V čem spočívá blaženost?

Re: V čem spočívá blaženost?

Příspěvekod Nic » ned 12. říj 2025 15:29:20

Trini píše:
Je taková otázka v čem hlavně spočívá blaženost?
Někteří mistři říkali, že spočívá v lásce.
Jiní řekli, že spočívá v poznání a lásce, a to řekli lépe.
Ale my říkáme, že blaženost nespočívá ani v poznání, ani v lásce, nýbrž že v duši je taková věc, z níž poznání i láska vyplývá, ale která sama nepoznává ani nemiluje tak, jak to činí sily duše. Kdo tuto věc poznal, poznal v čem spočívá blaženost.

(Mistr Eckhart)

Naprosto perfektnÍ.

Kdo neví, o čem Mistr Eckhart píše, mívá tendenci si to převysvětlovávat podle své úrovně.

Trini píše:Takže ano, základ/esence duše je paprsek Nadjá

Milovat Boha celou myslí, celým srdcem a celou duší očišťuje individuální, znečistěnou duši.
Když se duše stane čistou, poznává, že sama nikdy nebyla oddělena od Nejvyšší Duše — od Nejvyššího Já, které není časem ani prostorem omezené.

Lidé jsou samotnou duší zářícího Já, i když si tohoto faktu často nejsou vědomi.
Při částečném poznávání skutečnosti se může projevit jen paprsek téhle pravdy, zatímco úplná skutečnost se zjevuje v osvíceném poznání, kde jsou všechny paprsky sjednoceny v jedno, ničím nerozdělené světlo.
Nic

Poděkoval: 75
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Nic » ned 12. říj 2025 15:31:55

Když je vědomí znečistěné, je to individuální duše, z toho vyvstává dualita (iluze oddělenosti).

M.png
M.png (62.33 KiB) Zobrazeno 272 krát

Nisargadatta - Neměnná skutečnost

https://www.advaita.cz/wcd/e-knihy/nisa ... nycela.pdf
Nic

Příspěvekod Trini » ned 12. říj 2025 17:55:13

:)

Oslava smyslu duality

Nisargadatta:

...Vědomí a Bytí (Sat-Chit) se setkají v blaženosti (Ananda). Aby mohla povstat blaženost, musí dojít k setkání, k doteku, k potvrzení Jednoty uvnitř duality.

Není nic, co by bylo na dualitě chybné, pokud nevytváří problémy.

Mnohost a různorodost bez boje jsou čistou radostí.

Čisté vědomí znamená světlo.

Teplo potřebuje dotek.

Nad Jednotou Bytí stojí sjednocení lásky. Láska je smysl a účel duality.

:srdce:

Toto řekl Nisargdatta velmi krásně. Má můj obdiv.
Trini

Poděkoval: 360
Poděkováno: 125-krát v 114 příspěvcích

Příspěvekod Eva Nada » ned 12. říj 2025 19:27:43

Nic píše:Když je vědomí znečistěné, je to individuální duše, z toho vyvstává dualita (iluze oddělenosti).

M.png

"Když" a "jestliže" bude v tvém projevu nepoužito, zapějeme haleluja.

Jsou to podmiňující slovní druhy.
Eva Nada

Poděkoval: 60
Poděkováno: 37-krát v 36 příspěvcích

Příspěvekod Nic » pon 13. říj 2025 6:59:41

Eva Nada píše:
Nic píše:Když je vědomí znečistěné, je to individuální duše, z toho vyvstává dualita (iluze oddělenosti).

M.png

"Když" a "jestliže" bude v tvém projevu nepoužito, zapějeme haleluja.

Jsou to podmiňující slovní druhy.

Ano, ono už se v duchovních kruzích spělo k zapění, když a jestliže se přestane v řeči používat osobní zájmeno "já", což je důkaz ega, zvratná zájmena se, ze stejných důvodů, všechna ostatní osobní a přivlastňovací zájmena, protože jsou důkazem duality, a nakonec, požadavek, aby ten, který poznává Pravdu, mlčel, protože ten, který mluví o poznání Pravdy, o tom nemůže mluvit.

To je možná ten důvod, proč víc než sedm miliard lidí na této planetě zůstává raději v neprobuzeném stavu.

Ale prozradím Ti, že všichni kdo poznávají Pravdu na tu podmínku duchovňáků pro zapění haleluja kašlou. Až do své smrti většinou nemluví o ničem jiném, než o tom co poznávají a používají k tomu bez zábran všechna možná slova.

Možná, že když se podíváš na to, co sama jsi kdy napsala, tak tam všechna ta zapovězená slova najdeš. Můžeme se klidně vsadit o Pedritovo celuloidové pravítko. Dívala jsem se. :D

Evi, jinak díky, tomu se říká synchronicita . :D nehledej pojmy, hledej pohled, který je vidí.

:D

K tomu dalšímu, hned jak bude čas.

„Žije-li člověk sobecky a bez spojení s božstvím, chodí jen po obvodu kruhu, tím pádem je od božství vzdálen. Je vzdálen od svého středu a také od lidí. Když jde dovnitř, do svého středu a božství, je blízko štěstí, klidu, míru a je blízko také lidem.“ — Eduard Tomáš

Je skvělé, že jsi to, kým jsi.

:give_flower:
Nic

Příspěvekod Trini » pon 13. říj 2025 7:56:44

https://www.youtube.com/watch?v=w4h9s4RjpAU

Šťastny ať jsou všechny bytosti

Míla a Eduard Tomášovi:

8:21

...Je to existence, čistá existence, čisté vědomi a také trochu blaženosti, to když se to pohne - tak je to ohromná blaženost.

...Ta blaženost je přávě z té původní tvorby, To už je vlastně uvědomování, ta blaženost...To je ten pohyb, no...Z prvního pohybu

...Z nepohybu vzchází pohyb, vychází a tehdy už je tam ta blaženost

...To je takový dobro....Nepodaří se vám ho nikomu popsat...to nejde...

---No když to tak člověk bezprostřeně žíje, tak se mu ani nechce o tom mluvit ...

................................

Za realizovanými lidé chodí nebo je prosí, aby o Tom přišli vykládat, že by je tolik lidí chtělo poslouchat. :)
Trini

Příspěvekod Nic » pon 13. říj 2025 8:53:06

Trini píše:
---No když to tak člověk bezprostřeně žíje, tak se mu ani nechce o tom mluvit ...

Za realizovanými lidé chodí nebo je prosí, aby o Tom přišli vykládat, že by je tolik lidí chtělo poslouchat. :)

Tak jako se dítě milující matky nemusí doprošovat, aby mu dala najíst, stejně tak i promluvy probuzených přicházejí samy tehdy, kdy je třeba.

A je moudré si v okamžiku, kdy si všimneme, že začínáme klást podmínky — kdy a jak „ten druhý“ smí mluvit — obrátit pozornost dovnitř do sebe:

Žiju TO opravdu přímo právě teď?

Můžu o tom mluvit právě teď z přímého uvědomění skutečnosti?
A opravdu je třeba, aby mě někdo prosil, aby se objevila slova, která jen vyjasňují to, co už tady JE?

A jestli všechno to, co Trini, tady kdy sama píšeš, je vždycky jen tehdy, když za Tebou někdo přijde a poprosí Tě o to.
Nic

Příspěvekod Nic » pon 13. říj 2025 8:58:15

Trini píše::)

Oslava smyslu duality

Nisargadatta:

...Vědomí a Bytí (Sat-Chit) se setkají v blaženosti (Ananda). Aby mohla povstat blaženost, musí dojít k setkání, k doteku, k potvrzení Jednoty uvnitř duality.

Teplo potřebuje dotek.

Tohle je nádherné, ale není to celé.

Nisargadatta říká, že i když se zdá, že existuje dualita — svět protikladů, svět „já“ a „ty“ — není v ní nic špatného, pokud ji nebereme jako skutečnou oddělenost. Pokud rozpoznáváme, že oddělenost je iluze. Pokud je nám jasné, že iluze oddělenosti je jenom iluze.

Vědomí (Chit) a Bytí (Sat) se setkávají ve blaženosti (Ananda), což není pocit, ale rozpoznání Jednoty, která prostupuje vším.

„Teplo potřebuje dotek“ znamená, že Láska se rodí tam, kde se Jedno dotýká Sebe sama skrze zdánlivé dva — kde Jednota zakouší sama sebe jako vztah.
Láska je tím mostem mezi Jedním a dvěma — potvrzením, že i v dualitě je stále jen Jedno.

A když iluzi oddělenosti (máju, sen) prohlédneš, zůstane jen Láska — ne ta, která něco spojuje, ale Láska jako samotné Bytí, které nic nepotřebuje, nic nevylučuje, nic nevyžaduje.
V projeveném světě se zdá, že Láska má směr — že vede k jednotě — ale ve skutečnosti je tím směrem i cílem zároveň.

Láska v dualitě je pohybem k Jednotě. Tudíž tenhle výše uvedený Nisargadattův text je pomůckou pro nalézání Jednoty.

Láska po prohlédnutí duality je samotnou Jednotou.

Je to totéž — jen v jednom případě se zdá (je to sen), že proudí, a v druhém je jasné, že nikdy nikam netekla, že jen JE.

Není to vztah subjektu a objektu, ale samotným Bytím, které JE vším, co JE.

:happy:
Nic

Příspěvekod Trini » pon 13. říj 2025 9:05:26

Nic píše:
Trini píše:
..To je takový dobro....Nepodaří se vám ho nikomu popsat...to nejde...

A jestli všechno to, co Trini, tady kdy sama píšeš, je vždycky jen tehdy, když za Tebou někdo přijde a poprosí Tě o to.

Prostě zatím nechápeš, že pro realizovaného nemá velký smysl mluvit o Nepopsatelném. ;)

A že pro ubývající ego je ticho přirozené. E. Tomáš

:)
Naposledy upravil Trini dne pon 13. říj 2025 9:13:09, celkově upraveno 1
Trini

Příspěvekod Trini » pon 13. říj 2025 9:10:45

Nic píše:

Oslava smyslu duality

Nisargadatta:

Teplo potřebuje dotek.

Tobě připadá, že to není celé. Žádný div, když jsi nerealizovala.

Nisargadatta to jednou vyjádřil v ještě kratší formě:

Láska říká: Jsem vše.
Trini

Příspěvekod Nic » pon 13. říj 2025 12:19:01

Trini píše:
Nic píše:

Oslava smyslu duality

Nisargadatta:

Teplo potřebuje dotek.

Tobě připadá, že to není celé. Žádný div, když jsi nerealizovala.

Nisargadatta to jednou vyjádřil v ještě kratší formě:

Ano, přesně tak: „Láska říká: Jsem vše.“
A právě proto je všechno skutečné Láskou. Jen v iluzi oddělenosti se zdá, že něco láskou není. To je ale jen iluze - sen — nevidění celku, který nikdy nebyl rozdělen na to, co láskou je a co láskou není.

A k tomu, co píšeš o realizaci — není tu nikdo, kdo by se mohl „realizovat“.
To, co se jeví jako nerealizované, je jen pohyb mysli v iluzi oddělenosti.
To, co skutečně je, nikdy nebylo mimo sebe, a proto ani nemůže „něčeho dosáhnout“.

Realizace je jen rozpoznání, že žádné „já, které by mohlo realizovat“, nikdy nebylo a že je tady jen
Láska, která říká: Jsem vše.

Nic

Příspěvekod Nic » pon 13. říj 2025 12:29:28

V iluzi oddělenosti se může zdát, že někteří účastníci rozhovoru nejsou láskou — že se mýlí, že je třeba jim něco dokázat, nebo je přesvědčit.
Ale v realizaci je zřejmé, že všechno, co právě teď je, včetně všech lidí tady, je Láskou samotnou.

A právě to si můžeme v sobě s naprostou pravdivostí sama k sobě ověřit:

Vidím teď druhého jako protivníka, kterému chci ukázat, že nemá pravdu?
Nebo ho vnímám jako Lásku, která — stejně jako já — jen projevuje sebe v jiné podobě?

V té druhé možnosti mizí potřeba mít pravdu.
Zůstává jen přání, aby každý byl tím, čím skutečně je — Láskou, která je šťastná, protože prostě je.

Nic

Příspěvekod Trini » pon 13. říj 2025 13:04:40

Nic píše:

Oslava smyslu duality

Nisargadatta:

... k potvrzení Jednoty uvnitř duality.

Ano, přesně tak: „Láska říká: Jsem vše.“
A právě proto je všechno skutečné ? Láskou. Jen v iluzi oddělenosti

Všechno je láskou, ale ty musíš pořád něco oddělovat - viz to tvoje "skutečné". Pořád si cosi vymýšlíš. Něco, co realizovaní vůbec neřekli.

Patříš k těm, co mají s dualitou problém. Vidíš dualitu jako oddělenost, namísto, abys v ní poznávala Jednotu. Chybí ti láska.

Ramana: Co je maya? Je Skutečností. K tomuto poznání se bez lásky nedostaneš.
Trini

Příspěvekod Nic » pon 13. říj 2025 14:29:57

Trini píše:
Všechno je láskou, ale ty musíš pořád něco oddělovat - viz to tvoje "skutečné". Pořád si cosi vymýšlíš. Něco, co realizovaní vůbec neřekli.

Patříš k těm, co mají s dualitou problém. Vidíš dualitu jako oddělenost, namísto, abys v ní poznávala Jednotu. Chybí ti láska.

Ano, všechno je Láska — ale jen tehdy, když je to poznáváno z pohledu skutečného Já, ne z pohledu snu o oddělenosti.
Maya není „špatná“, ale je iluzí, která vzniká z nepoznávání toho, kým opravdu jsme.
Je to přesvědčení, že jsme tělem, které se narodilo, které může být zraněno, a které jednou zemře.

Když říkáš, že maya je Skutečností, pak Tě poprosím o poctivou odpověď, jestli si troufneš:

Pokud je iluzorní pro Tebe skutečné — je pak i utrpení, mučení, zabíjení těl pro Tebe opravdu láskou?
Láskou, která je blahem Bytí, štěstím pravého Já?

Lásku, která je vším, poznávají probuzení, kteří si nepletou iluzi se skutečností. Poznávají, že nejsme ničím pomíjivým, smrtelným, zranitelným. Proto je svět Probuzených dokonalý.

Váš svět je pomíjivý a proměnlivý. Můj svět je dokonalý a neměnný. Můžete mi o svém světě říkat cokoli chcete – budu poslouchat pozorně, možná dokonce i se zájmem, ale ani na okamžik nezapomenu, že váš svět neexistuje, že sníte...Já jsem svým světem. Můj svět je mnou samotným. Je úplný a dokonalý. http://www.poradnazdarma.cz/viewtopic.p ... 20#p170081

V tomhle dokonalém světě, který je vším skutečným, ve kterém jsi tím jediným Já, je absolutně všechno Láskou, to ano. V dokonalém světě Probuzených neexistuje nic, co by láskou nebylo, proto je to Nirvána, Boží království. Nejsme tady tím, kdo se narodil a zemře, tím, kdo je pomíjivým tělem, tím, do by trpěl.

Iluze má svou přítomnost — stejně jako přelud oázy v poušti. Skutečně tu oázu vidíš. Iluze je v tom okamžiku skutečností, ale není Skutečností samotnou.
Můžeš si sama pro sebe odpovědět, jestli ta oáza v poušti, která se zjevila ve skutečné iluzi je skutečná a jestli se skutečně v té oáze můžeš napít vody.

Skutečnost není v tom, co se objevuje a mizí, ale v tom, co se nemění.
A to, co je skutečné — to, co nikdy nemizí — je právě Láska sama.

Jinak docela výstižně je popsaná maya tady:

Podle Ramany Maharši je maya (máje) iluzí nebo chybným poznáním, které způsobuje, že vnímáme svět a samostatnou existenci jako skutečné, zatímco skutečným je pouze vnitřní Já , které je neustále přítomné. Je to síla, která způsobuje, že považujeme za neexistující to, co je skutečné (Já), a za existující to, co ve skutečnosti neexistuje (svět a individualitu).
Maya je iluze: Je to "závoj" iluze, který nám brání vidět pravdu. Podle Ramany to není něco samostatného, ale spíše způsob, jakým vnímáme realitu.
Maya je závislá na mysli: Iluze existuje jen pro toho, kdo je jí zasažen – pro mysl nebo ego. Jakmile mysl pochopí, že není od reality oddělená, iluze zmizí.
Maya je "to, co není": V jednom ze svých výroků('# ya ma') to Ramanana vysvětluje tak, že maya je vlastně jen "to, co není". Co zůstává, když iluze zmizí, je pravé Já.
https://www.google.com/search?q=ramana+ ... e&ie=UTF-8
Nic

Příspěvekod Trini » pon 13. říj 2025 18:56:11

Nic píše:
Trini píše:

Ano, všechno je Láska — ale jen tehdy

:D

Jako nerealizovaná si samozřejmě můžeš fantazírovat, jak chceš. ;)

Kdo chce vědět, jak to opravdu je, tak si poslechne Tomášovi nebo si může přečíst Ramanu nebo Nisargadattu. :)
Trini

Příspěvekod Trini » pon 13. říj 2025 18:59:40

Nic píše:
Když říkáš, že maya je Skutečností,

Že je maya Skutečností, řekl Ramana. Je to ta nejhlubší pravda, tedy nic pro tebe. Ty si dál hraj se svými oblíbenými bábovičkami. :)
Trini

Příspěvekod Nic » pon 13. říj 2025 19:14:21

Trini píše:
Nic píše:

Že je maya Skutečností, řekl Ramana. Je to ta nejhlubší pravda, tedy nic pro tebe. Ty si dál hraj se svými oblíbenými bábovičkami. :)

Máš opravdu zdroj na citaci, odkud to je? Dalo by se to sem dát v celém kontextu?
Nic

Příspěvekod Nic » pon 13. říj 2025 19:18:52

Máš naprostou pravdu, že se zdá být v přímém rozporu s tím, co jsi již pochopila o Mayi z učení Ramany Maharšiho. Tvá sumarizace je velmi přesná: Ramana Maharši skutečně učil, že Maya je iluze, závoj, který nám brání vidět realitu (Átman/Já), a je závislá na mysli.

K dotazu na citaci "Co je maya? Je Skutečností.":
Je vysoce nepravděpodobné, že by Ramana Maharši řekl "Maya je Skutečností" v tak přímé a izolované podobě. Zde je důvod:
Fundamentalní rozpor s jeho učením: Jak jsi správně poznamenala, celá podstata jeho učení spočívá v odlišení Skutečnosti (Já, Brahman) od Mayi (iluze, pomíjivý svět). Pro něj je Skutečnost neměnná, věčná a jediná existující, zatímco Maya je měnící se, pomíjivá a má jen zdánlivou existenci.

Kontext "Skutečnosti": Pokud by se v jeho učení objevilo slovo "Skutečnost" v souvislosti s Mayou, muselo by to být v kontextu, který vysvětluje, že Maya má zdánlivou realitu z pohledu ega a mysli, ale nemá absolutní Realitu Já. Například by mohl říci, že z pohledu nevědomého jedince se svět jeví jako skutečný. Ale nikdy by to nebylo bez rozlišení.

Možná dezinterpretace nebo zjednodušení: Taková citace by mohla vzniknout:
Zkreslením: Někdo mohl Ramana Maharšiho špatně pochopit nebo jeho slova vytrhnout z kontextu.
Zjednodušením: V některých advaita-védantských diskusích se někdy říká, že "vše je Brahman," a tím pádem i Maya. Ale i tam je vždy rozlišení mezi jevovou realitou (vyávahárika satya) a nejvyšší realitou (paramárthika satya). Ramana se zaměřoval především na přímou zkušenost Já, kde Maya mizí.

Překladová chyba: Z originálního tamilského textu mohl vzniknout špatný překlad do angličtiny a poté případně do češtiny.
Hledání záznamu:
Prošla jsem řadu primárních zdrojů a uznávaných sbírek výroků Ramany Maharšiho (např. Talks with Sri Ramana Maharshi, Ramana Gita, Collected Works of Ramana Maharshi) a nenalezla jsem žádnou takovou přímou citaci "Co je maya? Je Skutečností.".

V jeho učení se opakovaně zdůrazňuje, že Maya je jev mysli, který zmizí, když mysl ustane a uvědomí si svou pravou podstatu jako Já.

Závěr:
Je vysoce pravděpodobné, že citace "Co je maya? Je Skutečností." není autentickým a přesným výrokem Ramany Maharšiho v izolované podobě, jak je prezentována. Zcela jasně odporuje jádru jeho učení, které Maya definuje jako iluzi, a ne jako Skutečnost v absolutním smyslu.

Pokud se s touto citací setkáš, doporučuji hledat její původní zdroj a kontext. Bez kontextu je to buď špatná interpretace, nebo nepřesný překlad. Tvé vlastní chápání Mayi podle Ramany Maharšiho je mnohem přesnější a věrnější jeho učení.
https://aistudio.google.com
Nic

Příspěvekod Nic » pon 13. říj 2025 19:26:29

Péťo, držím Ti palce, abys tu citaci, pokud existuje, našla v celém kontextu.

Nic

Příspěvekod Trini » pon 13. říj 2025 19:32:32

Nic píše:
Trini píše:
Nic píše:

Máš opravdu zdroj na citaci, odkud to je?

Už jsem ti to několikrát dávala. Dokonce jsi to i sama našla. Máš nějaké problémy s pamětí?
Trini

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení