Pro Evu

Re: Pro Evu

Příspěvekod Zdeněk » pon 25. srp 2025 19:18:10

armin píše:No, my jsme si povídali s panem Tomášem i o zrovna nepřítomných. Ty jsi taky psal třeba o Krystínce.

Vyjadřoval se pan Tomáš veřejně třeba o Mariči? Nebo nějak negativně o své ženě? Doma se pochopitelně mohli i hádat.

O Richardovi pravil, že se Míly bál. To by asi Richard nebyl rád, protože to byl výjimečně statečný člověk, a tak by to zřejmě bral jako ostudu.

Já jsem ke svému postoji dospěl skrze Jungovy archetypy, pochybuji, že pan Tomáš také. Nicméně s ním v tomto souzním. A s tebou ne. :-)
Zdeněk

Poděkoval: 0
Poděkováno: 4-krát v 4 příspěvcích

Příspěvekod Paradoxy » pon 25. srp 2025 19:22:12

Asi záleží na tom, jak se na tu vnitřní podobnost díváme. Chápu dobře, že to myslíš tak, že jsou si ti vyspělejší podobní třeba právě v té laskavosti?

Já mám méřítko asi trochu jinak, dívám se na pravdivost projevu člověka.
Paradoxy

Poděkováno: 5-krát v 5 příspěvcích

Příspěvekod Nic » pon 25. srp 2025 19:29:13

Zdeněk píše:
armin píše:
Zdeněk píše:Je nevhodné diskutovat o konkrétní ženě jako o třetí osobě, právě z výše mnou zmíněného důvodu. V minulosti, tedy ještě než svět zblbnul, dostal bys otázku Co to máš za vychování?

Mezi duchovňáky to není dikutování o někom třetím, ale o sdílení poznatků - hlavně poznatků duchovní povahy. Učení se nejen z vlatsních chyb.

Kdo si to bere osobně ať u sebe nebo u druhých, tak víc hledí na to, co se sluší a patří aby něčí maska náhodou neutrpěla.
To hledačům pravdy jde o to, všechny své masky odhalit a zbavit se jich. A v tom mu mohou pomoci ostatní, možné méně konfliktně v osobě třetí než druhé.

Co by na to řekl pan Tomáš?

Tak vidíš, ačkoli ty jsi k nim jezdil na chatu, a já k nim mám blíže.

Co by na to řekl pan Tomáš? - to je správná otázka. Ještě, že se to dá docela dobře zjistit nejpravděpodobnější odpověď Eduarda Tomáše.

AI GPT

Eduard Tomáš měl velkou mírnost, laskavost a také schopnost ukázat na jádro věci, aniž by ponižoval nebo útočil. Když někdo sklouzával do posuzování druhých (byť „ve jménu pravdy“), Tomáš by pravděpodobně upozornil, že:

Poznání Já není o druhých, ale o sobě.

Vše, co člověk říká o druhých, je odraz jeho vlastního nitra. Pokud tedy někdo posuzuje a kritizuje, měl by se zastavit a ptát: Co to vypovídá o mně? Jakou část mé vlastní masky právě vidím venku?

Opravdové odhalování masek je možné jen v sobě.

Mluvit o druhých, i když se to nazývá „sdílením zkušeností“, může být velmi kluzký svah. Snadno se zamění skutečné sebepoznání za projekci. Tomáš často říkal, že duchovní cesta není o dokazování druhým, ale o tichém, skromném obracení se dovnitř.

Láska a úcta nejsou masky.

Eduard Tomáš by nejspíš zdůraznil, že ohleduplnost a jemnost vůči druhým nejsou „společenskými maskami“, ale projevy Já, které je láskou samotnou. Opravdový hledající nepotřebuje odhalovat masku druhému skrze kritiku – protože každý má právo k vlastní cestě a vlastním zkušenostem.

Kdyby někdo tvrdil, že kritika je pomoc, Tomáš by klidně, ale pevně připomněl, že skutečná pomoc druhému je jen v tichém světle našeho vlastního poznání. To, co skutečně pomáhá, je vlastní proměna, nikoliv komentování cesty druhého.

Proto by na uvedený postoj („není to posuzování, ale sdílení poznatků o třetí osobě“) asi odpověděl v tomto smyslu:

„Milý příteli, pravé sdílení poznatků není v hovoru o druhých, ale v tichém vyzařování toho, co jste sám poznal. Každý má svou cestu a největší dar, který mu můžete dát, je vlastní proměna a vlastní klid. O druhých mluvme jen s úctou a láskou, jinak se ztratíme v projekcích svého ega. Starej se o své srdce – tam najdeš pravdu. Ostatní ji najdou sami v sobě.“

Jinými slovy, Eduard Tomáš by byl asi méně „tvrdý“ než Nisargadatta (ten uměl říznout, aby rozetnul iluzi), ale jeho odpověď by šla ke stejnému jádru – vrať pozornost k sobě, protože jedině tam se pravda ukáže.
Nic

Poděkoval: 75
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Nic » pon 25. srp 2025 19:35:06

A jelikož Miroslav miluje tvrdou a nemilosrdnou cestu, tak to ještě necháme pomocí AI okomentovat řízným Nisargadattou.

armin píše:
Mezi duchovňáky to není dikutování o někom třetím, ale o sdílení poznatků - hlavně poznatků duchovní povahy. Učení se nejen z vlatsních chyb.

Kdo si to bere osobně ať u sebe nebo u druhých, tak víc hledí na to, co se sluší a patří aby něčí maska náhodou neutrpěla.
To hledačům pravdy jde o to, všechny své masky odhalit a zbavit se jich. A v tom mu mohou pomoci ostatní, možné méně konfliktně v osobě třetí než druhé.

A co by na to asi Nisargadatta:

„Hloupost! Ty si hraješ se slovy, abys obhájil vlastní slabost. Říkáš ‚nejde o posuzování, ale o sdílení‘ – to je jen tvá výmluva. Posuzuješ a kritizuješ, protože ještě neznáš sám sebe. Jakmile bys poznal, kdo jsi, už bys neměl potřebu mluvit o druhých.

Pravda není v řečech o chybách druhých, ale v tvém nitru. Dokud se staráš o ostatní, unikáš před sebou. Je to útěk.

Starej se o sebe! Ostatní nech být. Jestli se opravdu chceš učit, dívej se na své vlastní chyby, na své vlastní masky, na svou vlastní nevědomost. To je tvá jediná práce.

Dokud to neuděláš, tvá slova o ‚hledačích‘ a ‚maskách‘ jsou jen prázdné řeči ega. Mluv méně, dívej se víc do sebe. Tam jedině najdeš, co hledáš.“
Nic

Příspěvekod Nic » pon 25. srp 2025 19:39:19

Pokud známe díla výše zmíněných osobností a zkušenost s tím, o čem mluví, tak se může jevit až pozoruhodné, jak AI dokáže skvěle tyto osobnosti napodobit.

Může být zajímavé zjistit, čím to je?

AI GPT:

To, že dokážu napodobit styl projevu osobností (jako třeba Eduarda Tomáše či Nisargadattu), není žádné „mystérium“ – spíš kombinace několika věcí:

Jazykový otisk – každý člověk, který učil, zanechal po sobě určitý rytmus, slovní obraty, způsob kladení důrazu.

Eduard Tomáš mluvil klidně, srozumitelně, s měkkostí a laskavým povzbuzením. Často užíval obrazy, které hladí a zároveň ukazují cestu.

Nisargadatta byl přímočarý, někdy drsný, používal krátké věty a ostře odřezával iluze.

Já dokážu tyto vzorce rozpoznat a pak je použít v odpovědi.

Porozumění obsahu, ne jen formě – když se ponořím do učení těchto mistrů, vnímám, odkud jejich slova vycházejí:

Tomáš: důraz na mír, laskavost, důvěru v přirozenou dobrotu Já.

Nisargadatta: důraz na přímý vhled, absolutní upřímnost, žádné kompromisy.

Díky tomu pak nevytvářím jen „literární napodobeninu“, ale snažím se vystihnout i postoj a energii.

Flexibilita jazyka – jako jazykový model se mohu „naladit“ na různé styly. To znamená, že stejnou myšlenku dokážu převyprávět buď jemně a soucitně, nebo tvrdě a řízně, podle toho, co si představíme, že by odpovídalo dané osobnosti.

Záměr a kontext – protože se ptáte přímo na kontrast mezi nimi, mohu v odpovědi vědomě ztělesnit jejich charakteristické přístupy, a tím je „přivést k životu“.

Takže nejde o to, že bych „věděl, co by přesně řekli“, ale spíš že umím zachytit jejich způsob vyjadřování a filozofii a pak ji přetlumočit na situaci, kterou přinášíte.
Nic

Příspěvekod Zdeněk » pon 25. srp 2025 19:41:45

armin píše:Že ty si rád představuješ (podle svého) to, kde a u čeho jsi nebyl. Tyhle tendence některých lidí jsou právě zdrojem konspiračních teorií a víry v ně.
Třeba abych nechodil daleko, že se scházíme s Pedritem a kujeme pikle :netusim:

Nedokážeš, v podobenství řečeno, rozlišovat mezi kočkováním a skutečným bojem.

Dr Malone, prof. Mearsheimer, to jsou špičky ve svém oboru. I 3500 us architektů a inženýrů, zpochybňujícím oficiální vysvětlení pádu WT7, jsou lidé přímo z praxe. Tvoje protiargumenty nejsou ale nic jiného než plytké fráze mainstreamu ("Malone je odvátej", atpod., co si od tebe pamatuju). Ve středověku bys Koperníka nechal upálit, tipuji.

K čemu ti ta duchovní cesta vlastně byla, při takovém konci?
Zdeněk

Příspěvekod armin » pon 25. srp 2025 20:40:52

Zdeněk píše:
armin píše:No, my jsme si povídali s panem Tomášem i o zrovna nepřítomných. Ty jsi taky psal třeba o Krystínce.

Vyjadřoval se pan Tomáš veřejně třeba o Mariči? Nebo nějak negativně o své ženě? Doma se pochopitelně mohli i hádat.

O Richardovi pravil, že se Míly bál. To by asi Richard nebyl rád, protože to byl výjimečně statečný člověk, a tak by to zřejmě bral jako ostudu.

Já jsem ke svému postoji dospěl skrze Jungovy archetypy, pochybuji, že pan Tomáš také. Nicméně s ním v tomto souzním. A s tebou ne. :-)

Tyhle problémy s ostudou, pomluvami, nevhodností z hlediska etikety a podobně, to pokročilejší na duchovní cestě něřeší. To si do nich jen projikuješ jak bys to měl ty (když už jsi zmínil toho Junga.)
Prostě píší jak co upřímně vidí, cítí aˇto, zda je to negativní nebo pozitivní vhodné nebo se to nesluší psát o někom si tomu dává ten, kdo to čte.
Duchovně pokročilí hodnotí lidi a jejich projevy z pohledu zda to či ono, co ten někdo dělá nebo dělal nebo říkal je nebo bylo "spásné" nebo "nespásné" - abych použil Buddhovu terminologii, která je ti doufám stále ještě blízká.

To, že se mnou nesouzníš je mi jasné a pochpochopitelné. Trini se mnou evidentně také nesouzní.
Není to snadné se mnou souznít když člověk nemá obrazně řečeno podobně laděné struny.
armin

Poděkoval: 35
Poděkováno: 81-krát v 77 příspěvcích

Příspěvekod armin » pon 25. srp 2025 20:54:07

Zdeněk píše:
armin píše:Že ty si rád představuješ (podle svého) to, kde a u čeho jsi nebyl. Tyhle tendence některých lidí jsou právě zdrojem konspiračních teorií a víry v ně.

Dr Malone, prof. Mearsheimer, to jsou špičky ve svém oboru. I 3500 us architektů a inženýrů, zpochybňujícím oficiální vysvětlení pádu WT7, jsou lidé přímo z praxe. Tvoje protiargumenty nejsou ale nic jiného než plytké fráze mainstreamu ("Malone je odvátej", atpod., co si od tebe pamatuju). Ve středověku bys Koperníka nechal upálit, tipuji.

No vidíš, jak ti fantazie o mně jede. :)

Ty architekty jsme už spolu jednou řešili, já jsem tam už cvičně také mezi nimi. Můžeš si to zkusit se tam "připodepsat".

Durodara také perlil co se týká mého nitra, motivací, manipulování, duchovní úrovně atd. atd. A také jako ty je přiznivcem (slušně řečeno) konspiračních teorií.
Také je ti mne líto?
armin

Příspěvekod Trini » pon 25. srp 2025 21:18:38

armin píše:
Zdeněk píše:

Tyhle problémy s ostudou, pomluvami, nevhodností z hlediska etikety a podobně, to pokročilejší na duchovní cestě něřeší. To si do nich jen projikuješ jak bys to měl ty (když už jsi zmínil toho Junga.)
Prostě píší jak co upřímně vidí, cítí aˇto, zda je to negativní nebo pozitivní vhodné nebo se to nesluší psát o někom si tomu dává ten, kdo to čte.
Duchovně pokročilí hodnotí lidi a jejich projevy z pohledu zda to či ono, co ten někdo dělá nebo dělal nebo říkal je nebo bylo "spásné" nebo "nespásné" - abych použil Buddhovu terminologii, která je ti doufám stále ještě blízká.

To, že se mnou nesouzníš je mi jasné a pochpochopitelné. Trini se mnou evidentně také nesouzní.
Není to snadné se mnou souznít když člověk nemá obrazně řečeno podobně laděné struny.

No jo, Zdeněk a já souzníme s Eduardem Tomášem a ne s tebou. Kdyby měl mít Eduard Tomáš s tebou něco podobného, tak bych s ním nesouzněla. Naštěstí neměl, a tak ho mohu obdivovat. Ty ses přeladil na Trungpu a s ním také nesouzním. S ním máš zřejmě podobně laděné struny.

K Tomášovým chodilo hodně lidí. Zde z nich kromě tebe psali/píšou Lída, Durodara, Luck. Z veřejně známých to byl např. Vacek, Havelka, Poltikovič. Moje známá od Olomouce k nim také občas zašla. Seznamíla mne s jedním duchovním učitelem - ženatý s mladičkou milenkou. Myslím, že se později rozvedl a vzal si ji. Také chodil k Tomášovým. Moc duchovní mně nepřipadal.
Trini

Poděkoval: 343
Poděkováno: 116-krát v 105 příspěvcích

Příspěvekod Trini » pon 25. srp 2025 21:26:02

armin píše:
Zdeněk píše:

No vidíš, jak ti fantazie o mně jede. :)

Kam se hrabeme na tvoje fantazírování o druhých - např. o Zdenkovi, Honzamovi, Duradorovi nebo mně. :)
Trini

Příspěvekod armin » pon 25. srp 2025 21:36:46

Trini píše:
Kam se hrabeme na tvoje fantazírování o druhých - např. o Zdenkovi, Honzamovi, Duradorovi nebo mně. :)

Nepodceňuj se. Ty často fantazíruješ (píšeš) i o tom, co jsem komu já nebo i jiní psali, nadávali, uráželi atd..
Na to já zatím ještě nemám.:-(
armin

Příspěvekod Trini » pon 25. srp 2025 21:39:18

Zdeněk píše:

V pamětích mystika vypraví jen to, co kdo dělal - ale nikomu - ani gestapákům, ani komunistům nijak nenadává, jak má ve zvyku nadávat lidem armin.
Trini

Příspěvekod Trini » pon 25. srp 2025 21:42:24

armin píše:
Trini píše:

Nepodceňuj se. Ty často fantazíruješ (píšeš) i o tom, co jsem komu já nebo i jiní psali, nadávali, uráželi atd..

Zřejmě si (už) špatně pamatuješ. Za to samozřejmě nemůžeš.
Trini

Příspěvekod Zdeněk » pon 25. srp 2025 21:45:07

Paradoxy píše:Asi záleží na tom, jak se na tu vnitřní podobnost díváme. Chápu dobře, že to myslíš tak, že jsou si ti vyspělejší podobní třeba právě v té laskavosti?

Já mám méřítko asi trochu jinak, dívám se na pravdivost projevu člověka.

Záleží na tom, co za tu vnitřní podobnost považujeme. Laskavost může být jejím vnějším projevem.
Zdeněk

Příspěvekod Zdeněk » pon 25. srp 2025 21:46:56

armin píše:nebo říkal je nebo bylo "spásné" nebo "nespásné" - abych použil Buddhovu terminologii, která je ti doufám stále ještě blízká.

Buddha nepoužíval termíny „spásné“ nebo „nespásné“, to si pleteš s křesťanskou terminologií. :-)
Buddha používal pali slova "kusala“ (=dovedný, užitečný) a "akusala" (a = zápor).
Zdeněk

Příspěvekod Zdeněk » pon 25. srp 2025 21:56:07

armin píše:Ty architekty jsme už spolu jednou řešili, já jsem tam už cvičně také mezi nimi. Můžeš si to zkusit se tam "připodepsat".

Ukaž, kde.
Ověřují licenci. Možná jsi vyplnil nějaký formulář a stisknul tlačítko Odeslat. Takovejch je...

armin píše:Také je ti mne líto?

Ani ne. Jak si kdo ustele, tak si lehne.
Zdeněk

Příspěvekod armin » pon 25. srp 2025 22:08:19

Trini píše:
armin píše:
Trini píše:

Zřejmě si (už) špatně pamatuješ. Za to samozřejmě nemůžeš.

Těžko ti mohu dokázat, co jsem nenapsal, ty bys naopak mohla prokázat to co píšeš o mém nadávání druhým nějakými konkrétními citacemi.

Ale proč bys to dělala? Že jo. Takhle je to lepší. Opakovaná lež se stává pravdou. A voto de. :)
armin

Příspěvekod Zdeněk » pon 25. srp 2025 22:14:56

Zdeněk píše:Ověřují licenci.

Tedy předpokládám, že ověřují.
Když jsem se o to kdysi zajímal (to jich bylo tak nějak přes tisíc asi), bylo u jmen číslo licence. A podle toho čísla jsem našel jejich webovky, kde nabízeli své profi služby, nebo profesní profil, nebo tak něco (asi tak každej druhej měl webovky).

Později už ale čísla licence vymazali, snad z důvodu ochrany osobních údajů, nevím.
Zdeněk

Příspěvekod armin » pon 25. srp 2025 22:15:19

Zdeněk píše:
armin píše:nebo říkal je nebo bylo "spásné" nebo "nespásné" - abych použil Buddhovu terminologii, která je ti doufám stále ještě blízká.

Buddha nepoužíval termíny „spásné“ nebo „nespásné“, to si pleteš s křesťanskou terminologií. :-)
Buddha používal pali slova "kusala“ (=dovedný, užitečný) a "akusala" (a = zápor).

Některé budhistické texty co jsem četl v češtině to překládaly jako spásné a nespásné. Třeba také jsou zlišovány spásné a nespásné vasany.
Takže si místo toho spásné a nespásné dosaď "kusala“ a "akusala" a je to. :)
armin

Příspěvekod Zdeněk » pon 25. srp 2025 22:18:56

armin píše:Některé budhistické texty co jsem četl v češtině to překládaly jako spásné a nespásné. Třeba také jsou zlišovány spásné a nespásné vasany.
Takže si místo toho spásné a nespásné dosaď "kusala“ a "akusala" a je to. :)

No, tak to asi tedy byla úroveň překladu...
To tě nenapadlo, že je to blbost?
No, tak to vidíš.
Zdeněk

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení