Jak prakticky aplikovat zákon přitažlivosti v každodenním ži

Doporučuji! O zákon přitažlivosti a o tom, jak být nepodmíněně šťastný

Re: Jak prakticky aplikovat zákon přitažlivosti v každodenním ži

Příspěvekod Nic » stř 27. srp 2025 16:37:20

Trini píše:
Nic píše:Nisargadatta zdůrazňoval,

Tvoje představy o Nisargadattovi těžko někoho budou zajímat, mne každopádně ne. :)

Je možné vycházet nikoliv z nějakých představ, ale z toho, co říkal. Bylo by zajímavé, kdybys sem dala nějakou citaci, která by dokládala, že Nisargadatta tvrdil něco jiného.

:happy:
Nic

Poděkoval: 75
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Trini » stř 27. srp 2025 17:10:10

Nic píše:
Trini píše:
Nic píše:Nisargadatta zdůrazňoval,

Tvoje představy o Nisargadattovi těžko někoho budou zajímat, mne každopádně ne. :)

Je možné vycházet nikoliv z nějakých představ, ale z toho, co říkal.

To jsou jen tvoje představy, že něco zdůraznoval. :)
Trini

Poděkoval: 346
Poděkováno: 116-krát v 105 příspěvcích

Příspěvekod Nic » stř 27. srp 2025 17:34:09

:D

no dobře, no

Máš naprostou pravdu, že veškerá minulost jsou jenom představy.

:D :D :D
Nic

Příspěvekod Nic » stř 27. srp 2025 17:36:14

:D :D :D

Nicméně všechno, co Nisargadatta zdůrazňoval, se ukázalo jako nosné pro prohlédnutí iluze oddělenosti.

Nic

Příspěvekod Nic » stř 27. srp 2025 17:38:40

"Protože je Bůh všude a vším, je jedno, hledáme-li ho uvnitř či zevně. Naprosto nutné však je – máme-li dojít Poznání –, abychom se uvědomili jako bytosti od Boha neoddělitelné. V omylu, že jsme od Boha odděleni, spočívá totiž všechno utrpení a sobectví světa. Proto hledáme-li Pravdu, musíme vědět, že iluze oddělenosti je základním kamenem nepravdy."

Eduard Tomáš
Nic

Příspěvekod Trini » stř 27. srp 2025 17:42:16

Trini píše:
Nic píše:
Trini píše:

Je možné vycházet nikoliv z nějakých představ, ale z toho, co říkal.

To jsou jen tvoje představy, že něco zdůraznoval.

P.S.

Když někoho bude zajímat, o čem Nisargadatta mluvil, tak si to prostě přečte. Přijímat informace z druhé ruky, které už jsou značně zdeformované osobním nastavením zpravodajce např. tebou, nemá smysl.

Velmi dobré je ovšem, jak shrnul podstatu toho, o čem Nisargadatta mluvil, Rameš Balsekar. Toho dokonce Nisargadatta vyzval, aby mluvil místo něho, když už ztrácel hlas. :)
Trini

Příspěvekod Trini » stř 27. srp 2025 17:44:30

Nic píše::D :D :D

Nicméně všechno, co Nisargadatta zdůrazňoval, se ukázalo jako nosné pro prohlédnutí iluze oddělenosti.

Kdyby se Nisargadatta zabýval tvým oblíbeným konceptem "iluze oddělenosti", tak bych ho hned přestala číst. :)
Trini

Příspěvekod Trini » stř 27. srp 2025 17:48:59

Nic píše:"Protože je Bůh všude a vším, je jedno, hledáme-li ho uvnitř či zevně. Naprosto nutné však je – máme-li dojít Poznání –, abychom se uvědomili jako bytosti od Boha neoddělitelné. V omylu, že jsme od Boha odděleni, spočívá totiž všechno utrpení a sobectví světa. Proto hledáme-li Pravdu, musíme vědět, že iluze oddělenosti je základním kamenem nepravdy."

Eduard Tomáš

Vypadá to, že iluze oddělenosti je především problém pro tebe. Nikdo jiný kromě tebe to neřeší. Až si to v sobě vyřešíš, přestaneš o tom pořád dokola psát. :)
Trini

Příspěvekod Trini » stř 27. srp 2025 18:34:14

Když jsem četla na začátku 90. let rozhovory s Eduardem Tomášem, tak jsem také na žádnou iluzi oddělenosti nenarazila. Nevěděla bych ani, co nějaká oddělenost má znamenat. Koncept Bůh jsem také nepoužívala, takže oddělenost od Boha by mi neřekla už vůbec nic. Od principu dobra, jehož působení jsem ve všem vnímala, nemohl být nikdo oddělený. Mně prostě oddělenost vůbec nic neříká. V rozhovorech s Ramanou a Nisargadattou jsem na ni také nenarazila. Jediný, kdo o ní pořád píše je Jana. Beru ji tedy jako osobní Janin problém, který pořád řeší a nemůže ho dovést k řádnému konci.

Nebo má tady ještě někdo jiný problém s odděleností? :donknow:
Trini

Příspěvekod Zdeněk » stř 27. srp 2025 18:47:23

Trini píše:
Zdeněk píše: - příčinou pádu západního buddhizmu (Trungpa narkomanství, Zen mistrů skandálů atd. atpod.).

Zdenku, jestli máš chut, mohl by ses podívat na tohle? Ty umíš anglicky, já jen mimimálně.

The Teacher. Guru - Chogyam Trungpa Rinpoche. Shambhala

https://www.youtube.com/watch?v=llYCveH ... 5F4E29314F

Moc dlouhý. :-) Sem tam jsem to proklikal, na Trungpovi vidím (z hlediska mé osobní zkušenosti počátečního alkoholika), že je většinou nalitej. Mě vůbec nezáleží na tom co povídá.

Existuje zdarma agent YT -> executive-summary, který popíše obsah anglického YT videa. Je to docela dobré (musíš ale chvíli počkat než to zpracuje). Pak existuje doplněk pro prohlížeč (firefox) "TWP - Translate Web Pages", když ho nainstaluješ, stačí jediné kliknutí a přeloží cizojazyčný obsah stránky do češtiny. Není úplně perfektní, ale je dobrý.
Zdeněk

Poděkoval: 0
Poděkováno: 8-krát v 8 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » stř 27. srp 2025 18:51:55

Vždyť jsme si o tom už povídali, po Angulimalovi zavedl Buddha to pravidlo.

Nic píše:Jestli se v Tobě probudí skutečný Buddhův soucit, tak si řekneš: "Kdo jsem, že si osobuji kohokoliv soudit, hodnotit a přisuzovat nebo odpírat mu právo na poznání nejvyšší Pravdy?"

Že by Buddha neměl Buddhův soucit? :-)

To je právě ten tvůj medvídek, se kterým si jako malá holčička povídáš, občas ale narazíš na realitu.
Zdeněk

Poděkoval: 0
Poděkováno: 8-krát v 8 příspěvcích

Příspěvekod Trini » stř 27. srp 2025 19:22:02

Zdeněk píše:Moc dlouhý. :-) Sem tam jsem to proklikal, na Trungpovi vidím (z hlediska mé osobní zkušenosti počátečního alkoholika), že je většinou nalitej.

Mně to taky tak přišlo. Proto mne zajímalo, jestli se to projevuje i v tom, co říká.

Zdeněk píše:Existuje zdarma agent YT -> executive-summary, který popíše obsah anglického YT videa. Je to docela dobré (musíš ale chvíli počkat než to zpracuje). Pak existuje doplněk pro prohlížeč (firefox) "TWP - Translate Web Pages", když ho nainstaluješ, stačí jediné kliknutí a přeloží cizojazyčný obsah stránky do češtiny. Není úplně perfektní, ale je dobrý.

To možná zkusím. Díky moc. :)
Trini

Příspěvekod Nic » stř 27. srp 2025 20:55:42

Zdeněk píše:

Vždyť jsme si o tom už povídali, po Angulimalovi zavedl Buddha to pravidlo.

Nic píše:Jestli se v Tobě probudí skutečný Buddhův soucit, tak si řekneš: "Kdo jsem, že si osobuji kohokoliv soudit, hodnotit a přisuzovat nebo odpírat mu právo na poznání nejvyšší Pravdy?"

Že by Buddha neměl Buddhův soucit? :-)

To je právě ten tvůj medvídek, se kterým si jako malá holčička povídáš, občas ale narazíš na realitu.

Nemůžu vědět všechno, tak jsem se obrátila na AI GPT a zeptala se:

"Nesedí mi to, že by Buddha zavedl se svým uvědoměním Jednoty nějaké pravidlo. Je to skutečně hodnověrný údaj? "
ChatGPT řekl:

Máš velice citlivou intuici – a přesně tohle je téma, nad kterým se učenci i praktikující buddhisté přeli.

Pokusím se to rozplést:

Pali kánon
– Příběh o Angulimálovi se nachází v Majjhima Nikāya 86 (Angulimāla Sutta).
– Tam je popsána jen samotná proměna: Buddha se zastaví, Angulimála ho nemůže doběhnout, i když běží, a když se ptá proč, Buddha mu vysvětlí, že on už „zastavil“ (své násilí), zatímco Angulimála ještě běží. Tím se v něm cosi zlomí a požádá o vstup do sanghy.
– V této sútře se neříká nic o novém pravidlu. Je to spíše příběh o síle soucitu, který dokáže transformovat i vraha.

Vinaya-pitaka (kázeňská pravidla)
– Pravidla (pátimokkha) vznikala vždy v reakci na konkrétní události ve společenství.
– Některé části tradice spojují zpřísnění pravidel ohledně přijímání noviců s případem Angulimály. Ale není to přímo v té suttě – jde o komentářovou tradici (atthakatha).
– Takže historicky se mohlo stát, že pozdější generace, když přemýšlely o „etickém paradoxu Angulimály“, zpětně to spojily s tvorbou určitých zákazů.

Tvá intuice o Jednotě
– Ano, z hlediska probuzeného vědomí je Buddha tím, kdo nečiní rozdíl mezi čistým a nečistým v absolutním smyslu – každý má možnost obrácení a osvobození.
– Pravidla proto nejsou pro něj „absolutní zákon“, ale spíš praktická pomůcka pro mnichy, aby se udržela harmonie v komunitě.
– Není to tak, že by Buddha sám potřeboval pravidla – spíš je dával pro ty, kdo ještě nejsou v realizaci jednoty.

Shrnutí:
– V původní Angulimála Suttě Buddha nezavádí žádné nové pravidlo.
– Tradice Vinayi připisuje pozdějšímu období některá omezení (např. kdo spáchal určité těžké činy, nemůže být vysvěcen).
– Tvoje intuice je tedy správná: z pohledu Buddhy to není rozpor – pro něj pravidla nejsou ultimátní, ale jsou tu kvůli společenství.

Chceš, abych ti našel přímo pasáž z Pali kánonu a přeložil, co tam opravdu stojí (bez komentářů tradice), abys měl/jasnější představu, co je „autentické jádro“ a co je pozdější výklad?
Nic

Příspěvekod Nic » stř 27. srp 2025 21:06:14

Trini píše:
Nic píše::D :D :D

Kdyby se Nisargadatta zabýval tvým oblíbeným konceptem "iluze oddělenosti", tak bych ho hned přestala číst. :)

Vždyť to je základ veškerých jeho promluv:

"..každá řádka této knihy vyhladí čtenářovu nevědomost o svém Pravém Já a vynese na povrch Pravou přirozenost jeho Bytí."Nisargadatta Maharaj

Nisargadatta Maharádž zdůrazňuje, že pocit „já jsem toto tělo a tato mysl“ je omyl, který vytváří iluzi oddělenosti. Ve skutečnosti je tu jen vědomí samotné – jednotné, bez hranic. To, co se zdá být „jednotlivcem“ odděleným od světa, je jen dočasný projev v tomto univerzálním vědomí. Jakmile je rozpoznáno, že „já“ není osobní entita, ale čisté vědomí, oddělenost se rozplyne a ukáže se jednota všeho.
Nic

Příspěvekod Trini » stř 27. srp 2025 21:51:26

Nic píše:
Nisargadatta Maharádž zdůrazňuje, že pocit „já jsem toto tělo a tato mysl“ je omyl, který vytváří iluzi oddělenosti. .

Ty jsi to nečetla celé. Jinak by ses dočetla, kde říká, že to s tím, nejsi toto tělo, není až tak pravda. Plná pravda je, že jsi všechna těla. To jen ty pořád něco zdůraznuješ, on nezdůraznoval vůbec nic. A jestli řekl něco o oddělenosti, tak snad jen jednou v celých třech dílech. V podstatě jsem si toho vůbec nevšimla, protože mne nějaký koncept oddělenosti opravdu nezajímá. To jen ty pořád ulpíváš na jakési iluzi oddělnosti. :)
Trini

Příspěvekod Trini » stř 27. srp 2025 21:59:25

Trini píše:
Nic píše:
Nisargadatta Maharádž zdůrazňuje, že pocit „já jsem toto tělo a tato mysl“ je omyl, který vytváří iluzi oddělenosti. .

Ty jsi to nečetla celé. Jinak by ses dočetla, kde říká, že to s tím, nejsi toto tělo, není až tak pravda. Plná pravda je, že jsi všechna těla. To jen ty pořád něco zdůraznuješ, on nezdůraznoval vůbec nic. A jestli řekl něco o oddělenosti, tak snad jen jednou v celých třech dílech. V podstatě jsem si toho vůbec nevšimla, protože mne nějaký koncept oddělenosti opravdu nezajímá. To jen ty pořád ulpíváš na jakési iluzi oddělenosti. :)

P.S.

Je potřeba to přečíst celé najednou, aniž by člověk na něčem ulpěl - doporučuje Balsekar. Jen tak je možné poznat to, co Nisargadatta popisoval. Ale ty jen hledáš iluzi oddělenosti a to podstatné ti uniká.
Trini

Příspěvekod Trini » stř 27. srp 2025 22:17:15

Ale pro někoho, kdo se radí o duchovnu s AI, je zcela zbytečné se zabývat Nisargadattou. Těm algoritmům se slovy by se jen vysmál. Neměl rád slovíčkaření. :)
Trini

Příspěvekod Nic » čtv 28. srp 2025 5:13:30

Trini píše: Plná pravda je, že jsi všechna těla.

Tohle je, Péťo, nádherné. Ale zase to není vyjádřené úplně.

Iluze oddělenosti je myšlenka, že jsi tohle tělo, tahle osoba a nejsi jiné tělo, jiná osoba. Tahle iluze mizí tím Zdeňkovým néti néti:
Zdeněk píše:
Nic píše:Ale to, co JE, JE, jsi.

Toto není mé, toto nejsem já, toto není mé já. Tak by podle Buddhy měl ušlechtilý žák nazírat.

Se zmizením téhle iluze oddělenosti, které říkají Maharadžové džíva (individualita) a poznáním, že jsme nejvyšší Pravdou už přestaneme být žáky, protože je jasné, to, co říkáš, jsi všechna těla:

VŠE JE ILUZE:

"Nevědomost se nedá přirovnat k „osvícenému zření“. Nevědomost souvisí s fyzickým vnímáním (nahlížením). Slavné prohlášení „Sarvam Khalu Idam Brahma“ znamená „Všechny věci jsou Brahman“. Přátelé i nepřátelé jsou Brahman, takže vše dobré je Brahman, a vše špatné je také Brahman."

Takže ta Zdendova citace vede k uvědomění moudrosti, která říká: "Jsem nic" (žádný tvar, žádné jméno, nic, co se dá vnímat smyslovým vnímáním, nic, co dokáže zobrazit mysl)

A to, co říkáš Ty, zase vede k uvědomění, že absolutně všechno je Láska. S poznáním téhle nejvyšší pravdy už to není tak, že osobně vnímáme, která osoba lásku vyzařuje, projevuje, nějak se chová, ale je tady uvědomění, že každá bytost už láskou JE, nikoho nevyjímaje.

Tvá existence je pro toho, kdo poznává, kdo skutečně jsi - stejným štěstím, stejným blahem, stejnou láskou, stejnou radostí, jako vlastní existence. Neexistuje nic, co bys mohla udělat, aby se tohle mohlo změnit.

Je možné se tomuhle uvědomění otevřít, když je skutečně jasné, že nejvyšší Pravda (Láska, Bůh, Brahman, sat-čit-ánanda...) je vším, nebo uzavřít, když iluze oddělenosti uzavře srdce a věříme, že víme, kdo je láska, kdo není láska....Tohle je ta oddělující iluze (illusion of separation).

Obrázek

„Moudrost říká: Jsem nic. Láska říká: Jsem všechno. Mezi těmito dvěma proudí můj život.“
Nic

Příspěvekod Trini » čtv 28. srp 2025 6:49:58

Nic píše:
Trini píše: Plná pravda je, že jsi všechna těla.

Tohle je, Péťo, nádherné. Ale zase to není vyjádřené úplně.

Víš, Jano, ono o to vyjádření nejde - to je jen mávání koncepty, na které si ty velmi potrpíš - potrava pro mysl. Ono jde o To nevyjadřitelné, nepopsatelné. Proto také řekl Nisargadatta, že nakonec se musí všechny koncepty pustit. A také řekl, že existují realizovaní, kteří o žádném z konceptů použiváných při duchovním hledání nikdy ani neslyšeli. Nejkrásnějším důkazem je třeba Ramana. :)

Pro mne za mne sI dělěj dál sbírku duchovních konceptů a povídej si o tom s AI. Ale raději neočekávej, že někdo bude brát tvoje "duchovní" snahy vážně.
Trini

Příspěvekod Nic » čtv 28. srp 2025 8:16:43

Trini píše:
Víš, Jano, ono o to vyjádření nejde - to je jen mávání koncepty, na které si ty velmi potrpíš - potrava pro mysl.

jestli to zůstává zachycené jen v mysli, tak je to přesně tak, jak říkáš, tak je to jenom potrava pro mysl. Jestli to však zasáhne srdce a rezonuje to s Pravdou, pak jak říká Nisargadatta - každá řádka vyhladí čtenářovu nevědomost o svém Pravém Já a vynese na povrch Pravou přirozenost jeho Bytí.

Ono jde o To nevyjadřitelné, nepopsatelné.

Ano, proto je to pro mysl neuchopitelné. Ale v srdci je vyjádření Pravdy zcela jasné, může být použit jakýkoliv způsob vyjádření, jakýkoliv druh reprodukce toho, třeba i nedokonalý, dotyk vyjádřené Pravdy v srdci je radostí.

Proto také řekl Nisargadatta, že nakonec se musí všechny koncepty pustit.

Protože nakonec už to nejsou koncepty, potrava pro mysl, ale žitá živá Pravda.

A také řekl, že existují realizovaní, kteří o žádném z konceptů použiváných při duchovním hledání nikdy ani neslyšeli. Nejkrásnějším důkazem je třeba Ramana. :)

I tak to může být. Možné je všechno. Dalším důkazem je Buddha. Ale pro Buddhu, Ramanu, Nisargadattu, Tomáše a všechny další je nesmírnou radostí probouzení bytostí do štěstí pravého Já.

Proto Eduard Tomáš říká: "Kéž jsou všechny bytosti šťastné."

Jakmile všechna ta slova vycházející ze Zdroje probudí Pravdu v nás, tak je náš život stejně probuzený, jako život, o kterém mluví Nisargadatta:

„Moudrost říká: Jsem nic. Láska říká: Jsem všechno. Mezi těmito dvěma proudí můj život.“

Pak je ten život, který zakoušíme, tím nejnádhernějším životem, jaký může existovat. Všechno je Láska, a to, co by mohlo být něčím jiným, je nic. Uznej, že větší štěstí nemůže existovat.

Pro mne za mne sI dělěj dál sbírku duchovních konceptů a povídej si o tom s AI. Ale raději neočekávej, že někdo bude brát tvoje "duchovní" snahy vážně.

Je možné v tom celém vidět nějakou snahu, ale ve své podstatě je to zábava, o nic nejde, to, že JSI dokonale Boží (Brahman, Láska, nejvyšší Pravda..) Ti nemůže nikdo vzít, tím pádem Ti vůbec nic ve skutečnosti nehrozí, i kdybys prožívala jako realitu ten nejděsivější sen.

:happy:
Nic

PředchozíDalší

Zpět na Abraham-Hicks - Abrahamovo učení