Trini píše:
Všechno je láskou, ale ty musíš pořád něco oddělovat - viz to tvoje "skutečné". Pořád si cosi vymýšlíš. Něco, co realizovaní vůbec neřekli.
Patříš k těm, co mají s dualitou problém. Vidíš dualitu jako oddělenost, namísto, abys v ní poznávala Jednotu. Chybí ti láska.
Ramana: Co je maya? Je Skutečností. K tomuto poznání se bez lásky nedostaneš.
Ano, všechno je Láska — ale jen tehdy, když je to poznáváno z pohledu skutečného Já, ne z pohledu snu o oddělenosti.
Maya není „špatná“, ale je iluzí, která vzniká z nepoznávání toho, kým opravdu jsme.
Je to přesvědčení, že jsme tělem, které se narodilo, které může být zraněno, a které jednou zemře.
Když říkáš, že maya je Skutečností, pak Tě poprosím o poctivou odpověď, jestli si troufneš:
Pokud je iluzorní pro Tebe skutečné — je pak i utrpení, mučení, zabíjení těl pro Tebe opravdu láskou?
Láskou, která je blahem Bytí, štěstím pravého Já? Lásku, která je vším, poznávají probuzení, kteří si nepletou iluzi se skutečností. Poznávají, že nejsme ničím pomíjivým, smrtelným, zranitelným. Proto je svět Probuzených dokonalý.
Váš svět je pomíjivý a proměnlivý. Můj svět je dokonalý a neměnný. Můžete mi o svém světě říkat cokoli chcete – budu poslouchat pozorně, možná dokonce i se zájmem, ale ani na okamžik nezapomenu, že váš svět neexistuje, že sníte...Já jsem svým světem. Můj svět je mnou samotným. Je úplný a dokonalý.
http://www.poradnazdarma.cz/viewtopic.p ... 20#p170081
V tomhle dokonalém světě, který je vším skutečným, ve kterém jsi tím jediným Já, je absolutně všechno Láskou, to ano. V dokonalém světě Probuzených neexistuje nic, co by láskou nebylo, proto je to Nirvána, Boží království. Nejsme tady tím, kdo se narodil a zemře, tím, kdo je pomíjivým tělem, tím, do by trpěl.
Iluze má svou přítomnost — stejně jako přelud oázy v poušti. Skutečně tu oázu vidíš. Iluze je v tom okamžiku skutečností, ale není Skutečností samotnou.
Můžeš si sama pro sebe odpovědět, jestli ta oáza v poušti, která se zjevila ve skutečné iluzi je skutečná a jestli se skutečně v té oáze můžeš napít vody.Skutečnost není v tom, co se objevuje a mizí, ale v tom, co se nemění.
A to, co je skutečné — to, co nikdy nemizí — je právě Láska sama.
Jinak docela výstižně je popsaná maya tady:
Podle Ramany Maharši je maya (máje) iluzí nebo chybným poznáním, které způsobuje, že vnímáme svět a samostatnou existenci jako skutečné, zatímco skutečným je pouze vnitřní Já , které je neustále přítomné. Je to síla, která způsobuje, že považujeme za neexistující to, co je skutečné (Já), a za existující to, co ve skutečnosti neexistuje (svět a individualitu).
Maya je iluze: Je to "závoj" iluze, který nám brání vidět pravdu. Podle Ramany to není něco samostatného, ale spíše způsob, jakým vnímáme realitu.
Maya je závislá na mysli: Iluze existuje jen pro toho, kdo je jí zasažen – pro mysl nebo ego. Jakmile mysl pochopí, že není od reality oddělená, iluze zmizí.
Maya je "to, co není": V jednom ze svých výroků('# ya ma') to Ramanana vysvětluje tak, že maya je vlastně jen "to, co není". Co zůstává, když iluze zmizí, je pravé Já.
https://www.google.com/search?q=ramana+ ... e&ie=UTF-8