taky něco má. Může si tady vyzkoušet, jestli je tak duchovně vysoko, že se ho nedotkne ani myšlenka, že ty své "pokročilé" uváděl v hluboký omyl.